Перша ліга. Східна зона: світло і тіні обласного футболу

07.01.2018 - 09:33

У Східній зоні першої ліги за медалі першості боролися 12 команд. Упродовж сезону всі докладали максимум зусиль, щоб посісти якнайвище місце в турнірній таблиці.

DSC_3033

Явних аутсайдерів першості не було. А ось лідер був. Ясінянська «Говерла» потужно стартувала і впевнено фінішувала. За винятком матчу в Дубовому, всі інші поєдинки команда проводила на високому рівні. Вона краща за всіма показниками. Гравці «Говерли» чудово підготовлені фізично. Це єдина команда, яка могла додати в другому таймі в швидкості. Тренерський штаб готував команду безпосередньо на кожну гру, враховуючи сильні й слабкі сторони суперника. Із морально-вольовими якостями теж все в порядку. У цьому сезоні «Говерла» не залишила суперникам жодного шансу в боротьбі за золоті медалі. Уже після І кола ясінянці впевнено лідирували в першості, і для інших команд мова йшла тільки про срібні й бронзові нагороди. Боротьба тут велася не на жарт. Сім команд були практично рівні за силами, і кожна з них могла фінішувати у призовій трійці. «Інтер» (Ганичі), «Карпати» (Дубове), «Терново», «Верховина», «Вишково», СК ім.І.Яремчука (В.Бичків), «Вікторія» (Б.Церква) заслуговували на комплект нагород, але в напрочуд напруженій боротьбі на п’єдестал пошани услід за «Говерлою» піднялися «Інтер» та «Карпати». Якщо «Говерла» відіграла сезон на дуже високому рівні і по праву завоювала звання чемпіона, то «Інтер»– найстабільніша команда Східної зони, яка вже не перший рік веде боротьбу за нагороди. Найбільше здивували дубівські «Карпати», які в минулому сезоні не вражали і на старті першості знаходилися серед аутсайдерів. А ось тернівці, міжгірці, вишківці, великобичківці, білоцерківці не змогли по ходу першості вирішити всі проблеми, які виникали, залишилися за межею призерів. Хоча, слід зазначити, що такого сезону важко пригадати, коли вісім команд упродовж першості від старту до фінішу вели боротьбу за медалі. Мало того, що вони боролися за медалі, так ще не мали можливості розслаблятися в матчах із командами нижньої частини першості, бо ці команди явно не аутсайдери. Для досягнення перемоги над ними потрібно було докладати не менше зусиль, ніж у матчах із рівними собі. Не всі команди, претенденти на медалі, витримали напругу першості. У спорті найбільше ціниться фінішний спурт. Якщо на фініші сил не залишилося, тебе обов’язково на фінішній прямій обійдуть. Саме це ми побачили в протистоянні команд Східної зони. Якщо подивимося, як команди проходили відрізки першості (І коло – старт, фініш, ІІ коло – старт, фініш), то все стає на свої місця. «Говерла» – 100%, 100%, 83,3%, 66,7%, «Інтер» – 72,2%, 60%, 88,9%, 66,7, «Карпати» – 22,2%, 60%, 83,3%, 86,7%, «Терново» – 66,7%, 60%, 72,2%, 26,7%, «Верховина» – 55,5%, 80%, 33,3%, 60%, «Вишково» – 61,1%, 40%, 38,9%, 80%, СК ім. І.Яремчука – 38,9%, 60%, 80%, 53,3%, «Вікторія» – 72,2%, 40%, 55%, 40%. Як бачимо. тільки дві команди рівно пройшли всі відрізки першості. Інші на якомусь етапі давали збої і втрати надолужити їм вже не вдалося.

Де криються основні проблеми футболу Східного регіону краю?

Найбільш боляче по футболу Східної зони вдарила трудова міграція. Не всі команди були готові до цього явища. Втрати 3-4 чоловік основного складу надолужити вдалося не всім. Загалом більшість тренерів повернули під прапори команд ветеранів, яким вже в районі сорока і ввели до складів зовсім молодих гравців. Вони молодці, але якщо старші мають досвід, то у них серйозні проблеми з фізичними кондиціями; у молодих непогані фізичні дані, але відсутній досвід. Тобто серйозні завдання ставити було вкрай важко. Другою серйозною проблемою була відсутність тренувального процесу. Дві команди, в яких було налагоджено тренувальний процес, це «Говерла» і ДЮСШ Тячів. Перша впевнено здобула золото першості, друга – маючи у своєму складі 19 юнаків 2001-1997 років народження зуміла полишити дно турнірної таблиці. Третьою проблемою була недостатня тактична підготовка гравців, але вона витікає з перших двох. Можливо, саме вона є найбільшою. Про це говорить кількість пропущених командами м’ячів. Тактична грамотність – це те, чого практично не видно на полі, але відображається на самих результатах. Тут чітко проглядається відсутність підстраховки свого малюнку гри. У Східній зоні у ворота суперників проведено на 115 голів більше, ніж у Західній. І це при тому, що на голову сильніших нападників тут не проглядалося. Тобто мова йде про те, що більшість команд просто грала футбол. Четверта проблема ліги – відсутність у тренерів належної кваліфікації. У футболі нічого не проходить безслідно. Тут нема дрібниць, бо кожна з них, рано чи пізно, переростає у велику проблему. Східна зона переважала Західну у фізичній підготовці гравців та морально-вольових якостях. Західна була сильніша в технічній і тактичній підготовці. Які з цих якостей більш необхідні футболу? Безумовно, всі без винятку. Тільки ті команди, які мають в арсеналі всі компоненти футболу, досягають успіху. Приклад – СФК «Говерла» (Ясіня), який здобув перемогу у Східній зоні і завоював звання абсолютного чемпіона І ліги.

Має перевагу Західна зона над Східною і в інфраструктурі. Рівень стадіонів у цілому на Заході кращий. У Східній зоні всім вимогам ФФЗ відповідають стадіони Тячева, Вишкова, Білої Церкви. Стадіони Міжгір’я, Ясіня потребують косметичного ремонту. Занепад, на жаль, спостерігається у Тересві. У Ганичах зовсім інша ситуація. Тут збудовано хороші трибуни й роздягальні, але багато запитань до стану і розмірів футбольного поля. Подібна ситуація і в Тернові. У Дубовому стадіон потребує вже не тільки косметичного ремонту. Багато потрібно попрацювати і над станом футбольного газону. Потребують покращення стадіони В.Бичкова, Бедевлі, Діброви. Вони повинні набрати більш сучасного вигляду. Потрібно створювати більш комфортні умови для уболівальників і значно покращувати стан футбольних газонів, що зробить футбол привабливішим. Футбольні матчі на Сході відвідує значно більше уболівальників. Особливо хочеться відмітити вболівальників Дубового, Ясіня, Тернова, Міжгіря, В.Бичкова, Н.Апші, Бедевлі. Хотілося б більше бачити глядачів у Тячеві, Вишкові, Б.Церкві, Тересві, Ганичах. Ні, їх не мало, але могло би бути значно більше.

Найрезультативнішою командою Східної зони став «Інтер» (Ганичі) – 77 забитих м’ячів у 22 поєдинках. У «Говерли» (Ясіня) – 75, у «Карпат» – 71. Найменше пропустили у свої ворота «Говерла» – 27, «Карпати» – 28, «Верховина» – 34 мячі. Найменше голів у ворота суперників провели ДЮСШ Тячів – 20, «Авангард» (Тересва) – 28, «Діброва» – 38, «Беркут» – 41 гол. Найбільше у свої пропустили «Авангард» – 99, «Беркут» та ДЮСШ Тячів – по 73, «Діброва» – 69, «Вікторія» – 66 голів. Найбільше перемог у «Говерли» – 19, найбільше поразок відповідно у «Авангарду» та ДЮСШ Тячів – 18 і 17. Нічиї у Східній зоні не були в пошані. Тут 4 команди мають усього по 3 нічиї («Інтер», «Вишково», СК ім.І.Яремчука, «Беркут»). Інші зіграли по 1 і 2 нічиї.

Найбільшим порушником правил гри у футбол є СК ім.І.Яремчука – 42 попередження і 3 вилучення. Слідом іде «Інтер» – 33 жовті і 3 червоні, «Авангард» (Тересва) 30 жовтих і 3 червоні, «Діброва» 33 жовті і 2 червоні, «Вікторія» 25 жовтих і 2 червоні. Найменше претензій до «Говерли» та «Карпат», у яких по 26 попереджень, та «Тернова» і «Вишкова», у яких по 23 жовті і 1 червоній. Із гравців найчастіше підводили свої команди Василь Мандзюк (СК ім.І.Яремчука) та Михайло Тимчук («Говерла») – по 7 попереджень. Вилучення і 5 попереджень отримав Іван Фіцай («Інтер»), по 4 жовті і 1 червоній у пасиві Богдана Ількова («Беркут»), Олександра Келемана («Діброва»). По 5 попереджень отримали Михайло Приймак («Карпати») та Іван Папп (ДЮСШ Тячів). По великому рахунку, можливо, 5 жовтих і не так уже й багато, якби гравець ДЮСШ Тячів не отримав їх у 16 років (2001 р.н.). А для такого віку– це вже багато, і над цим тренерам слід попрацювати. Правда, треба відзначити, що особливих нарікань до дисципліни на стадіонах під час футбольних матчів у Східній зоні не було, за що велике спасибі президентам клубів, тренерам і самим уболівальникам. Загалом, як ми вже зазначали, у Східній зоні забито на 115 голів більше, ніж у Західній, у той же час гравці Східної зони отримали менше попереджень і вилучень, ніж футболісти Західної зони.

Окрасою футболу завжди стає забитий гол. У Східній зоні найчастіше своїх уболівальників радували забитими м’ячами Микола Фіцай – «Інтер» – 31, Володимир Пуга – «Верховина» – 21, Мирослав Павлючок – «Говерла» – 20, Павло Попович – СК ім.І.Яремчука – 18, Владислав Галац – «Карпати» – 18, Михайло Фіцай – «Інтер» – 18, Олег Руснак – СК ім.І.Яремчука – 16, Михайло Мокан – «Карпати» – 15, Валерій Цуперяк – «Говерла» – 14, Павло Велеган – «Беркут» – 13, Она Марін – «Вікторія» – 12, Річард Петрушко – «Вишково» – 11, Володимир Дербак – «Авангард» – 11, Василь Терпак – «Говерла» – 11, Санду Бокоч – «Вікторія» – 10, Василь Штефан – «Вікторія – 10, Михайло Михайльо – «Терново» – 10, Василь Орос – «Вишково» – 10. Цікаво, що із 19 забивних гравців 7 – віком від 17 до 21 року, 8 гравців – від 22 до 30 і 4 гравці – від 31 і старші. Найдосвідченіші серед них Володимир Пуга – 41 рік, Володимир Дербак – 40. Наймолодші – Василь Орос, Михайло Михайльо – по 17 років, Санду Бокоч, Олег Руснак – по 18 років та Владислав Галац – 19 років. Саме оці 5 гравців входять до групи 10-15 чоловік, які слід вважати найперспективнішими гравцями І ліги Східної зони.

Степан СЕЛМЕНСЬКИЙ, «Спорт тайм»
Далі буде

Одна відповідь до “Перша ліга. Східна зона: світло і тіні обласного футболу”

  1. якщо сказати по правді все,то якби нашого Мирослава Павлючка не травмували навмисно гравців Великого Бичкова в другій грі Другого кола, і він не пропустив ціле друге коло через розрив голіностопа і ФФЗ не дала забити в останньому перенесеному матчі Першого кола Фіцаю 8 мячів в одному матчі в ворота Беркута Бедевля,що майже не реально в простому житті, то йому цьому Фуцаю би ніколи невидіти “Бомбардира” як свині своїх Вух !!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.