Вища ліга. Цифри, факти, підсумки. ФК «Минай»-2017

13.12.2017 - 09:51

Команда вперше в своїй історії виборола звання чемпіона Закарпатської області.

DSC_2678

Упродовж усього сезону точилася гостра боротьба за золоті медалі. Суперники були гідні. Команда з Ужгородщини зуміла пройти весь чемпіонат без зривів і потрясінь. «Минай» від туру до туру йшов до мети. Це єдина команда чемпіонату, яка рівно пройшла весь турнірний шлях, має позитивний результат у матчах із призерами.

За основу, зазвичай, прийнято чемпіонський графік – 75% набраних очок. У ФК «Минай» цей показник склав 88,9%, що вважається дуже високим. Виходячи із показників, стає зрозумілим, що доля золотих медалей вирішувалася в матчах між призерами чемпіонату. Саме тут показники минайців є найкращими, що й дозволило їм здобути звання чемпіона.

Упродовж чемпіонату ФК «Минай» у 18 поєдинках здобув 15 перемог і 3 зіграв внічию. Набрано 48 очок із 54, що відповідає 88,9% від можливого. У ворота суперників проведено 60 голів або 3,3 гола команда забивала в кожному матчі. Пропустила ж у свої ворота 11 голів або по 0,6 за матч. Простежимо, як команда набирала очки стосовно відрізків чемпіонату. У перших 5 турах І кола минайці здобули 4 перемоги і 1 матч звели внічию, що становить 86,6% від можливого. У ворота суперників проведено 12 голів або по 2,4 гола за матч і пропущено 4 голи або 0,8 гола за гру. У заключних 4 турах І кола чемпіон здобув 3 перемоги і 1 матч звів внічию, що становить 83,3% від можливого. У цих 4 матчах «Минай» зумів 17 разів відзначитися, що становить 4,25 гола в кожному матчі, а пропустив він 4 голи або по одному голу за матч. У підсумку за перше коло ФК «Минай» здобув 23 очки із 27 можливих, що становить 85,2% від можливого. У ворота суперників проведено 29 голів або 3,22 гола за матч і пропущено 8 голів або 0,88 у кожній грі. У 9 поєдинках здобуто 7 перемог і 2 матчі зіграно внічию.

Улітку ФК «Минай» стартував у першості України серед аматорських команд. Здавалося, що друге коло видасться значно важчим, бо виступи на два фронти заберуть багато сил і боротися за медалі чемпіонату області стане значно складніше. На це десь розраховували основні конкуренти минайців – ФК «Севлюш», «Середнє» і на той час «Поляна». Не дочекалися. ФК «Минай» блискуче зіграв у II колі і не залишив жодного шансу конкурентам.

У перших 5 матчах ІІ кола ФК «Минай» здобув 4 перемоги і один матч звів унічию. Здобуто 13 очок із 15 можливих, що становить 86,6% від можливого. У цих матчах команда провела у ворота суперників 19 голів або по 3,8 у кожному поєдинку. У свої ворота вони пропустили всього 3 голи або по 0,6 гола за матч. У заключних 4 поєдинках ІІ кола ФК «Минай» здобув 4 перемоги і набрав 100% очок: із 12 – 12. Це чемпіонська крапка. У ворота суперників проведено 11 голів або 2,75 гола за матч і пропущено у свої ворота 0 (!!!) голів.

Таким чином, у ІІ колі проведено 9 поєдинків, отримано 8 перемог, ще один матч зведено внічию. У ворота суперників забито 30 голів або 3,33 гола в кожному матчі. У свої ворота «Минай» пропустив усього 3 м’ячі, що становить 0,33 гола за матч. У ІІ колі набрано 25 очок із 27 можливих або 92,7%.

А які ж показники у чемпіона з призерами та іншими командами ліги?

У протистоянні з основними конкурентами «Минай» у 4 матчах здобув 2 перемоги і два матчі зіграв внічию. У поєдинку з середнянцями здобуто домашню перемогу, 2:1, а на виїзді гра закінчилася 3:3. Із «Севлюшем» вдома підписано мирову, 3:3, а у Виноградові переміг «Минай», 1:0. Цікава деталь: домашній поєдинок із «Севлюшем» був неординарним. Після першого тайму минайці вели в рахунку 3:0. У другому «Севлюш» зумів зрівняти рахунок і навіть на останніх хвилинах втратив нагоду вирвати перемогу. У протистоянні із «Середнім» знову «Минай» попереду 2:0 і знову втрачає перевагу. У підсумку, 3:3. Правда, цей поєдинок, який був чи не найкращий у чемпіонаті, підгірчили помилки арбітрів, які виявилися на користь «Минаю», що полишило «Середнє» перемоги. Ні, упередженості не було, там був чисто людський фактор, але ця нічия відкрила шлагбаум «Минаю» до золотих медалей. У підсумку в мікротурнірі призерів ФК «Минай» набрав 8 очок із 12 можливих або 66,6%. Удома набрано 4 очки із 6, на виїзді – 4 із 6. На своєму полі чемпіон області забивав по 2,5 гола за гру і пропускав по 2. На виїзді «Минай» забивав по 2 голи і пропускав по 1,5 гола за матч.

Як бачимо, матчі між медалістами проходили дуже й дуже напружено. Гравці «Минаю» проявили характер і зуміли здолати найближчих конкурентів. Тож у мікротурнірі призерів «Минай» найкращий. Якщо подивимося на всі матчі «Минаю», то побачимо, що саме завдяки перемозі в турнірі призерів вони здобули звання чемпіонів Закарпатської області. З іншими 7 командами Вищої ліги «Минай» практично втрат не зазнав. У 14 поєдинках здобуто 13 перемог із співвідношенням м’ячів 34:2. Минайці набрали 100% від можливого. Удома вони забивали у ворота суперників по 4,85 гола в кожному матчі, а пропускали у свої по 0,28. На виїзді з цими командами вони здобули 6 перемог і одну гру зіграли внічию. Тільки єдиній «Бужорі» вдалося відібрати очки від чемпіона. На виїзді минайці здобули 19 очок із 21 можливого або 90,5%, із співвідношенням м’ячів 16:2. У середньому в кожному матчі вони забивали у ворота суперників по 2,28 гола, а пропускали у свої по 0,28.

У загальному вдома «Минай» здобув 25 очок із 27 можливих із співвідношенням 39:6 або 92,6%. У домашніх матчах вони забивали у ворота суперників по 4,44 гола, а пропускали по 0,66. На виїзді здобуто 23 очки із 27 можливих або 85,2 із співвідношенням м’ячів 21:5. На виїзді минайці забивали у ворота суперників щоматчу по 2,22 гола, а пропускали по 0,55. Кращими бомбардирами команди є Роберт Гегедош – 18 м’ячів, Василь Пиняшко та Сергій Машталір – по 8, Владислав Микуляк – 7. До пасиву команди слід занести 37 жовтих і 1 червону картки. Чемпіону не личить такий букет покарань. Крім того, покарання і фінансові стягнення накладалися і на головного тренера команди, що є доволі дивним у практиці обласного футболу.

У цілому ФК «Минай» приємно здивував. Команда добре укомплектована. Із другого кола минайці значно додали в командній грі. Вона стала видовищною і результативнішою. Тут багато досвідчених гравців, які пройшли серйозну футбольну школу. Прізвища Дмитра Бабенка, Андрія Поповича, Олега Допілки, Ігоря Вагіна, Михайла Кополовця, Владислава Образцова, Роберта Гегедоша, Володимира Корнутяка, Владислава Микуляка відомі далеко за межами області. Поруч із ними на хороший рівень вийшли Василь Беца, Сергій Машталір, Максим Минайленко, Роберт Смокоровський, Степан Федак, Олексій Шпак, Владислав Сидоренко та інші. Крім того, відмінний сезон провели Костянтин Багрій, Василь Пиняшко, Яромир Лобода, Едуард Дзьоба, Іван Ковач, Євген Мирончук, Євген Царук. Сплав досвіду й молодості дали результат. Після І кола ФК «Минай» – один із лідерів першості України серед аматорів. ФК «Минай» практично з нуля відроджує великі традиції футболу Закарпаття. Спасибі керівництву клубу за команду, яка ставить перед собою високі завдання і, долаючи труднощі, йде до мети.

Степан СЕЛМЕНСЬКИЙ, «Спорт тайм»

Далі буде

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.