Вища ліга. Цифри, факти, підсумки. ФК «Карпати» (Рахів)-2017

28.12.2017 - 10:10

Дебютант Вищої ліги обласного чемпіонату. Команда, де футбольні традиції нараховують десятки й десятки років.

карпати-рахів

Після кількох років виступів у І лізі обласної першості команді потрібний був час для адаптації на значно вищому рівні. Бажання добитися успіху у гравців було велике, і друге коло рахівчани вже провели на доволі пристойному рівні. У всякому разі (як для дебютанта) показники в команди доволі непогані. Якщо врахуємо, що в Рахові ведеться реконструкція стадіону, налагоджено співпрацю із міською владою, проводиться робота з юними футболістами, то велика вірогідність того, що Рахів може стати центром футболу у Східному регіоні області. У всякому разі, підстав для цього достатньо. Загалом «Карпати» – перспективна команда. Більше 70% складу команди – це гравці від 17 до 24 років. Якщо вдасться зберегти склад, налагодити тренувальний процес, то в сезоні 2018 року «Карпати» будуть боротися за значно вищі місця.

У сезоні 2017 року ФК «Карпати» (Рахів) посіли 8 місце із 10 команд. Команда здобула 5 перемог, 3 матчі зіграла внічию і зазнала 10 поразок. У підсумку 18 очок із 54 можливих або 33,3%, із різницею м’ячів 27:42 або 1,5:2,33. Стартовий відрізок із 1 по 5 тур був непростим, очки давалися дуже важко. Команда здобула 1 перемогу, 1 матч зіграла внічию і зазнала 3 поразок. В активі 4 очки із 15 можливих або 26,6% із різницею м’ячів 6:11 або 1,2:2,2 гола за гру. Фінішний відрізок І кола видався ще важчим. Здобуто 1 очко із 12 можливих або 8,3%, із різницею м’ячів 5:13 або 1,22:3,22. Здавалося, що команді буде важко вирватися з низів турнірної таблиці, що під кінець І кола команда підсіла фізично. Але все було трішки по-іншому. Команда набиралася досвіду і, на щастя, не зламалася психологічно. А в заключних чотирьох поєдинках суперниками рахівчан були три кращі команди чемпіонату. Стартовий відрізок ІІ кола, 10-14 тур, «Карпати» зіграли дуже добре. Отримано 3 перемоги, команда двічі програла. Здобуто 9 очок із 15 можливих або 60%, із різницею м’ячів 11:9 або 2,2:1,8. Горяни повірили у свої сили і забирати у них очки стало доволі важко. У заключному етапі, 15-18 тур, коли суперниками рахівчан були 3 із 4 кращих команд чемпіонату, «Карпати» здобули 1 перемогу, один раз зіграли внічию і зазнали 2 поразок. Набрано 4 очки із 12 можливих або 33,3% із різницею м’ячів 5:9 або 1,22:1,8. У порівнянні з першим колом «Карпати» відчутно додали. Прогрес очевидний. У І колі команда здобула 1 перемогу, 2 матчі зіграла внічию і зазнала 6 поразок. Набрано 5 очок із 27 можливих або 17,45% із різницею м’ячів 11:24 або 1,22:2,66. Показники явно не вражали. У ІІ колі – 4 перемоги, одна нічия і 4 поразки. У активі 13 очок із 27 можливих або 48,14% із різницею м’ячів 16:18 або 1,77:2,0. Думаю, що різниця відчутна. Очки 5 і 13, забиті м’ячі 11 і 16, пропущені м’ячі 24 і 18. Тобто команда майже у три рази покращила очковий запас у ІІ колі, значно краще зіграла лінія захисту, гра в нападі стала значно цікавішою і результативнішою. У І колі гравці рахівчан практично повністю адаптувалися у Вищій лізі й стали почувати себе на рівні з іншими.

Найважче «Карпатам» було в матчах із призерами чемпіонату. Тут у шести поєдинках їм не вдалося здобути жодного очка. Вдома рахівчани зазнали трьох поразок із різницею м’ячів 3:12 («Минай» – 1:4, «Середнє» – 1:5, «Севлюш» – 1:3). На виїзді – три поразки з різницею 1:11 («Минай» 0:3, «Середнє» 0:4, «Севлюш» 1:4).

У матчах із рівними собі ситуація значно краща. Як для дебютанта, то їм вдалося набрати майже 50% очок – показник доволі непоганий. «Карпати» вдома набрали 12 очок із 18 можливих або 66,6%, із різницею м’ячів 16:7 або 2,66:1,1 («Боржава» – 3:0, «Вільхівці» – 1:1, «Оболонь» – 3:3, «Бужора» – 4:0, «Ужгород» – 3:1, «Поляна» – 2:2). Як бачимо, вдома рахівчани у матчах із рівними собі грали самовіддано, здобули 3 перемоги і 3 поєдинки звели внічию. У жодному матчв не зійшли з поля без забитих м’ячів. На виїзді здобули 2 перемоги і зазнали 4 поразок, набрали 6 очок із 18 можливих або 33,3%, із різницею м’ячів 7:12 або 1,1:2,0 («Бужора» – 1:2, «Ужгород» – 1:4, «Поляна» – 0:2, «Боржава» – 2:1, «Вільхівці» – 1:2, «Оболонь» – 2:1). У цих матчах набрано 18 очок із 36 або 50% із різницею м’ячів 23:19. Згодьтеся, що, як для дебютанта обласного чемпіонату, показник хороший. У цілому за чемпіонат вдома набрано 12 очок із 27 можливих або 0,88:2,55. Якщо подивимося на ці результати, то бачимо, що великої проблеми у матчах на виїзді для рахівчан не існувало. Як і для більшості команд, проблеми виникали тільки в іграх із призерами чемпіонату, але це показник рівня команд. Саме ці дані дали нам можливість побачити сім команд обласного рівня і три – значно вищого, з якими іншим суперничати було вкрай важко, але і тут є позитив. У двобої з такими командами при великій самовіддачі спостерігається ріст. Тобто команди прогресують.

ФК «Карпати» (Рахів) – п’ята за результативністю. Більше м’ячів за рахівчан забили тільки три призери та ФК «Поляна». Це хороший показник. За пропущеними м’ячами – дев’ята. Більше за горян пропустила тільки довжанська «Боржава». Тут можемо дорікати за організацію гри в захисті, але (за великим рахунком) більшість голів рахівчани пропустили на початку чемпіонату. У команді Рахова не було яскраво вираженого забивного нападника, схожого на Нурієва, Гегедоша чи Соскиди. Найбільше м’ячів у ворота суперників провів Юрій Утцюський – 8, на рахунку юного Юрія Яремчука – 7. Ще 5 голів у ворота суперників провів також молодий гравець Анатолій Лембак. Звертають на себе увагу бомбардирські якості 19 і 20-річних Яремчука та Лембака, які обіцяють вирости у забивних форвардів, маючи для цього непогані задатки. Мають у своєму активі забиті м’ячі і 21-річний Павло Брана, 17-річний Микола Савляк, 23-річний Микола Козурак, 24-річний Іван Микуличинський. Дуже допоміг команді досвідчений голкіпер Мафтій Кудла, хоча з організацією захисту тренеру команди Юрію Савляку доведеться ще попрацювати, бо тут упродовж сезону спостерігалися проблеми. ФК «Карпати» (Рахів) – найбільш дисциплінована команда Вищої ліги. Упродовж сезону арбітри винесли тільки 18 попереджень і жодного вилучення. По 3 жовті картки у пасиві Миколи Вішована, Анатолія Лембака та Йосипа Ухаля. Ще 9 попереджень отримали дев’ять гравців команди. Це заслуга керівництва команди, головного тренера Юрія Савляка, президента Сергія Штадлера та почесного президента клубу Віктора Медвідя, які налаштовували команду тільки на гру, а не здобуття очок за будь-що. Лідерами команди упродовж сезону були Мафтій Кудла, Микола Романюк, Микола Козурак, Юрій Микуличинський, Анатолій Лембак, Йосип Ухаль, Юрій Яремчук, Павло Брана, Владислав Василенко, Іван Микуличинський, Юрій Утцюський. У команди хороша перспектива, більшість із цих гравців зовсім молоді. Якщо керівництву клубу вдасться працевлаштувати цих футболістів, а тренерському штабу налагодити відповідний тренувальний процес, то кращим командам краю буде вкрай сутужно в поєдинках із рахівчанами. У всякому разі, на це дуже хочеться сподіватися.

Степан СЕЛМЕНСЬКИЙ, «Спорт тайм»
Далі буде

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.