До підсумків старого року. ДЮФЛівський сезон

03.01.2018 - 12:08

Змагання відбувалися за реформаторського курсу – і це головна особливість.

DSC_4179

Звичайно, завжди є ризик, коли ти вдаєшся до змін. Тим паче в такий складний період життя для області, країни. Утім коли по-справжньому легко жилося? Отож керівництво ДЮФЛ вдалося до радикального кроку і, як на мене, вчинило правильно. Так, не все було гладко. Скажімо, спортивний принцип не завжди «уживався» з фінансовими можливостями й матеріальною базою команд. Та все ж маємо той випадок, коли при очевидних певних «мінусах» досягається значно більше «плюсів». По-перше, загалом спортивний принцип було враховано: кращі учасники сформували вищу лігу. А розподіл колективів у першій лізі за територіальним принципом дозволив мінімізувати передбачені на виїзди витрати.

Розглянемо виступи команд за двома базовими віковими групами.

У вищій лізі стартувало 11 команд. Уже сам цей факт є позитивним, оскільки на старті змагань важко було назбирати й 10, а це той мінімум, який був би самодостатнім. Приблизно половина поєдинків завершилися з різницею в три та більше м’ячів, однак в іншій половині матчів – доволі непоступлива боротьба.

Те, що перша трійка – СДЮСШОР (Ужгород), ДЮФК «Сузір’я» (Свалява) й «Мункач футбольна академія» (Мукачево) – набрала понад 20 очок і між собою має невеликий відрив, говорить про високе конкурентне суперництво в намаганні здобути медалі чемпіонату. Високі здобутки також у «ДЮСШ-Зінедін» (Ужгородський район) та ДЮСШ (Тячів), які більше перемагали, ніж програвали й потрапили до чільної п’ятірки. Ті, хто посів місця із 6 по 9, мають найбільший розрив у залікових балах, – тільки еквівалент двох перемог. Отож так само протистояння велося на серйозному рівні. Тільки «дно» турнірної таблиці виглядає менш оптимістичним: із 30 можливих залікових пунктів представники «Берегвідейку» (Берегівський район) і СК Small Miracles (Велика Добронь) набрали 4 й 1 очко відповідно. Утім є час, щоб виправити становище. І як показує практика, хто робить правильні висновки, досягає помітного прогресу.

Серед 15-річних ще більша конкуренція. Тільки 21 матч завершився з різницею в три та більше м’ячів, а це 38 відсотків. Якщо лідерство «ДЮСШ-Зінедін» (Ужгородський район) – поза всяким сумнівом (найближчий переслідувач розташувався на відстані 7 очок), то команди, які посіли 2 – 5 місця (ДЮСШ Виноградів, СДЮСШОР Ужгород, ДЮФК «Сузір’я» Свалява та ДЮСШ Іршава) відділяють один від одного щонайбільше три залікові пункти – у цілому від 21 до 18. Ще більша «тиснява» в «турнірці» між учасниками, котрі розташувалися на 6 – 9 сходинках: розрив становить максимум одне очко (загалом в активі 11 – 12)! І знову ж, дещо випадає «дно»: 5 балів у ДЮСШ «Колос» (Мукачівський район) і 1 – у ДЮСШ «Нарцис-Хуст». Загалом ситуації дуже схожі в обох вікових групах. Тільки в призерах і аутсайдерах дещо інші команди, хоч СДЮСШОРівці, зінедінівці та свалявці підтвердили свої позиції лідерів на рівні вищої ліги загалом.

У Західній зоні першої ліги стартували 8 колективів. Ситуація теж доволі спіставна з вищесказаним. 39 відсотків ігор завершилися з різницею в три та більше голів. А в решті – високе конкурентне суперництво. Між першою четвіркою (ДЮСШ-2 Ужгородський район, ДЮСШ-1 Ужгород, ДЮСШ Перечин і ДЮСШ Свалява) найбільший розрив становить 5 очок. Відтак «розбіжність» в 1-2 залікові бали між ДЮФК «Карпати» (Мукачево), ДЮСШ ФСТ «Україна» (Ужгород) та ДЮСШ (Чоп). І тільки одноосібний аутсайдер – ДЮСШ (В.Березний): у здобутках одна нічия.

Серед 15-річних команд узагалі цікаво розпочалися змагання: у першому турі всі поєдинки виграли… гості! Загалом маємо в першому колі близько 36 відсотків матчів із рахунком у 3 та більше голів. У лідерах непохитні позиції поки в ДЮСШ (Свалява) та ДЮСШ-1 (Ужгород) – 19 і 16 очок відповідно. Нижче конкуренція доволі висока – 3 місце від передостаннього розділяє 5 очок. І знову один чітко виражений аутсайдер: ДЮФК «Карпати» (Мукачево) не здобув жодного очка. В обох же вікових групах лідерські позиції підтвердили ДЮСШ-1 (Ужгород), ДЮСШ (Свалява) та ДЮСШ-2 (Ужгородський район), котрі обопільно входять до першої четвірки.

У Східній зоні «плюс»-«мінус» такі ж співставні показники за великими перемогами. Із-поміж 13-річних у першій четвірці розрив в очках невеликий, і будь-хто з колективів – ДЮСШ (Берегово), ДЮСШ «Колос» (Іршава), ДЮСШ (Воловець) і ДЮСШ (Рахів) спроможні на «золотий» фініш. Образно кажучи, на відстані руки (принаймні переважно) і розрив в очках між колективами, котрі займають 5 – 8 місця. Це: ДЮФК «Карпати» (Дубове), ДЮСШ (Хустський район), ДЮСШ (Міжгір’я) та ФК «Берегово».

У 15-річних на старті про себе заявили ДЮСШ (Воловець), ДЮСШ «Колос» (Іршава) і ДЮСШ (Рахів) – вони в лідерах із порівняно невеликим відривом один від одного. ДЮСШ (Міжгір’я) та ДЮСШ (Берегово) так само спочатку зарекомендувалися міцними середняками. І дещо загальмували на старті (із мінімумом очок) ДЮФК «Карпати» (Дубове), ДЮСШ (Хустський район) і «Карпати» (Дубове). Утім виправити становище – у їхніх силах. Притому волівчани, рахівці й іршавці в обох вікових групах у першій четвірці.

Коментуючи проміжний фініш, Олександр Чегіль, голова дитячо-юнацького комітету ФФЗ, зазначив: «Новий сезон розпочали по-новому, команди стали грати у вищій і першій лігах. Перше коло показало, що змагання відбуваються нормально. І навіть якщо були якісь порушення, то мінімальні. Загалом конкуренція між командами загострилася, що сприятиме розвитку дитячо-юнацького футболу».

Що ж, із таким оптимізмом і ми всі дивитимемося в новий рік. Хай він справді сприяє розвитку дитячо-юнацького футболу. Будемо сподіватися на якісне проведення другого кола змагань.

Володимир ТАРАСЮК, ФФЗ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.