Вища ліга: юнацькі баталії

23.11.2017 - 08:14

Зі своїми закономірностями.

DSC_9746

Справді, якщо подивитися на турнірну таблицю, то ситуація в дублерів має певну специфіку, хоч у дечому й нагадує дорослих. Зокрема, маємо таку ж відверту групу лідерів, яку сформовано теж із першої трійки призерів. До останньої навіть уходять два однакові колективи. Проте в цьому випадку володарі медалей більш рівні між собою: розрив першого місця від другого й другого від третього – тільки два очки. Отже, звання чемпіона не було відоме до останнього туру. Більше того, у завершальному матчі у Виноградові зійшлися саме претенденти на «золото» – севлюшці й бужорці. І тільки нічия між ними (3:3) виявилася на користь гостей. Так само в Хусті «Минай» свій останній матч зіграв унічию з «Оболонню» й не зміг піднятися вище третього місця. Ось вам і фініш з адреналіном!

Що ж до виступів конкретних учасників, то найкраще себе зарекомендували іршавці. Лише по дві поразки та по дві нічиї, решта – вікторії. Відчутні (у 3 голи й більше) – у половині матчів: удома 4:0 із рахівцями й ужгородцями, 7:2 із полянцями, 6:0 із хустянами й довжанцями, 8:1 із «Вільхівцями», на виїзді 5:2 з «Вільхівцями» й «Середнім» і 3:0 з ужгородцями. Але цікаво, що одна нічия вдома (0:0) із аутсайдером – середнянцями. Також «Бужора двічі поступилася «Минаю» (0:2 вдома й 1:2 в гостях) – у 2 й 11 турах, а між тим та після були безпрограшні відповідно восьмиматчева й семиматчева серії. Притому в останній команда забила 38 голів із усіх 63 тобто більше половини. Пропускали іршавці в середньому 1 гол за гру, а забивали – 3,5. Чудові показники!

Другими фінішували виноградівці. Вони розписувалися у воротах суперника близько трьох разів за гру, а пропускали найменше з усіх – 12. «Бужорі2 у чемпіонаті поступилися тільки завдяки одній «зайвій» нічиїй. Натомість мають в активі 6 триочкових звитяг із великим рахунком: 4:1 над «Ужгородом», 8:0 над «Середнім», 3:0 над «Боржавою», 9:0 над «Вільхівцями» удома та 3:0 над «Минаєм» і «Ужгородом» у гостях.

У цій групі в «Миная» – бронзовий успіх: 13 перемог, 1 нічия, 4 поразки. Як зазначалося, цей представник Ужгородщини двічі переграв чемпіона, має результативність понад три голи за матч, а пропускав фактично один м’яч за поєдинок. Найкращі перемоги, як в іршавців, теж у половині ігор: удома – 4:1 над «Поляною» та «Ужгородом», 9:0 над «Середнім», 7:0 над «Оболонню», 8:3 над «Боржавою», 3:0 над «Вільхівцями» й рахівцями, на виїзді – 3:0 над «Поляною», 6:1 над «Середнім». Водночас «Минай» поступився передостанній «Боржаві» (на виїзді 0:2) та 0:3 виноградівцям. Крім того, команда не дуже вдало виступила на фініші: 4 очки в 3 зустрічах. Хоч загалом третій результат, без сумніву, успіх.

Наступну групу утворюють «середняки». Це колективи, які посіли місця з 4 по 6. У них однакова кількість перемог – по 8. Найкращі інші показники в рахівців – 5 нічиїх і 5 поразок. Водночас команда практично скільки забила – стільки й пропустила (24 проти 23). Стабільністю рахівці теж не відзначалися. Скажімо, удома 3:0 над «Поляною», але 2:2 із аутсайдером – середнянцями. На виїзді 0:4 від бужорців і полянців, 0:3 від минайців, проте 2:0 над ужгородцями й середнянцями, 3:0 над довжанцями. А в підсумку не так уже й погано – 4 місце.

За першу п’ятірку зуміли вхопитися полянці. Вони забивали в середньому більше двох голів за гру, проте майже два м’ячі в одному матчі й пропускали. Стабільністю виступів теж не вдасться похвалитися: удома 4:0 над «Боржавою» й «Карпатами», 8:0 над «Середнім», 5:1 над хустянами, але 0:3 від «Миная» й «Ужгорода», 0:2 від «Севлюша». На виїзді 2:2 зі срібним призером – виноградівцями, 4:0 над «Боржавою», однак 1:4 від «Миная», 2:7 від «Бужори», 1:1 із аутсайдером – середнянцями. Загалом, ураховуючи, що команда стартувала з трьох, а завершила чемпіонат двома поразками, то загалом фінішувала теж удало.

Тільки на очко від представника Свалявщини відстали ужгородці. Утім у них поразок більше ніж виграшів. Забито в середньому понад 2 голи за матч, а пропущено майже два. Як наслідок, плюсова різниця (38-32). Представники обласного центру надзвичайно невдало стартували: перше очко взяли тільки в 6 турі. Водночас здобувши в чотирьох заключних іграх 4 перемоги, стали шостими. Притому виcтачає як прикрих виступів (1:4 від виноградівців і минайців, 0:4 від бужорців та 0:3 від виноградівців плюс бужорців, 0:2 вдома від рахівців, 2:3 від полянців тощо), так і більш ніж вдалих (4:0 над довжанцями, 7:0 над «Вільхівцями», 3:0 над «Поляною», 5:0 над хустянами, 4:0 над середнянцями).

Наступна група команд розташувалася під «середняками». Кожен її умовний представник має однакову кількість перемог – по три. Ідеться наче й не про аутсайдерів, однак і до золотої середини ці колективи не дотягують. Показники говорять самі за себе: поразок майже втричі, а то й у чотири рази більше від перемог; різниця м’ячів суттєво «мінусова» (багато пропущено й мало забито). І розташувалися в «турнірці» досить щільно, набравши від 16 до 12 очок. Найвище – «Оболонь». Вона – сьома. Розпочала досить удало – 7 залікових балів із 9 на старті. Однак далі щось не пішло: у 4 – 14 турах узято тільки три очки (усі – нічиї), а в пасиві ще й розгромні три поразки: 0:7 від «Миная», 1:5 від «Поляни», 0:6 від «Бужори». Далі одна перемога, однак після цього 0:5 від «Ужгорода», і тільки нічийна кінцівка у вигляді трьох матчів забезпечила 7 місце.

«Вільхівці» – восьмі. Вони передостанні за пропущеними м’ячами, хоч починали теж упевнено, як хустяни, – 7 очок із 9. Та з 4 по 11 тури – лише дві нічиї. Фініш чемпіонату так само невдалий – в останніх чотирьох матчах не набрано жодного очка. І загалом практично неспроможні змагатися з лідерами: 0:9 від «Севлюша», 2:5 і 1:8 від «Бужори», 0:3 від «Миная», а також 0:7 від «Ужгорода».

Не кращі справи й у «Боржави». У неї найгірша різниця м’ячів після середнянців – -31. Перші три очки колектив набрав тільки в 4 турі. Правда, переграв «Минай». Та в пасиві майже половина розгромних поразок, а найкраще команда діяла у 8-10 турах, коли набрала 7 очок із 10 та завершила чемпіонат двома нічиїми.

І кому-кому, а середнянцям доведеться поламати голову в міжсезоння, як виправити ситуацію. Команда є незаперечним аутсайдером, із відчутною різницею в м’ячах не на свою користь, без жодної перемоги, а у 18 іграх забито лише 10 голів. Перше очко було взято тільки в 7 турі. Неодноразово доводилося програвати з великим рахунком.

Як наслідок, останнє місце. Хоч від боржавців представник Ужгородщини відстав наче не набагато – на 6 очок.

Загалом чемпіонат у юнаків вийшов доволі строкатим – більшість ФК не демонстрували чіткої, стабільної гри, має в пасиві розгромні поразки. Водночас в окремих матчах показано доволі високу майстерність і навіть створено виграшні сенсації.

З одного боку, відсутність упевнених дій на «системному» рівні – не дивина, адже в юнаків психологія ще не виробила гормони стійкості – відсутній достатній досвід. Тим не менше, у міжсезоння більшості тренерів доведеться попрацювати в поті чола, щоб суттєво покращити боєздатність своїх колективів… Особливо враховуючи той фактор, що частина хлопців перейде в дорослі команди.

Володимир ТАРАСЮК, ФФЗ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.