Дитячий футбол Закарпаття – черговий етап розвитку

27.02.2018 - 12:05

У Закарпатській області справді багато уваги приділяється розвитку дитячого футболу. Реформовано ДЮФЛ Закарпаття, вибудовано чітку піраміду змагань, що охоплює кілька тисяч дітей та юнаків віком від 10 до 18 років, які виступають на рівні районів та області.

180226_news-09-52

Це дуже добре, але ми чудово розуміємо, що в складний для країни час коштів на потребу дитячо-юнацького футболу явно не вистачає. Не вистачає і меценатів, які готові вкласти свої кошти на розвиток футболу на місцях. Зрозуміло, що на одному ентузіазмі високих результатів у цілому очікувати не доводиться. А тут ще почалася тенденція відтоку талановитих дітей за кордон, що аж ніяк не є позитивним явищем для нашого краю. Більшість із них талановиті: хтось досягне обласного рівня, хтось – всеукраїнського, а дехто може заграти у великому професійному європейському клубі. Але діти у віці 11–13 років потребують батьківської опіки та тепла.

Тож Федерацію футболу Закарпаття турбує це явище, і тому відбулась низка зустрічей із колегами із сусідньої Угорщини щодо створення необхідної інфраструктуру тут, у нашому краї, яка дасть можливість дітям жити вдома, займатися футболом, розвиватися, рости, вчитися, а вже потім запрошувати підготовлених, талановитих, майже готових гравців для продовження кар’єри за кордоном.

Футбольні функціонери сусідньої країни зрозуміли суть проблеми. Врахувавши бачення розвитку дитячо-юнацького футболу ФФЗ, сусіди звернулися з пропозицією відкрити на Закарпатті футбольні академії в Мукачеві та Ужгороді.

Минулого тижня футбольних гостей із Угорщини прийняли голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль та перший заступник голови ОДА Іван Дуран. Угорський футбол представляли спортивний директор ФК «Варда» м.Кішварда, спортивний директор футбольної академії Кішварди, один із засновників Благодійного фонду підтримки спортсменів та футболістів «Академія футболу Карпатія» Атілла Рівіс та Золтан Модьор, який добре відомий любителям футболу України за підтримку та участь у проведенні першого офіційного матчу збірної України в Ужгороді у квітні 1992 року. Золтан Модьор став консультантом проекту співпраці Закарпатського та Угорського футболу в рамках транскордонного співробітництва. На початку зустрічі Атілла Рівіс наголосив, що масштабний проект розвитку дитячо-юнацького футболу на Закарпатті реалізується через неприбуткові організації та фонди і не має жодного бізнесового підґрунтя.

Як зазначив Атілла Рівіс, спочатку акцент було зроблено на Мукачево, але, на жаль, витративши багато часу, спільної думки з керівництвом міста не було знайдено, тож цей проект не відбувся. Нині акцент зміщено на Мукачівський район, є відповідні напрацювання. Визначено два основні місця розбудови: це Ужгород та село Дерцен Мукачівського району.

В Ужгороді на базі СДЮСШОР буде покращено спортивну інфраструктуру та умови для проживання; покращено інфраструктуру ужгородського стадіону «Авангард» та участь у розбудові спортивного комплексу смт Середнє, де запланований центр для відбору талановитих дітей і проведення тренувального процесу.

У Дерцені планується будівництво цілого спортивного комплексу: гуртожитки, спортивні й футбольні майданчики тощо. Планується налагодити відбір талановитих дітей у футбольні академії Ужгорода та Дерцена з усіх регіонів краю. Особливу увагу буде звернено на Тячівський, Хустський, Рахівський, Міжгірський, Воловецький, Іршавський, Великоберезнянський, Виноградівський райони. До академії можуть бути зараховані й талановиті діти інших регіонів України. Особливу увагу Атілла Рівіс акцентував на освіті. Партнери зацікавлені у здобутті дітьми середньої освіти та подальшого навчання для здобуття середньої спеціальної та вищої освіти. Принциповим є те, що батьки не будуть платити за навчання та підготовку жодної копійки. (Що для нас сьогодні є дуже актуальним). Буде надано допомогу і ДЮФЛ Закарпаття. Сусіди беруть на себе частину видатків із проведення основних дитячих змагань у краї. Наступним етапом співпраці стане створення на базі академій Ужгорода та Дерцена (із вихованців академії) команди ІІ ліги першості України.

Пропозиції сусідів справді цікаві. Вони дають можливість футбольному Закарпаттю не зупинятися у своєму розвитку, готувати гравців високого рівня як для професійного, так і для футболу нашого краю. У нашому краї справді є таланти, головне їх своєчасно виявити. Попереду велика робота, але без важкої праці результату не буде. Ми отримуємо змогу не тільки готувати висококласних футболістів, але й зберегти дітей вдома, надаючи можливість сім’ї впливати на виховання дитини, виховувати їх на традиціях нашого краю.

Керівники області подякували гостям за турботу та допомогу. Геннадій Москаль відзначив, що футбол Закарпаття має великі традиції. Він розпочав свій шлях саме із Закарпаття 125 років тому, бо перший офіційний матч професійного рівня України проведено на Закарпатті, перший матч збірна України провела в Ужгороді і перший гол в історії збірної команди провів закарпатець Іван Гецко (без коментарів). Нині футболу Закарпаття важко, і допомога сусідів є своєчасною. Співпраця, порозуміння і добросусідські відносини обов’язково дадуть результат.

Діти нашого краю й інших регіонів України отримують можливість вдосконалювати свою майстерність, вирости у справжніх майстрів шкіряного м’яча і прославити край, як це зробили Беца, Сабо, Турянчик, Решко, Варга, Товт, Коман, Михалина, Секеч, Плоскіна, Гаваші, Яремчук, Рац і багато-багато інших, які виросли у великих майстрів футболу і яким завдячуємо за яскраві сторінки нашої футбольної історії.

Степан СЕЛМЕНСЬКИЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.