ФОТО. Кубок Закарпатія: коли у фіналі мукачівці проти… мукачівців!

28.03.2018 - 21:48

Перший на Закарпатті турнір під винесеною в заголовок назвою серед дитячо-юнацьких футбольних команд U-15 завершився в Середньому.

DSC_6282

Отже, сьогодні фінішували дебютні для області змагання, і в стикових матчах визначилися остаточні переможці. Поєдинки відзначалися неабияким суперництвом.

Матч за 7 місце. ДЮСШ «Зінедін» (Ужгородський район) – СДЮСШОР (Ужгород) – 1:1 (за пенальті – 1:4)

Закарпатське дербі видалося на славу, незважаючи на те, що команди виступають у різних лігах ДЮФЛ України. Гра була рівною, суперники гідні один одного. Відчувалося, що колективи хотіли на мажорній ноті завершити турнір, та ще й у поєдинку із земляками. Першими відкрили рахунок зінедінівці й тримали переможний результат майже до самого кінця зустрічі. Та за хвилину-другу до фінального свистка Іван Бабич скористався банальною помилкою суперника й зрівняв рахунок. А в серії пенальті разом із партнерами – польовими гравцями-виконавцями ударів – героєм зустрічі став голкіпер СДЮСШОР Артем Чамата, і перемогу святкували ужгородці.

Матч за 5 місце. ФК «Карпати» (Львів) – СДЮШОР «Зміна-Оболонь» (Київ) – 2:0

Ініціативою в матчі володіли львів’яни, хоч хороше враження справили й оболонці. Утім перші зуміли реалізувати свої моменти, а їх суперник – ні. Таким чином, «Карпати» перемогли й стали п’ятими на турнірі.

Матч за 3 місце. ФК «Арсенал» (Київ) – ФК «Зірка» (Київ) – 3:1

Ще в одному матчі тривало принципове протистояння. У першому таймі київського дербі переможця не було зафіксовано. Після перерви краще діяли арсеналівці, зокрема скориставшись тактичною помилкою суперника при виконанні «стандарту». За рахунку 1:2 «Зірка» кинулася вперед, натомість в контратаці суперника отримала третій гол і поступилася загалом у матчі.

Матч за 1 місце. ФК «Варда» (Кішварда) – МФА (Мукачево) – 2:3

Фінал перевершив усі сподівання. По-перше, інтригу в ньому становило те, що в складі «Варди» грали закарпатці, а точніше переважно… мукачівці! По-друге, було забито чимало голів. І по-третє… драматургія самого матчу. Спочатку МФА «горіла» з рахунком 0:2. Загалом же в першому таймі краще діяли угорці, які й до перерви вели 2:1. Та в мукачівців виявився свій рятівник – Олег Шокун. Якщо в останньому груповому матчі він відзначився покером, то у фіналі теж показав себе з найкращого боку, ставши автором хет-трика. Правда, за рахунку 2:2, кішвардці лишилася в меншості – один із їх гравців отримав друге попередження. Але це аж ніяк не применшує перемоги Мукачівської футбольної академії! Гра в цілому була рівною, та видно тріумфатори більше хотіли перемогти…

Після матчу спортивний директор МФА Золтан Сільваші зазначив: «Радий, що виграли. Фрагментами показували хороший футбол. Задоволений діями Олега Шокуна, який став кращим нападником турніру. І втішений тим, що я виявився фартовим для команди. Адже вона поступалася 0:2, коли я приїхав на матч із Будапешта. А потім виграла 3:2. Крім того, приємно, що кращим воротарем змагань теж визнали вихованця мукачівського футболу».

Церемонію нагородження здійснили перший заступник голови Федерації футболу Закарпаття, член виконкому Федерації футболу України Мирослав Щербей, заступник голови ФФЗ Віктор Качур і член виконкому ФФЗ Степан Селменський.

Були відзначені як кращі команди, так і гравці в номінаціях.

Кращий воротар – Зден ПЕРЕГАНЕЦЬ («Варда» Кішварда),

Кращий захисник – Артем БЄЛЯКОВ (ФК «Арсенал» Київ),

Кращий півзахисник – Олександр Думанський (ФК «Зірка» Київ),

Кращий нападник – Олег ШОКУН (МФА Мукачево).

Голова ж оргкомітету змагань Вадим Дьордь так підсумував підсумки заходу: «Турнір став дуже корисним як підготовчий період до чемпіонату ДЮФЛ України й аналогічних змагань в Угорщині. Зібралися достойні один одного суперники, не було великих розривів у рахунку й майже в кожній грі могла перемогти як одна, так і інша команди. А ще – хороша погода. Учасники з-поза меж області проживали в різних містах, мали один день вихідний, а тому можливість більше ознайомитися із Закарпаттям. Плюс якісне поле, за що хотів би особливо подякувати президентові ФК «Середнє» Сергію Чопику. Відгуки самих дітей, тренерів – теж хороші. Окрема вдячність усім підрозділам ФФЗ на чолі з Іваном Дураном, який безпосередньо піклується про розвиток дитячо-юнацького футболу, а також арбітрам, котрі якісно обслуговували поєдинки, представникам ЗМІ, усім хто подавав руку допомоги цьому турнірові».

До сказаного додав би хіба що тільки два штрихи. Перший – власне спортивні підсумки. Для суто закарпатських команд, з одного боку, вони виявилися неоднозначними, адже представники від області виявилися на полярних позиціях. Але… Слід порадіти за мукачівців, які вийшли з непростої групи до фіналу й перемогли. А щодо ужгородців і футболістів Ужгородського району, то метати в них критичні стріли не потрібно. Адже ДЮСШ «Зінедін» виступає в нижчій лізі ДЮФЛ України, молода команда, яка тільки набирається досвіду. І в неї ще всі головні перемоги попереду. Що ж до СДЮСШОРівців, то їм десь банально не пощастило – таке трапляється, це футбол. Існували й серйозні проблеми з оптимальним складом у силу обставин, що склалися. Водночас було показано теж непогану гру.

Ну а другий штрих стосується всіх учасників. Змагання, попри спортивні підсумки, усе ж – підготовці до сезону. У цьому їх основна місія. І хай цей турнір стане весняною ластівкою, яка легко надихатиме на успіхи в куди важливіших офіційних змаганнях!

Володимир ТАРАСЮК, ФФЗ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.