Приспущений «Шкіряний м’яч»

03.04.2018 - 15:13

Дитячий футбольний турнір «Шкіряний м’яч» має багаті й славетні традиції. Більшість із нас розпочинали десь футбольну кар’єру саме з цього турніру. Ми чекали його початку з нетерпінням. Чи не вперше ми, дітлахи із села, отримували можливість проявити себе на офіційному рівні. Це було щось неперевершене. На щастя, турнір зберегли.

DSC_7573

У цьому році у ньому беруть участь юні футболісти, яким виповниться 11, 12 та 13 років. Три вікові групи ведуть боротьбу на чотирьох етапах у межах області за путівки для виступу у Всеукраїнських змаганнях. Проводять їх Департамент освіти та науки Закарпатської облдержадміністрації і Федерація футболу Закарпаття.

У п’ятницю, 30 березня, на стадіонах Ужгорода, Іванівців, Ільниці та Хуста пройшли матчі III відбіркового турніру. У змаганнях третього етапу на старт повинні були вийти 63 команд, а вийшли 35. Трохи більше половини. Чому? Хто винен у тому, що 28 дитячих команд залишилися поза турніром? У зоні №1 на змагання не з’явилися 3 команди: м.Чоп і 2 команди Великоберезнянського р-ну. У зоні №2 турнір проігнорували по 3 команди з Мукачева, Мукачівського та Воловецького районів. У зоні №3 не доїхали на змагання також по 3 команди Виноградівського р-ну, м.Хуст та м.Берегово. У зоні №4 так і не побачили 1 команду Міжгірського р-ну та – 3 Тячівської ОТГ. Найбільше здивувало те, що не з’явилися команди регіонів, де футбол має найбагатші традиції в нашому краї: Мукачево, Берегово, Хуст, Чоп і Тячів. Чи потрібно говорити, що значить футбол для цих населених пунктів? Хоча до влади Мукачева та Берегова в останні роки щодо розвитку футболу містяни мають претензії. Не було команд Мукачівського та Виноградівського районів. Навіть важко уявити, чому це сталося. Не було юних футболістів із Воловецького р-ну та 2 команд із Великоберезнянського р-ну. Можливо, за масовістю та традиціями вони програють Мукачівському та Виноградівському районам, але це аж ніяк не знімає відповідальність із районних керівників освіти. Неявка половини учасників на змагання – це дуже тривожний сигнал для дитячого футболу Закарпаття. Сподіваюся, що Департамент освіти та науки ОДА розбереться і зробить відповідні висновки. Такої безвідповідальності не повинно бути. Правда, є зауваження і до самого Департаменту освіти та науки ОДА. Лист про проведення III етапу турніру «Шкіряний м’яч» датований 13 березня, а райміськвідділи освіти та науки отримали його електронною поштою у другій половині дня 27 березня – за 2 дні до самих змагань, а в школах у повному розпалі канікули. Одним словом, і Департамент ОДА, і райміськвідділи освіти та науки ділять між собою провину в ігноруванні найпрестижніших дитячих змагань нашого краю. Через невідповідне виконання обов’язків дорослих дядь і тьоть постраждали діти.

А ти часом із екранів телевізорів чуємо: «здоров’я нації», «здоров’я дітей», «ми турбуємося»… Дістало вже це фарисейство.

У зоні №1 у старшій віковій групі U-13 основна боротьба велася між командами ЗОШ №19 I-III ст. м.Ужгород та Перечинської ЗОШ І-ІІІ ст., які набрали однакову кількість очок, але краща різниця забитих і пропущених м’ячів вивела до IV етапу школярів Ужгорода. На жаль, команда Середнянської ЗОШ I-III ст. не змогла скласти конкуренцію ужгородцям та перечинцям. У віковій категорії U-12 виступили всі команди. Найкраще підготовленими виявилися школярі Ужгородської ЗОШ №19, які здобули три перемоги в трьох поєдинках. Трішки не вистачило сил Великоберезнянській ЗОШ I-III ст., яка фінішувала другою. Худлівська ЗОШ I-III ст. із Ужгородщини – третя, а замкнули турнірну таблицю школярі Перечинської ЗОШ. У категорії U-11 основна боротьба велася між командами Ужгородської ЗОШ №3 та Перечинської ЗОШ. На цей раз різниця забитих і пропущених м’ячів кращою виявилася у перечинців. Замкнули турнірну таблицю юні середнянці.

У зоні №2 у кожній віковій групі відбулося по одному матчу, які могли відбутися і в Сваляві, і в Поляні. І не потрібно було витрачати кошти на поїздку до Іванівців. У віковій групі U-13 команда Свалявської ЗОШ №1 переграла школярів Полянської ЗОШ 8:0. У віковій групі U-12 команда Свалявської гімназії не залишили шансів школярам Полянської ЗОШ, рахунок 8:0. У наймолодшій віковій групі U-11 юні футболісти Свалявської ЗОШ №1 здобули перемогу над однолітками з Полянської ЗОШ 3:0.

У зоні №3 ситуація була схожою на зону №2. Тут теж відбулося по одному матчі в кожній віковій групі. У категорії U-13 команда Ільницького ліцею з рахунком 3:1 переграла учнів Великоберезької ЗОШ. У віковій категорії U-12 школярі Довжанської ЗОШ зуміли переграти з рахунком 3:0 однолітків із Великоберезької ЗОШ і вийти до IV етапу. У наймолодшій віковій групі U11 школярі Довжанської ЗОШ із рахунком 5:1 перемогли учнів Великоберезької ЗОШ і вийшли до наступного етапу.

У зоні №4 за вихід до IV етапу вели боротьбу по 5 команд, які з’ясовували стосунки у двох групах. У віковій категорії U-13 у групі А перемогу здобули школярі Крайниківської ЗОШ Хустського р-ну. У групі кращою виявилася команда Міжгірської ЗОШ №1. У матчі за вихід до наступного етапу хустяни переграли міжгірців із рахунком 2:0. У віковій групі U-12 у групі А найкраще виступили учні Драгівської ЗОШ, що на Хустщині. У групі Б перемогли школярі Добрянської ЗОШ (Вільховецька ОТГ). У матчі за вихід до IV етапу хустяни здобули перемогу 3:0. У наймолодшій віковій групі U-11 боротьбу вели 3 команди. Найкраще підготовленими виявилися учні ЗОШ Рокосово.

Таким чином, до IV етапу вибороли путівки 12 команд у трьох вікових групах. Серед найстарших (U-13) за вихід до V етапу (Всеукраїнський відбірковий турнір) боротимуться команди ЗОШ №19 Ужгород, Свалявська ЗОШ №1, Ліцей с.Ільниця (Іршавський р-н) та ЗОШ Крайниково (Хустський р-н). Вікова група U-12 – ЗОШ №19 м.Ужгород, Свалявська гімназія, ЗОШ с.Довге (Іршавський р-н) та ЗОШ с.Драгово (Хустський р-н). Вікова група U-11 – Перечинська ЗОШ, Свалявська ЗОШ №1, ЗОШ с.Довге (Іршавський р-н) та ЗОШ с.Рокосово (Хустський р-н).

Змагання IV етапу турніру «Шкіряний м’яч» відбудуться 2 травня на стадіонах смт Среднє та м.Ужгород.

Будемо сподіватися, що IV етап пройде за календарем, і за путівку на Всеукраїнський рівень боротимуться всі 12 команд. Сподіваємося, що Департамент освіти та науки докладе максимум зусиль, щоб провести хоч заключний етап на належному рівні. Можливо, хоч у футболі не будемо останніми в Україні, як це було за підсумками ЗНО на рівні областей.

До Федерації футболу Закарпаття зауважень нема. Самі змагання були добре організовані, а матчі пройшли на хорошому рівні, за що велике спасибі Йосипу Шитєву, Мирославу Галі, Ярославу Пасульку, Василю Поповичу, Василю Ізаю, Ромео Буковецькому та голові комітету ФФЗ дитячо-юнацького футболу Олександру Чегілю.

Степан СЕЛМЕНСЬКИЙ, «Спорт тайм»

Одна відповідь до “Приспущений «Шкіряний м’яч»”

  1. Trener :

    Берегово їхало б. Але ніхто не повідомив. Освіта промовчала. Голова комітету дю футболу ФФЗ також, хоч і бачився з тренерами міста і вчителями фізкультури

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.