ФОТО. Хто знає і шанує свою історію, той матиме майбутнє

17.07.2019 - 14:36

Вивчивши досконально історію футболу області, Федерація футболу нашого краю відзначила наприкінці минулого року 125-річчя зародження футболу Закарпаття. Ця дата підкріплена історичними архівними документами Будапешта та Берегова.

DSC_6258

Шлях, пройдений ФФЗ, взяли за основу Федерація футболу м. Чоп та Чопська міська рада. Футбол цього містечка має справді багату історію, але ніхто ніколи не займався її дослідженнями. Було багато білих плям. Не були відомі прізвища людей, завдячуючи яким футбол у місті розвивався і досягав нових висот. І знову на допомогу прийшов відомий дослідник архівних матеріалів на Закарпатті Михайло Рущак. Деякі архівні матеріали, які були знайдені, приголомшили. На сьогодні футбол м. Чоп своїм становленням, є другим на Закарпатті після Ужгорода (тільки за даними архівних матеріалів).

А розпочав свій шлях футбол міста ще у липні 1914 року, коли команда міста провела свій перший футбольний матч із командою м. Кішварда, який завершився з рахунком 3:3. Більш ранніх повідомлень про футбол Чопа поки що не знайдено.

У 1921 році розпочала проводити свої матчі команда Чопського атлетичного клубу, який офіційно був зареєстрований у 1922 році.

Із 1927 року є відомості ще про одну чопську команду – СК «Вікторія», яка проводила матчі у 1927–1933 роки.

Із 1931 року команда Чопа виступає у чемпіонаті Закарпаття серед угорських команд. Нагадаємо, що у 1920 році на Закарпатті було створено дві федерації футболу – угорську і слов’янську. Команда Чопа виступала під патронатом угорської федерації футболу.

У 1939 році команда м. Чоп («Чопське спортивне товариство») виступала у чемпіонаті Угорщини, де грала до 1944 року. Із 1945 року команда «Локомотив» брала участь у чемпіонаті Закарпаття. У післявоєнний період команда «Локомотив» (Чоп) тричі завойовувала срібні медалі чемпіонату краю (1952-й, 1994-й і 1996 роки). Три рази за цей період «Локомотив» виходив до фіналу Кубка Закарпаття: у 1973 р. поступається іршавському «Механізатору» – 2:1 і 1:1 (фінал із двох матчів), у 1977 р. – великобичківському «Хіміку» – 1:0; у 1996 р. – берегівському «Віжібу» з рахунком 1:0.

У 1994 р. ФК «Локомотив» виступав у чемпіонаті України серед колективів фізкультури (аматори).

Найкращими організаторами м. Чоп за 105-річну історію слід вважати Дежива Гофмана, Єнив Радойчича, Йожефа Берцика, Бейлу Яночіка, Шандора Кона, Бейлу Токача, Дюла Комаромі, Пал Станко, Ласло Самаї, Володимир Кривецький, Євгена Андріканича, Ярослава Афтанаса, Атіллу Берцика, Володимира Самардака. У Чопі є чудовий стадіон. Ось така історія футболу м. Чоп. Мешканці справді можуть пишатися досягненнями футболу свого міста.

У суботу, 13 липня, на стадіоні «Локомотив» було багатолюдно. Місто відзначало 105-річчя зародження футболу міста Чоп. Розпочались урочистості відкриттям пам’ятного знаку. Відомий закарпатський скульптор Едуард Олексій підготував чудовий футбольний м’яч з каменю та бронзи, яким грали у футбол ще на початку ХХ ст. і його було встановлено на гранітному камені. Справді гарно.

Урочистості відкрив голова Чопської міської ради Валерій Самардак, який привітав присутніх зі святом, подякував усім, хто долучився до його підготовки і побажав футболу міста нових досягнень. Право відкрити пам’ятний знак було надано Валерію Самардаку, Ференцу Шімі – ветерану футболу Чопа та зовсім юному футболісту Владиславу Решетніку. А потім на стадіоні розпочались футбольні матчі за участі дитячих і юнацьких команд дитячого футбольного клуба Чопа та міської ДЮСШ. Першими на футбольне поле вийшли зовсім юні футболісти, яким по 6–7 років. За майбутнє чопського футболу по-справжньому вболівали батьки та багато жителів міста, які були присутні на трибунах. Потім свою майстерність демонстрували гравці вікових категорій 8–9-ть, 10–11-ть, 12–13-ть, 14–15-ть та 16 років.

Після закінчення матчів всі учасники отримали від міського голови пам’ятні вимпели з нагоди 105-річчя футболу міста та морозиво.

Завершив футбольні баталії матч зірок міста. Зірки-ветерани та кращі молоді футболісти продемонстрували справді гарний, видовищний футбол. Перемогу здобув досвід з рахунком 3:2. А потім кращі з кращих отримали Подяки та Грамоти від Федерації футболу Закарпаття, Чопської міської ради та Чопської федерації футболу. Заслужені ветерани, які захищали честь клуба і міста у 50–70-х роках отримали грошові винагороди. Чопський міський будинок культури підготував присутнім чудову концертну програму. Більше години лунали українські, закарпатські, угорські та словацькі пісні і веселі танці. Спасибі Вірі Сентипал за чудову атмосферу на міському стадіоні. У відзначенні 105-річчя футболу міста Чоп також взяв участь народний депутат України Роберт Горват. Завершив святкування спільний обід, де для ветеранів та гостей свята було зварено дуже смачний бограч. Приготував його у минулому футбольний арбітр Людвиг Чорба.

Позаду 105 років. Був початок. Були злети та падіння. Є досягнення, які навічно вписані в історію футболу міста. Команди Чопа за свою історію виступали у чемпіонатах 5 країн: Австро-Угорщини, Чехословаччини, Угорщини, СРСР та України. Деякі країни вже зникли із карти, а футбол міста Чопа живе. Живе, завдячуючи чудовим організаторам, яких ми намагалися згадати у цьому матеріалі, тренерам, футболістам, які завжди інтереси міста ставили вище своїх власних. Спасибі міському голові Валерію Самардаку, ініціатору свята футболу, директору Чопського будинку культури Вірі Сентипал, директору Чопської ДЮСШ Сергію Мотринцю, керівнику дитячого футбольного клуба Чопа Атілі Берцику, директору стадіону «Локомотив» Олегу Яворіву, скульптору Едуарду Олексію. Велике спасибі усім, хто взяв участь у святі футболу міста Чоп.

Степан СЕЛМЕНСЬКИЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.