ФОТО. «Шкіряний м’яч» як показник розвитку шкільного футболу в області

01.04.2017 - 00:44

У п’ятницю, 31 березня, на стадіонах Закарпаття пройшли ігри третього етапу «Шкіряного м’яча».

DSC_4103

На старт вийшли переможці двох попередніх етапів, що проходили в містах та районах області минулої осені, за їх результатами повинно було виступити 80 футбольних команд чотирьох вікових категорій: 2003, 2004, 2005, 2006 років народження. Головною метою та завданням турніру є підвищення масовості дитячого футболу України, організація культурно-оздоровчої та виховної роботи в загальноосвітніх школах, зміцнення здоров’я підлітків і залучення їх до систематичних занять спортом, виявлення талановитих футболістів, популяризація та розвиток футболу. Цього року ці змагання показали рівень розвитку шкільного футболу в містах та районах Закарпаття.

Змагання проводилися у чотирьох зонах, розподілених за географічним принципом.

У зоні №1 (Ужгород) змагання проходили на майданчику зі штучним покриттям спеціалізованої школи-інтернату з поглибленим вивченням окремих предметів. Із 20 команд на змагання приїхало 8. Відділ освіти міста Чоп взагалі проігнорував змагання, не виставивши жодної команди із чотирьох вікових категорій. Великоберезнянський район представляла одна команда 2004 року народження із ЗОШ с. Ставне. Перечин відправив на змагання два колективи 2006 та 2004 років народження, обидва представники міської ЗОШ. Обласний центр зумів виступити тільки командою 2004 року народження. Тільки Ужгородський район виступив у всіх вікових категоріях, що свідчить про проведену роботу відділом освіти району та турботу про розвиток шкільного футболу.

За результатами змагань до наступного, обласного фінального етапу, пройшли такі команди: 2003 р.н – Середнянська ЗОШ І–ІІІ ступенів, 2004 р.н. ЗОШ міста Перечин, 2005 р.н. ЗОШ села Кам’яниця та 2006 р.н. ЗОШ І–ІІ ступенів міста Перечин.

У зоні №2 (с. Іванівці Мукачівський район) картина не краща, а навіть гірша.  У змаганнях із 20 команд-учасниць участь взяло всього 7 команд.

У цій зоні змагання повністю проігнорували відділи освіти Мукачівського міськвиконкому та Воловецького району. Мукачівський та Міжгірський райони були представлені двома командами із чотирьох, Свалявський – трьома.

За результатами змагань до фінального обласного етапу пройшли серед юнаків 2003 року народження футболісти Міжгірської ЗОШ, серед команд 2004 року народження Дусинської ЗОШ Свалявського району, 2005 р.н. – ЗОШ села Страбічово Мукачівського району. У наймолодшій віковій категорії право грати в четвертому етапі отримала команда Новодавидківської ЗОШ Мукачівського району.

Краще попередніх була явка команд в зоні № 3 (с. Сільце Іршавський р-н). Тут із 20 команд взяло участь 13 шкіл. У всіх вікових категоріях була представлена Виноградівщина. У трьох вікових категоріях виступили команди Берегівського та Хустського районів, у двох, завдяки ЗОШ №1, виступило місто Берегово. Як не прикро, господарі проведення зони, команда Іршавського району спромоглася виступити в одній віковій категорії. Щоправда, успішно. За результатами змагань у віковій категорії 2003 року народження до фіналу пройшла команда Великоберезької ЗОШ І–ІІІ ступенів з Берегівського району, серед юнаків 2004 року народження перемогу святкували учні села Бронька Іршавського району. ЗОШ №1 міста Берегово тріумфувала серед хлопчиків 2005 року народження. У наймолодшій віковій категорії до фіналу поїдуть представники Хустського району з Рокосівської ЗОШ І–ІІІ ступенів.

Команди зони №4 (с. Буштино Тячівський район). Тут ситуація найкраща. У змаганнях взяло участь 18 команд. Місто Хуст, Тячівський район та Тячівська громада виставили команди у всіх вікових категоріях. Рахівський район та Вільхівська громада – у трьох.

Переможцями у віковій категорії 2003 року народження стала Хустська ЗОШ №3, 2004 рік народження – Великобичківська ЗОШ Рахівського району. Серед юнаків 2005 року народження перемогу святкували футболісти Тячівської ЗОШ №1, які представляли Тячівську територіальну громаду. А серед наймолодших тріумфували учні Бедевлянської ЗОШ Тячівського району.

Як бачимо, шкільний футбол краще розвивається у східній частині Закарпаття. Там йому приділяють більше уваги у відділах освіти міст та районів. У західній частині області він знаходиться у плачевному стані. У чому причина? Багато хто посилається на відсутність коштів у відділах освіти міст та районів. Брак коштів на перевезення школярів до місця змагань. Можливо, причина вагома. Але такі турніри – це свято футболу для школярів. Для дітей організовуються змагання, які мають багаторічну історію, традиції. Змагання, із яких починали перші кроки видатні футболісти. Саме вони дали можливість розкритися багатьом видатним футболістам, які захищали честь нашої країни на футбольних полях світу. І чи маємо ми, дорослі, право, забирати у дітей свято футболу, адже вони готувалися до них. Чи представникам освіти в окремих містах та районах області байдужий шкільний футбол і спорт взагалі. Можливо, вони забули, що фізична культура та спорт є одним із елементів загальної освіти.

Існує думка, що на заваді багатьом стало одночасне проведення зональних змагань обласного турніру «Шкіряний м’яч» із міжнародним дитячим турніром пам’яті Михалини в Ужгороді та навколишніх селах. Так, у цих змаганнях брало участь чимало закарпатських команд. Але це команди приватних футбольних клубів, або окремих ДЮСШ, де працюють тренери, які не є вчителями фізичного виховання в загальноосвітніх школах. Можливо, у «Шкіряному м’ячі» грають тільки учні, які тренуються в спортивних футбольних секціях? Де ж тоді робота вчителів фізичного виховання, заняття у гуртках? На це важко відповісти.

Є питання до відділу освіти Мукачівського міськвиконкому, адже в цьому місті футбол завжди славився хорошими традиціями, а вже другий рік представники міста над Латорицею ігнорують наймасовіші змагання школярів. Воловецький район другий рік поспіль також не бере участь у цих змаганнях. На превеликий жаль, у місті Чоп, де є всі умови для занять футболом, учні шкіл міста опинилися поза змаганнями. Хто винен? У чому причина? Соціально-економічне становище? А можливо байдужість дорослих, які просто не виконують покладених на них зобов’язань, вважаючи, що спорт нині дітям не потрібен.

Прес-служба ФФЗ

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.