Футбол на Закарпатті-2017. Підсумки

31.12.2017 - 09:30

Що кладемо під новорічну ялинку.

DSC_1085

Отже, шановні любителі гри мільйонів, ми з вами прожили ще один, доволі непростий рік. Він, можливо, і не був чимось унікальним, оскільки насамперед відобразив загальну тенденцію: як прожила країна, так було й у футбольному господарстві на Закарпатті. Тим не менше: свої успіхи та невдачі «шкіряний» у краї мав. Зазирнемо ще раз у них, і краще хай залишиться, а недобре, проблемне кане в лету!

Що ж ми мали? По-перше провели чимало цікавих змагань. Серед них основні: Зимова першість Закарпаття, Кубок області, чемпіонат і першість краю, Суперкубок Закарпаття, уперше Кубок вищої ліги, Ліга чемпіонів Закарпаття, чемпіонат ДЮФЛЗ, чемпіонат Закарпатської області з футзалу, чемпіонат області серед ветеранів, Кубок Закарпатської області з пляжного футболу.

Крім того, були Шкільна футзальна ліга Закарпаття, змагання серед дівчат і різноманітні турніри: новорічно-різдвяний, пам’яті Валерія Онуфера, Йосипа Беци, Володимира Югаса, Олега Іщенка, до річниці виведення радянських військ з Афганістану, на честь Стефана Решка, Василя Турянчика, Олександра Філіпа, змагання «Шкіряного м’яча», матчі Всеукраїнського фіналу Шкільної футзальної ліги України тощо.

Іміджу Закарпаття додали заходи з нагоди відзначення 25-ої річниці створення національної збірної з проведенням матчу ветеранів команд України та Угорщини в Ужгороді, міжнародний турнір серед юнаків на честь Андрія Гаваші та організація й проведення фінальної частини всеукраїнських змагань серед юнаків у рамках ДЮФЛУ.

До активу слід занести й інші успіхи «немісцевого» масштабу. Так, арбітр Ярослав Козик отримав статус арбітра ФІФА, перший заступник голови ФФЗ Мирослав Щербей увійшов до складу виконкому ФФУ, а президент Всеукраїнської асоціації жіночого футболу Валерій Лунченко очолив ще й комітет жіночого футболу Федерації футболу України. Наші представники брали участь у засідання виконавчого комітету ДЮФЛУ та комітету юнацького футболу ФФУ, Асоціації ветеранів футболу України, у всеукраїнських та міжнародних змаганнях на рівні суддів, інспекторів тощо.

Ми тріумфували також на фінальному турнірі чемпіонату України серед ветеранів: у категорії «60 років і старші» ФСК «Поступ» (Коритняни) здобув «срібло», а в категорії «55+» друге місце посіли «Карпати» (Мукачево), а третє – «Ветеран» (Ужгород). Ще у фінальній грі Всеукраїнського турніру «Шкіряний м’яч – Кубок Coca-Сola» серед команд U-13 перечинці здолали суперників із Сум.

Закарпатці також дебютували в Кубку України й чемпіонаті серед аматорських команд. І якщо виноградівський «Севлюш» у першому не зміг пройти далі, то в другому «Минай» цілком пристойно продовжує репрезентувати область. Крім того, хоч і без вагомих успіхів, та все ж краяни виступають і в двох лігах ДЮФЛ України.

Вагомим здобутком є нарощення спортивної бази. Будівництво зелених і штучних полів, зведення власне споруд чи продовження робіт на стадіонах в Ужгороді, Минаї, Середньому Ужгородського району, Лопухові на Тячівщині, у Виноградові та Хусті є тому добрим підтвердженням.

У 2017-му Федерація футболу Закарпаття розкрила новий для себе напрям діяльності – міжнародну співпрацю. Зокрема із Федерацією футболу повіту Марамуреш (Румунія), Федерацією футболу землі Бранденбург (Німеччина), із партнерами з Угорщини.

Подіями стало те, що на Закарпаття завітали президент ФФУ Андрій Павелко, начальник відділу юнацького футболу ФФУ Валерій Золотухін, наш земляк і фахівець у галузі трансферів Шандор Варга, президент Федерації футболу землі Бранденбург Зігфрід Кіршен. Заходи, організовані обласною федерацією відвідували голова облдержадміністрації Геннадій Москаль, голова обласної ради Михайло Рівіс. Відрадно, що систематично участь у роботі ФФЗ бере й народний депутат України Михайло Ланьо.

Продовжено роботу на ниві реформування. Так, якісного розвитку зазнала Дитячо-юнацька футбольна ліга Закарпаття, у якій було створено дві ліги. Власне ФФЗ перетворено в громадську спілку відповідно до чинних вимог законодавства.

Регулярно й головне продуктивно ми засідали. Відбувалися зібрання бюро, комітетів, виконкому, конференції, а також ради президентів ФК. Плюс навчали й тестували арбітрів, делегатів ФФЗ, тренерів…

Не забували заглядати в далеку історію, долучатися до благодійних акцій, давати поради батькам юних футболістів. Вітали зі святами, ювілеями, розповідали про різні заходи, зокрема завдяки програмі на телеканалі «Тиса-1» «Час футболу», газеті «Спорттайм» та іншим ЗМІ. Зрештою, більше тисячі публікацій на сайті ФФЗ за рік теж про щось говорять!

На жаль, супроводжувало й неприємне. Відчувається дефіцит кадрів на всіх щаблях, особливо у зв’язку з трудовою та освітньою міграціями: від гравців і суддів до функціонерів. Вистачало роботи в контрольно-дисциплінарного комітету, невиїздів на матчі, неспортивної поведінки вболівальників. Були і втрати: не стало Адальберта Корпоная, Георгія Лавера, Федора Варги, Олександра Рудая…

Але під ялинку ми покладемо усе добре, приємне, втішне, що даватиме енергію та настрій на весь наступний 2018-й. Притому пам’ятаймо кимось сказане: «Життя – гра. Футбол – найпопуляріша гра у світі. Виходить, футбол – це життя у своєму абсолютному прояві». Тож хай нам усім «футболиться» надалі. Адже футбол – дійсно як кисень. Перекрити його – задихнемося!

Із Новим роком, із Різдвом Христовим!

Володимир ТАРАСЮК, ФФЗ

2 відповіді до “Футбол на Закарпатті-2017. Підсумки”

  1. файна стаття пане володимире ! Від Гуцулів Прийміть щирі Вітання з новим роком і Різдвом ! Хай Всім Щастить

    • Володимир :

      Щиро дякую на добрім слові! Хай добрим буде гуцулам із Ясіня і всім-усім новий рік та щасливого Різдва!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.