Зимова першість: проміжні підсумки

07.03.2018 - 11:23

Позаду – груповий етап змагань, і є над чим поміркувати в спортивному відношенні.

DSC_4429

Уже неодноразово наголошувалося, що зимова першість хоч і є змагальним турніром, та її завдання – дати можливість командам якнайкраще підготуватися до нового сезону. Отож в ігровому плані суто «результативна» складова відходить на другий план. Тим не менше перемога навіть у спаринговому матчі дає командам упевненість у власних силах, указує на правильність обраного шляху підготовки, зрештою, свідчить, наскільки учасники майбутніх офіційних баталій готові до нових змагань. Подивимося, про що в контексті сказаного сигналізує турнірне становище після першого етапу суперництва в ЗП.

Група А. У першій групі, за великим рахунком, сенсацій не сталося. Нагорі «турнірки» опинилися ті, на кого, власне й сподівалися. Два вищолігівські колективи продемонстрували впевнену гру й закономірно стали володарями путівок до наступного раунду змагань. Притому вражає якість дій усіх ланок середнянців і полянців – вони відчутно більше забили й так само майже не пропускали порівняно з іншими суперниками.

Дещо гірше, але теж на певному рівні відіграли концгазівці та вільхівці. У них співставна кількість забитих і пропущених м’ячів. Виявлених же недоліків під час матчів час дає можливість позбутися. Відповідно й додати в грі, хоч, звичайно, багато що залежить від добору виконавців.

«Фаворит» відчутно відстав на загальному фоні. Команда має не просто всі поразки, а відчутну «дисбалансову» різницю м’ячів – 2-41. Отож на майбутнє слід зваженіше ставитися до участі у змаганнях такого рівня, розраховувати свої сили. Виправданням команді хіба є те, що вона – учасник районного чемпіонату, рівень якого все ж помітно нижчий за обласний. Тим не менше, отриманий урок у зимовій першості може піти на користь, якщо з нього зробити правильні висновки стосовно подальших перспектив розвитку колективу.

Група В. Тут на високому рівні відіграли три клуби. «Минай» як чемпіон області й учасник всеукраїнських аматорських змагань довів, що на сьогодні є номером один у краї. Так само бобовищанці підтвердили реноме чемпіона Західної зони першої ліги. І якби їм міцніші фінансові тили, то можна впевнено себе спробувати й у вищій лізі.

Щодо ужгородців, то, звичайно, певна несподіванка є в тому, що вони не вийшли з групи, є. Та, по-перше, представникам обласного центру дещо не пощастило. По-друге, продемонстрований рівень гри команди свідчить, що вона за останній час додала в діях. І якби ще кілька гравців атакувального плану з творчим підходом для підсилення, екс-чемпіон області спроможний буде упевненіше змагатися за високі місця в чемпіонаті.

Четверте місце СДЮСШОРівців свідчить, що в області підростає перспективна юнь. І хоч вона обійшла далеко не найсильніші колективи першої ліги, та все ж ФК обласного рівня. Це радує. Гірше виступили колосівці й особливо футболісти з Невицького. Однак останні матчі відповідно з бобовищанцями та ужгородською молоддю показали: за правильно поставленого тренувального процесу обидва колективи можуть демонструвати якіснішу гру, а отже, прогресувати.

Група С. Успіх виноградівців – закономірний. Команда – на правильному шляху й, без сумніву, у цьому чемпіонаті доволі теж серйозно змагатиметься за звання чемпіона області. Усі перемоги, різниця м’ячів 39-2 (хай і в поєдинках із суперниками, нижчими за класом) – тому тільки підтвердження.

На високому рівні виступили міжгірців та футболісти з Дубового, підтвердивши свої честолюбні наміри на нинішній сезон. І лише певні нюанси в грі дозволили тільки першим здобути путівку в наступне коло змагань разом із «Севлюшем».

Приємно вразили своєю грою й другий склад «Оболоні» та «Сільце». Вони майже нічим не поступилися верховинцям і «Карпатам», а отже, за серйозного ставлення до тренувального процесу так само мають хороші перспективи.

Дещо розчарували великобичківці. Зокрема, як середняк Східної зони першої ліги команда забагато пропускала. По-друге, узагалі недограла, чим не прикрасила участь у змаганнях. Досвід виступу / невиступу колективу свідчить: у футболі дрібниць не буває, а отже, потрібно це врахувати в подальшому. Та й за великим рахунком: хто захоче мати справу з тим, хто вже одного разу підвів?

Група D. Чи не найцікавішою з погляду турнірного становища виявилася саме четверта група. Вона – одна з «найрівніших». Найбільше вразило «Заріччя». І хоч в активі команди «рахується» технічна перемога, але обійти середняку Західної зони першої ліги два вищолігівські колективи – заслуговує на повагу. Тим паче, приміром, здолати рахівців із рахунком 3:0!

«Бужора» фінішувала другою й теж показала загалом хороші матчі. А ліквідувати виявлені огріхи – тільки справа часу й бажання та відповідної селекційної роботи.

Дещо гірше виступили «Карпати» з Рахова. Утім особисто в мене склалося враження, що команда не стільки переймалася спортивними здобутками, скільки вирішувала свої поточні завдання, пов’язані з тренувальним процесом. Якщо це так, то для покращення рівня гри в цього колективу також є можливості.

А ось футболісти з Великої Копані та Фанчикова склали куди неоднозначне враження. З одного боку, вони продемонстрували певні якісні дії, тож за участь у ЗП не повинно бути соромно. З іншого боку… Обидва колективи недограли в змаганнях плюс ситуація із незаявленим футболістом у фанчиківців. Навіть за збігом обставин чи з урахуванням об’єктивних факторів такі тенденції футбол не прикрашають. Отож хотілося б подібного уникати в Кубку, першості й чемпіонаті області.

У цілому груповий етап зимової першості вдався навіть попри несприятливі погодні умови. Плюс присутність уболівальників у таку доволі холодну пору свідчить, що за футболом у краї вже скучили. Отож у найближчій перспективі чекатимемо чвертьфінальних поєдинків. Але про них – уже наступного разу.

Поки лише нагадаю, хто з ким зустрінеться й коли:

10 березня (субота)

Середнє, селищний стадіон (штучне поле)

ФК «Середнє» – ФК «Ужгород»

ФК «Минай» – ФК «Поляна» – початок о 15:00.

11 березня (неділя)

Виноградів, стадіон «Пластмасовик» (штучне поле)

ФК «Заріччя» – ФК «Верховина» (Міжгір’я) – початок о 13:00.

ФК «Севлюш» (Виноградів) – ФК «Бужора» (Іршава) – початок о 15:00.

Володимир ТАРАСЮК, ФФЗ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.