Перша ліга. Східна зона. Цифри, факти, підсумки

09.01.2017 - 13:05

На старт першості області серед команд Східної зони вийшло 12 команд. Тячівський р-н – 4: «Інтер» (Ганичі), «Терново», «Карпати» (Дубове), «Авангард» (Тересва); Рахівський р-н – 4: «Карпати» (Рахів), «Говерла» (Ясіня), «Вікторія ЛНС» (Б.Церква) та СК ім. Івана Яремчука (В.Бичків); Хустський р-н – 3: «Вишково», «Іза», «Старт» (Золотарево). Виноградівський р-н – 1: «Копаня». Чотири райони східного регіону області делегували своїх представників поборотися за медалі обласної першості. Змагання були напрочуд цікавими. Майже півтора кола 6 команд вели боротьбу за призові місця, ще 6 – котувалися від сильних, до посередніх. Явних аутсайдерів у цьому сезоні в Східній зоні не було.

Дуже серйозна боротьба за місця в турнірній таблиці велася між командами всередині районів. Арбітрам було непросто, коли між собою зустрічалися представники Тячівського, Рахівського чи Хустського районів. Відчувалося протистояння Тячівський – Рахівський райони при спостеріганні Хустького. Так, за сезон 4 тячівські команди набрали 144 очки або по 38 очок на кожну команду: чотири рахівські завоювали 140 очок або по 35 очок на кожну; три команди Хустщини – 54 очки або в середньому по 18 очок на кожну. Ці показники характеризують рівень футболу районів у даному сезоні.

Слід зазначити, що команди доволі нерівно провели кола: деякі значно додали в ІІ, деякі сильно здали. Якщо взяти окремо турнірні таблиці I і II кола, то різниця доволі суттєва.

Найбільшою проблемою Східної зони була робоча міграція. Цей процес нестабільності держави відчули на собі всі команди, але особливо це торкнулося «Вікторії-ЛНС», «Авангарду», «Говерли» та СК «ім.І.Яремчука», «Тернова», «Старту». Саме у цих командах і спостерігався у ІІ колі найбільший регрес. Так, «Вікторія-ЛНС» недорахувалися 11 очок у порівнянні з І колом, «Авангард» – 10, «Говерла» та СК ім.І.Яремчука – по 6, «Тересва» – 3, «Старт» – 1. Знайшли додаткові резерви й зуміли значно додати в ІІ колі «Вишково» +10 очок у порівнянні з І колом, «Копаня» +9, «Інтер» +8, «Карпати» Р. +7, «Карпати» Д. +5, «Іза» +1. У підсумковій таблиці «Вишково з 12 піднялося на 9 місце, «Копаня» – з 8 на 4, «Карпати» Р. – з 5 на 2, «Карпати» Д. – з 9 на 7. «Вікторія-ЛНС» опустилася з 2 на 6, «Говерла» – з 4 на 5, «Авангард» – з 7 на 10, СК ім.І.Яремчука – з 6 на 8, «Старт» – з 10 на 12. Найбільша метаморфоза відбулася із золотарівцями: перше коло вони закінчили на 10 місці, за показниками ІІ кола –11, а в підсумку – останні дванадцяті.

Стабільно сильно два кола пройшов чемпіон ФК «Інтер» (Ганичі). У першому колі набрано 23 очки у ІІ 31. Доволі добре зіграли і рахівські «Карпати» – І коло 20 очок, друге – 27. До стабільних слід віднести і «Терново» – І коло 22 очки, друге – 19. До стабільних (слабких) можна віднести і «Ізу» та «Старт». «Іза» – І коло 8 очок, друге – 9. «Старт» – І коло 8 очок, друге – 7. Усі інші команди або значно додавали у грі, або різко скидали оберти.

Є ще один компонент, який притаманний командам Східної зони та в якому їм поступаються команди Західної зони і Вищої ліги. Це морально-вольові якості. Тут командам Східної зони рівних нема. Вони десь трішки поступаються командам Західної зони у технічній підготовці, можливо, трохи більше – у тактичній підготовці, але в них краща фізична готовність і, особливо, в порядку морально-вольові якості, що повністю компенсувало нестачу двох інших. Трішки попереду команди Західної зони і в питанні футбольної інфраструктури. Все-таки стадіони Чопа, Баранинців, Бобовища, Концгазо, Ракошина, Перечина, Кінчеша, Невицького, В.Березного, Лалова, Н.Коропця, Дерцена виглядають значно краще. У цьому плані до кількох команд Східної зони є суттєві зауваження. Але, що б не говорити, вже два роки поспіль звання абсолютного чемпіона першості виборюють команди саме цієї зони. Дані дозволяють констатувати, що в останні два роки рівень футболу у Східній зоні трохи вищий.

У першості області серед команд Східної зони у ворота суперників проведено 514 голів або 3,89 гола в кожному матчі (у Західній – 441 або 3,34 за гру), що слід вважати хорошим показником. На рахунку господарів 333 голи або 2,52 за матч, гостей – 181 або 1,37 гола за гру. У середньому кожний матч завершувався з рахунком 2,52:1,37 (у Західній –1,97:1,37). Як бачимо, в реалізації моментів значно краще почувалася атакуюча лінія в Східній зоні. За сезон господарі здобули 80 перемогу, гості – 31, ще 21 поєдинок завершився внічию. Господарі зуміли набрати за сезон 261 очко, гості – 114 або 66,66% на 28,03% (у Західній зоні – 65,36% на 30,99%), тобто у Східній зоні перевага власного поля трішки більша. У І колі показники такі: господарі здобули 129 очок або 65,15% від можливого, гості – 57 очок або 28,78% від можливого. Як бачимо, в ІІ колі гості трохи збавили оберти, що видно і з результативності, і з кількості набраних очок. У І колі господарі забили 162 голи, а гості – 95 або 2,45:1,43. У ІІ на рахунку господарів 171 гол, а гостей – 86 або 2,59:1:30. (У Західній зоні ці показники відчутно різняться. У І колі очковий баланс 130 на 55, у ІІ – 121 на 64. Співвідношення м’ячів 131:89, у ІІ колі – 129:92). Перевагу господарів у Східній зоні можна класифікувати як фактор чужого поля або допустити невеликий вплив арбітрів на результат.

Ще один факт є доволі очевидним. У Східній зоні було чітке розмежування. Шість команд верхньої частини турнірної таблиці мали доволі явну перевагу над своїми візаві з нижньої. Найбільше перемог на рахунку «Інтера» – 17, рахівських «Карпат» – 15, «Тернова» – 13, «Копані» – 11. Найменше разів святкували успіх «Старт» – 4, «Вишково», «Авангард» та «Іза» – по 5. Найменше поразок на рахунку «Інтера» – 2, рахівських «Карпат» – 5. Найбільше поразок зазнали «Старт» та «Іза» – по 15, «Авангард» та СК ім.І.Яремчука – по 12, у «Вишкова» – 10. Найбільше нічиїх у «Вишкова» – 7, у «Авангарда» та дубівських «Карпат» – по 5. Найрезультативнішою командою ліги став «Інтер» – 62 голи. На рахунку рахівських «Карпат» – 59, «Тернова» – 58, «Вікторії-ЛНС» – 46. Найменше забивали «Вишково» – 24, «Іза» – 29, «Старт» – 30. Найкращий захист у «Інтера» – 25 пропущених голів, рахівських «Карпат» – 27, «Копані» – 30, «Вишкова» – 35, «Говерли» – 36. Серйозні проблеми із захистом відчував «Старт» – 70 пропущених м’ячів, «Іза» – 56, «Авангард» – 55, «Терново» – 49, СК ім.І.Яремчука – 48.

У Східній зоні непоганий футбол демонструвало 9 команд. Ще 3 трохи програвали їм у майстерності, правда, серед них два дебютанти – «Авангард» та «Іза».

У Федерації футболу Закарпаття кожного року «вискакували» проблеми в Східній зоні. Не дуже дружать із дисципліною як гравці, так і вболівальники. У цьому сезоні Східна зона тут має найкращі показники. Чи насправді футболісти вирішили не «грішити» на футбольному полі, чи щиросердні арбітри траплялися, чи одне й друге разом, але факт є фактом: за сезон – 341 попередження і 17 вилучень. (У Західній зоні – 431 попередження і 26 вилучень). Беззаперечним лідером тут «Авангард» – 5 вилучень і 39 попереджень. У «призерах» також «Говерла» – 2 і 36, «Карпати» Р. – 2 і 28, «Карпати» Д. – 2 і 19, «Старт» – 2 і 30. Прикладом «вихованості та толерантності» є «Вікторія-ЛНС» – 0 і 24, «Іза» – 0 і 24, «Копаня» – 0 і 24. Звертає на себе увагу такий цікавий факт: найгірші показники з дисципліною в «Авангарді» – 5 вилучень і 39 попереджень. Це єдина команда ліги, де один із керівників – арбітр Олександр Жолобович. Або він не веде виховну роботу, або «не працює» з арбітрами…

Степан СЕЛМЕНСЬКИЙ,

Далі буде

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.