Підсумки першої ліги: Східна зона. Юнаки. Частина-2

15.12.2017 - 10:40

За змаганнями дублерів було доволі цікаво спостерігати.

DSC_6519

Другу шістку в юнаків Східної зони очолює «Вишково». Ця команда має на одну перемогу менше за виграші, доволі безкомпромісна (тільки одна нічия), здобула 31 очко (майже 47% від усіх набраних) при результативності 1,8. Натомість пропускала 2,5 гола за гру.

Був чудовий старт – поспіль три перемоги. Потім двічі поразка, тоді вікторія. І до кінця кола невдалі матчі чергувалися з успішними (притому і одні й інші – лише з великим рахунком), а завершення «доекваторної» частини змагань виявилося втішним – 6 очок у двох матчах при загальній різниці м’ячів 8:1.

Початок другого кола став невдалим. Та й загалом у наступних семи зустрічах вишківці взяли тільки три залікові пункти, 6 разів програвши. Відтак після єдиної нічиєї в чемпіонаті ще поразка й два виграші. Загалом колектив діяв нестабільно, хоч завершував і одне, і інше кола змагань перемогами. Про хитке становище в плані демонстрування гри говорить, скажімо, такий факт: юнаки могли на виїзді розібратися 6:2 з «Авангардом» чи 5:1 над «Дібровою», але вдома так само відчутно поступитися лідерам – 1:5 «Карпатам» або 1:4 «Верховині». У цілому ж 5 разів вигравали з великим рахунком, а вдвічі більше так само поступалися. З огляду на це 7 місце виглядає ще й цілком пристойно.

Восьмий – «Беркут». Від суперника вище відстав на 3 очки. Забивав фактично стільки ж, скільки й пропускав (різниця м’ячів -1), відповідно лише на одну перемогу менше за поразки, набрано 42 відсотки очок. Притому команда доволі «миролюбна» – ціла третина зустрічей завершувалася внічию. Юні футболісти з Бедевлі стартували з двох нічиїх і поразки, потім були дві перемоги з великим рахунком, три поразки (дві – із різницею в три м’ячі) і на фініші першого кола дві перемоги (одна з різницею в три м’ячі) та поразка. Далі «Беркут» знову «літав» на різних висотах: то втрачав, то здобував очки, а завершив друге коло ні погано, ні добре: чотири поспіль нічиї (остання – на виїзді з достроковим чемпіоном). Дублери з Бедевлі чотири рази з великим рахунком виграли (5:2 над ДЮСШ у гостях, 6:1 удома над «Авангардом», 3:0 над «Терновим», 4:1 над «Інтером») та стільки ж поступався з різницею в три м’ячі (2:5 від «Говерли» й «Вікторії», 0:3 від «Вишкова» й «Верховини»). Отож і згадане восьме місце на фініші.

ФК «Терново» дев’ятий. Набрано майже 38% очок, різниця м’ячів -16, результативність –1,6. Команда вдало розпочала, адже в перших 5 турах незмінно брала очки. А ось друга частина першого кола вийшла вкрай невдалою: у 6 матчах було здобуто 4 очки з 18 можливих. Це тим більше дивно, що, скажімо, тернівці виграли вдома в чемпіона 3:2. Ось вам і нередбачуваний юнацький футбол!

Перша частина другого кола теж виявилася пасивною: вигравши на виїзді, представник Тячівщини тут же зазнав 4 поразок (однієї з дуже великим рахунком). Друга частина другого кола виявилася результативнішою, але не набагато кращою: після великого виграшу в завершальних 5 матчах одна нічия та перемога. Отож і 9 місце. Найкращі матчі в команди з погляду великого рахунку: 5:1 над «Говерлою» на виїзді, 6:1 і 3:0 удома відповідно над «Вишковом» та «Інтером», а найгірші – 0:3 на виїзді від «Беркута» й «Вікторії», 0:12 від «Верховини», 0:6 від СК «Ім. І.Яремчука».

Десятий – «Авангард». Команда має 5 перемог, одну нічию та 16 очок (24% з можливих набраних). Посідає друге-третє місця ззаду за забитими голами (20, майже гол за гру в середньому) і друге місце знизу за пропущеними м’ячами (67). Футболісти з Тересви стартували з трьох поразок, пропустивши загалом… 16 м’ячів. Далі перемога, знову дві поразки з 12 пропущеними голами, дві перемоги поспіль (зокрема й 3:0 на виїзді над «Інтером») і 2 поразки із сукупно 11-ма пропущеними м’ячами. На старті другого кола 2 поразки, перемога, потім у наступних 5 турах узято 4 очки (вікторія 4:1 над «Інтером») та фініш із трьох поразок, у яких знову ж: пропущено забагато голів (12). Від’ємна різниця м’ячів (-47) красномовна, тому сезон для «Авангарду» був, звичайно нелегким.

ФК «Діброва» фінішував 11-им. Перемог у чотири рази менше від поразок, набрано 14 очок (лише 21 відсоток) і голів пропущено в 2,5 раза більше ніж забито при різниці -34 та результативності менше гола за матч. Футболісти з Н.Апші в перших трьох іграх узяла одне очко, а до кінця першого кола була тільки єдина вікторія над «Інтером» (5 тур, 6:2 на виїзді), у решті – поразки. Притому 5 із різницею в 3 та більше м’ячів (найвідчутніша – 1:6 від «Карпат»).

У другому колі колектив зіграв значно краще, адже до 4 залікових балів додалися ще 10. Притому в двох перших «післяекваторних» матчах були поразки, а потім команда вдома тричі виграла та один раз зіграла внічию на виїзді (із «Говерлою»). Натомість довелося зазнати й гіркоти поразок, зокрема й таких, як 1:5 від футболістів із Дубового, 0:4 від «Верховини» й 0:3 від «Вишкова». Звідси й закономірне передостаннє місце.

І останній «Інтер». Команда за всіма показниками – аутсайдер. Найменше забито, найбільше пропущено (різниця -67), тільки 6 очок (лише 9% з можливих набраних) і лише 0,7 гола за гру в середньостатистичному еквіваленті. Команда виграла тільки двічі в першому колі: у другому турі над «Беркутом» і в останньому – над «Терновим» (3:1). Решту – поразки, притому майже дві третини – із різницею в три та більше м’ячів. Найдошкульніша ж – 0:10 від колективу з Дубового вдома в 15 турі. Отож «Інтер», очевидно, наступного сезону робитиме спроби кардинально змінити ситуацію.

Загалом юнацький футбол виявився непередбачуваним, а тим ще більше цікавим. Відсутність достатнього рівня майстерності, досвіду, психологічні особливості – ті фактори, які безпосередньо й основною мірою позначалися на виступах команд. Плюс далеко не в усіх із них через відтік молоді за межі територій своїх міст, районів (навчання, заробітки тощо) була можливість не те, що підібрати вправних виконавців, а взагалі знайти футболістів. Отож не в усіх випадках слід посипати голову попелом, хоч і намагатися віднаходити можливості для виправлення ситуації потрібно.

Водночас слід пам’ятати основну істину: команда дублерів створюється для того, щоб підготувати резерв для дорослого колективу. І куди важливіше передати в нього 5-6 вихованців, ніж перейматися безпосередньо перемогами колективу в юнацькому чемпіонаті. Звісно, результат значною мірою відображає становище з підготовкою майбутньої зміни, водночас не повинен стати самоціллю.

Володимир ТАРАСЮК, ФФЗ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.