Вища ліга: на юнацькому «екваторі»

01.08.2018 - 11:32

Із очевидним лідером і аутсайдером.

35473262_2188265558073883_441397083249836032_o

Перше коло дублерів подарувало чимало своїх миттєвостей. І перша з них: маємо незаперечного лідера – ФК «Мункач». Підопічні Віктора Мунтяна здобули 9 перемог і лише одного разу поступилися: у 3 турі «Вітязю» – 0:3. Однак перемог із великим рахунком в активі цілих 7! Сама результативність у майже 5 голів за гру вражає. І це тільки при 9 пропущених м’ячах! Отож зіграна частина змагань юним футболістам із міста над Латорицею більш ніж вдалася.

До трійки кращих на проміжному фініші потрапили й дві команди з Ужгородщини. ФК «Середнє» має 7 перемог (3 з великим рахунком), 1 нічия, 2 поразки (обидві теж із великим рахунком), різниця м’ячів – +8. Притому друга половина першого кола вийшла в команди значно кращою. У цілому доволі пристойний виступ.

Лише на 1 очко відстав ФК «Вітязь». У нього 6 вікторій (5 – із різницею в 3 та більше голів!), 3 «мирні угоди», 1 поразка. Концгазівські футболісти мають прекрасну різницю м’ячів – +22. У них чудовий захист: у 10 матчах пропущено лише 4 м’ячі. Усе це додає сподівань, що в другому колі буде успішно продовжено суперництво за нагороди.

Невеликий відрив від чільної трійки мають ще два колективи. У квартеті найкращих – ФК «Ужгород». Підопічні Миколи Фанти награли 5 триочкових успіхів, 3 нічиї та 2 поразки. У 4-6 турах команда розгромила відповідно вдома «Поляну» (16:0), на виїзді «Вільхівці» (9:1) і знову в рідних стінах «Карпати» Рахів (5:0). Решта результатів у межах норми. Із колективами провідної п’ятірки представники обласного центру як втрачали залікові пункти, так і набирали їх. Загалом ужгородці небагато забивали, за винятком вищеназваних поєдинків, але й мало пропускали. Отож слід очікувати й подальшого втручання в розподіл нагород, однак для їх здобуття доведеться докласти значних зусиль.

Головну п’ятірку замикають севлюшці. Вони вже привчили уболівальників до високих результатів. І тепер не пасуть задніх: 5 вікторій, 2 нічиї, 3 поразки, різниця м’ячів –+27, тобто майже така, як в ужгородців. На 4 крупні виграші – одна така ж поразка. Щоб по завершенні сезону покласти до своєї скарбнички нагороди, теж потрібно буде неабияк постаратися. Особливо в матчах із основними конкурентами. А вони – доволі непоступливі.

Золоту середину чітко сформували 2 колективи. «Карпати» (Рахів) – шості. Мають по 5 перемог і поразок. У перших 4 іграх здобуто стовідсотковий результат. Потім провал у вигляді 5 поспіль поразок із основними конкурентами й завершальні 7:0 над «Поляною». Знову ж: аби мати вищі показники, потрібно більше вигравати. Переважно в головних своїх суперників. В іншому команда має позитивну динаміку, зокрема за рівної кількості забитих і пропущених м’ячів різниця їх – +8. Хлопці з Рахова небагато забивали, але ще менше пропускали й теж справили добре враження за підсумками першого кола.

На очко менше в «Бужори». Іршавцям сьомий результат принесли так само рівні показники: 4 перемоги, 2 нічиї, 2 поразки, різниця м’ячів теж позитивна – +5. Команда погано розпочала – у 4 іграх було здобуто тільки 2 очки. Потім ситуацію вдалося виправити. З усім тим виступи доволі рівні. Фактично провалено тільки поєдинок 11 туру (0:8 від «Севлюша») та хіба ще в шостому 0:3 від концгазівців. У решті зустрічей або вперте суперництво, або взагалі феєрична гра, як, скажімо, вдома 4:1 над «Середнім» у п’ятому турі, 9:0 над «Поляною» у восьмому… Якщо колектив орієнтуватиметься на рецепти перемоги саме в таких двобоях, цілком реально фінішувати в першій п’ятірці.

Під «середняками» розташувалися три команди. Восьма – «Оболонь». Починаючи від неї, у решти колективів сумарно негативні показники. Зокрема в хустян: 2 виграші, по 4 нічиї та поразки, різниця м’ячів – -9. На старті команда грала зі слабшими суперниками, а тому, головним чином, узяла 7 очок із 9. Відтак 2 поразки, 2 нічиї та невдале завершення «екватора»: знову 2 нульові здобутки й нічия. Найгірше «Оболонь» зіграла з лідерами, хоч в активі й нічия з концгазівцями. Утім, чогось не вистачає. Звідси – підсумковий дисбаланс.

Дев’яті – тячівці. 6 очок, 1 виграш, 3 нічиї, 6 поразок, різниця м’ячів – -11. Украй нестабільна гра. Звідси й відповідні результати: 0:8 від «Вітязя» у 1-ому турі й 12:0 над «Вільхівцями» – у 4-ому. Або 2:2 з «Ужгородом» у 9-ому й 1:7 від мукачівців – у 10-ому. Інші підсумки матчів, як ось 1:4 від «Поляни» чи 0:2 від «Карпат» свідчать, що колектив із ДЮСШ немає достатньої кількості забивних футболістів. Є певні проблеми й у захисті. Звідси й підсумковий результат на проміжному фініші.

Десяте місце з такою ж кількістю очок, як і в тячівців, у представника Свалявщини. Та є одне «але». Двічі вигравши, «Поляна» 8 разів поступилася й загалом пропускала понад 6 голів (!) за матч. Більшість зустрічей програно в 5 і більше м’ячів. Суцільні проблеми й у нападі – команда забиває менше гола за матч. Різниця ж м’ячів -56 коментарів не потребує. Звідси – передостаннє місце.

І найгірше зіграли «Вільхівці», 11-е аутсайдерське місце. У 10 матчах забито тільки 3 м’ячі, а пропущено 65. 0 очок, 10 поразок. Лише 0:1 від «Поляни», а в решті зустрічей пропущено не менше 3 голів, а в цілому значно більше. Якщо в міжсезоння не покращити селекційну роботу й тренувальний процес, на результат розраховувати годі.

І вгорі, і внизу «турнірки» конкуренція достатньо висока. Є перспективні футболісти в ряді колективів. Та водночас наявність очевидних лідера й аутсайдера та особливо масові «хокейні» рахунки (у першому турі три по 8:0; у другому 13:1, у четвертому 12:0 і 16:0, у п’ятому 9:1 тощо) свідчать: на юнацькому рівні роботи ще вистачає. Тим паче в умовах дефіциту гравців (переважно через міграційні процеси) узагалі.

Володимир ТАРАСЮК, ФФЗ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.