ФОТО. Історія зародження футболу в Чопі

11.07.2019 - 12:51

В історії зародження та розвитку футболу в Чопі досі існує багато білих плям. Утім, як і в історії футболу Закарпаття загалом. Архівні документи чекають ґрунтовних досліджень. А поки спробуємо проаналізувати наявні факти та зробити певні висновки. І почнемо розповідь власне не з початку, а з періоду доленосних змін для команди, яка вже згодом в радянські часи носила горду назву «Локомотив».

Принагідно нагадаємо, що в кінці 30 років у краї вкотре змінилася влада і чопська команда разом із іншими закарпатськими з 1939 року розпочала виступи в чемпіонатах Угорщини. Досить визначним для чопського футболу дійсно можна вважати 1943 рік. Адже команда «Чопського спортивного товариства» (Csapi sport egyesület, або ж скорочено CsSE) отримала в назві абревіатуру MÁV – Csapi MÁV SE. MÁV (Magyar Államvasutak) – Угорські державні залізниці. Тобто «Чопське спортивне товариство» отримало опіку залізничників.

1

Csapi SE, кінець 30 рр. Стоять: Б.Токач, Й.Ковач, Е.Балог, Ш.Кой, К.Рада, З.Лоці, Л.Кун, Й.Сабо; сидять: З.Мечей, З.Варга, Й.Лакатош.

2

Csapi SE, 1940. Стоять: Ш.Балог, В.Лелко, Ф.Данко, К.Тальян, Л.Кун, Й.Лакатош; сидять: Й.Ковач, З.Лоці.

У книзі Іштвана Плугара «Magyarország sportegyesületek története» (Історія угорських спортивних товариств), яка була видана в 1941 році, можемо знайти керівний склад команди початку 40-х. Голова: Бейло Яночік, головний нотаріус; заступник: Адам Вереш, начальник залізничної станції; керівник і організатор секції: Бейло Токач; секретар Шандор Кой; касир: Карой Белковіч-мол.; нотаріус: Йено Ковар; контролер: Лайош Кун.

3

Тож чи можна вважати саме 1939 рік, коли чопська команда стартувала в першості Угорщини, роком початку футболу в Чопі? Але ж «Чопське спортивне товариство» існувало й до цієї дати, команда виступала в першості Чехословаччини. Не забуваємо також, що в 2018 році Закарпаття святкувало 125-річчя знайомства з грою мільйонів, тому досліджуємо далі.

А що ж власне саме «Чопське спортивне товариство»? А було воно насправді організоване ще в 1931 році і заснування його пов’язують з іменем першого голови – Йено Радойчіча (Radojcsics Jenö). Радойчіч народився в Араді в 1881 році, помер в Чопі в 1954 р. У Чопі він одружився і працював художником та скульптором. Першим секретарем клубу був Йозеф Берцік.

4

Radojcsics Jenö

Точна дата заснування Чопського спортивного товариства наразі невідома. Однак найвірогідніше відбулося це влітку 1931 року, оскільки саме з липня можемо знайти короткі газетні звіти стосовно перших ігор новоствореної футбольної команди. Перші ігри чопські футболісти проводили з маловідомими суперниками. Це й зрозуміло, у команд-старожилів чемпіонатів краю був свій заздалегідь спланований графік, навіть про товариську гру було непросто домовитися. Зокрема першу відому нам гру чопська команда провела з ужгородським ФК «Ракоці» в Чопі, яку господарі виграли з рахунком 3:1 (2:1 після 1 тайму). Вдалий дебют! Публікація про гру була в газеті «Prágai Magyar Hírlap» в номері за 3 липня (п’ятниця). На жаль, невідомо коли саме відбулася гра. Зважаючи на велику кількість згаданих матчів в короткій замітці, справа скоріш за все стосувалася результатів минулої неділі, тобто сама гра ймовірно відбулася 30 червня 1931 року.

5

Далі 12 липня новостворена команда в Чопі зіграла унічию 2:2 (0:2) з В-складом УАКу. Господарі уникли поразки в другому таймі. А вже 6 серпня (четвер) та ж «Prágai Magyar Hírlap» надрукувала звіт про другу гру команди (найімовірніше відбулася 2 серпня в неділю), яку чопські футболісти програли з рахунком 0:3 збірній … ужгородської керамічної школи. Заради справедливості автор коротенької публікації зазначає, що новостворена чопська команда ще тренується, а добре себе зарекомендували в грі Зігль та Берцік.

6

І, нарешті, в номері за 2 вересня (середа) можемо прочитати звіт про третю гру чопської команди (відбулася 30 серпня в неділю), яка, по-перше, була міжнародною, адже в гості до Чопа завітали футболісти угорського Шаторайяуйгеля (Sátoraljaújhelyi MÁV SE), а, по-друге, показовою, тобто публічною, не тренувальною, на відміну від двох перших. Арбітром був Кремніцький з Вилока, а досвідчені гості перемогли з рахунком 3:1 (3:0). Зазначається, що в другому таймі гра була рівною, а завдяки зусиллям Ч.Ковача програш хазяїв було доведено до пристойного. На основі показаної гри можна зробити висновок, що чопська команда буде гідним супротивником для закарпатських команд в чемпіонаті краю.

7

Якщо ми вже згадали чемпіонат Закарпаття з футболу (який, нагадаємо в ті часи відбувався в двох жупах – угорській та слов’янській, чопська команда належала до угорської), то правління угорської жупи на початку 30-х років мало приємні клопоти. Було організовано цілий ряд нових команд і потрібно було якось реорганізовувати чемпіонат, щоб всі новостворені команди також брали в ньому участь. Окрім власне «Чопського спортивного товариства» мова йшла про Великокапушанський гімнастичний клуб (Nagykáposi TE), Вилоцьке спортивне товариство (Tiszaujlaki SE), Тячівське спортивне товариство (Técsői SE), Королевський атлетичний клуб (Királyházai AC), команду Ужгородського цегельного заводу (Téglagyár SC). Зрештою вирішили, що в сезоні 1932–1933 окрім першого дивізіону створять і другий, переможець якого поповнить ряди елітних клубів. Зараз важко собі уявити подібний регламент, але першість в другому дивізіоні провели ударними темпами на початку осені 1932 року і переможець поповнив ряди першого дивізіону ще тієї ж осені. Оцим переможцем якраз і виявилася чопська команда. Щоправда інші команди першого дивізіону на той час вже встигли провести по 4-5 ігор, тож до закінчення першого кола чопським футболістам довелося працювати в щільному графіку, щоб надолужити згаяне і якось наздогнати суперників за кількістю проведених матчів.

Однак це були плани на осінь, а тим часом чопські футболісти в першій половині 1932 року активно проводили товариські зустрічі, готуючись до участі в чемпіонаті краю. Суперники вже були серйозніші. 24 квітня в Чопі зіграли унічию з УТК 1:1 (0:0), нарешті зустрівшись з однією з провідних угорських команд Закарпаття. 15 травня взагалі провели міжнародну гру, зігравши на домашньому полі із залізничниками з Ференцварошу (Ferencvárosi Vasutas SC).

8

Гра була на честь відкриття новозбудованого стадіону в Чопі. За суддівства Нандора Рота окрилені господарі ледь не перемогли зарубіжних суперників, вигравши перший тайм. На другу половину зустрічі сил, на жаль, не вистачило, однак підсумком історичної гри була бойова почесна нічия 2:2.

29 травня команда гостювала в словацьких Сечовцях і програла в завзятій боротьбі комбінованій дружині Сечовець і Вранова-над-Топльов 1:4, причому в другій половині гри місцевий суддя вилучив закарпатського гравця.

12 червня знову гра в Чопі, на цей раз в гості завітала команда берегівського робітничого спортивного товариства. Господарі поступилися 2:3 (1:3). 19 червня на домашньому стадіоні знову поразка в один м’яч в міжнародній зустрічі з Атлетичним клубом з Шаторайяуйгеля 3:4 (1:3).

9

Тим часом в угорській жупі звершився чемпіонат краю 1931–1932. Чемпіоном став УМТЕ, а ми звернемо увагу, на те, що в першому дивізіоні грало 8 команд. Враховуючи ще 6 вищезгаданих новостворених, стає зрозуміло, що в угорській жупі було достатньо команд, які активно грали на обласному рівні, принаймні слов’янська жупа про таку кількість команд в чемпіонаті та першості могла тільки мріяти.

10

24 липня в Чопі зіграно чергову міжнародну гру, цього разу в гості завітали гравці з Дебрецену. Бойова нічия 2:2 (1:1) схоже вже нікого й не здивувала.

11

А тим часом з’явився вже й календар ігор другого дивізіону. На жаль, всі результати нам поки невідомі, зазначимо хіба перемоги чопської команди над Вилоком 2:1 в гостях (4 вересня) та вдома з командою цегельного заводу 1:0 (11 вересня).

У будь-якому випадку перше місце чопських футболістів було величезним успіхом. Однак попереду був новий виклик – ігри в першому дивізіоні з найсильнішими угорськими командами краю. Перед стартом в чемпіонаті чопська команда встигла провести в Чопі ще декілька товариських зустрічей, зокрема з УТК 2:2, СК Русь 1:5 та ЧсСК Ужгород 1:6.

Таким був власне перший рік діяльності Чопського спортивного товариства. Команда провела чимало товариських ігор, в тому числі міжнародних. Ще нагадаємо як зрештою закінчився чемпіонат 1932–1933 та зазначимо, що чопська команда зірок з неба в чемпіонаті зовсім не хапала.

12

Така ситуація збережеться практично в усіх наступних чемпіонатах – команда Чопського спортивного товариства не може похвалитися значними турнірними здобутками. Однак серед плюсів відзначимо її стабільність. Сприяло цій рисі клубу й обрання головою товариства Дежо Гофмана, який в свою чергу був заступником голови ради угорської футбольної жупи краю.

Так розпочалася історія Чопського спортивного товариства в 1931 році. Але, знову ж таки, чи можна тоді цей рік вважати роком появи футболу в Чопі? І відповідь знову буде негативною. Відомі ще як мінімум два чопські клуби, що існували ще раніше.

Спершу мова піде про чопську «Вікторію». Про саму команду мало що відомо, однак знайдено як мінімум два результати ігор за її участю. 25 серпня 1930 року команда зазнала ганебної поразки 0:6 у Вилоку:

13

А ще раніше, восени 1927 року, звертає на себе увагу перемога над СК «Духнович» з Мукачева.

14

Однак і 1927 рік не є роком початку чопського футболу. В угорській хронології подій Закарпаття часів Чехословаччини чітко написано, що першим спортивним товариством в Чопі був Чопський атлетичний клуб (Csapi Athletikai Club) і навіть наведена точна дата його заснування – 28 серпня 1922 року. Але насправді проблему початку футболу в Чопі зовсім не вирішено, бо, незважаючи на таке ствердження в пресі є звіти про ігри Чопського атлетичного клубу … у 1921 році, зокрема згадується гра у вересні з СК «Берегово», яка відбулася в Чопі і яку господарі виграли з рахунком 3:0. Але і це ще не все. Згідно певної інформації в мережі Інтернет, яка ще потребує підтвердження, однак виглядає цілком правдоподібно, Чопський атлетичний клуб зіграв унічию 3:3 з футболістами Кішварди … ще в липні 1914 року. І якщо це дійсно правда, то, по-перше футболу в Чопі як мінімум 105 років, а, по-друге, потрібно трохи переписати історію футболу Закарпаття взагалі, оскільки досі було документально підтверджено факт проведення ігор до 1919 року виключно ужгородськими командами.

15

Csapi SE, 1937. Стоять: Й.Сабо, К.Рада, Л.Папп, Ф.Кун, Р.Зігль, Й.Ковач, Л.Кун, Ш.Кой; сидять: Б.Токач, Л.Бодрогі, Ф.Молнар.

Найвідоміші футболісти Чопа 30-х років ХХ ст.

16

Бейла Токач

17

Антал Фарскі

19

Бейла Кой

18

Ференц Кун

Михайло РУЩАК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.