Чемпіонат області. Проміжні підсумки. Під «математичним» прицілом

03.08.2015 - 16:23

Перше коло обласного чемпіонату з футболу у вищій лізі принесло чимало цікавих емоцій з огляду на матчі, які відбулися. Підсумок останніх спричинений низкою факторів, однак зараз перебіг змагань до екватора хотілося б проаналізувати суто в «цифровому» вираженні, адже математика, як відомо, – наука точна. І якщо один підсумок гри – випадковість, два – тенденція, то три – уже закономірність. Отже, що криється за результатами зустрічей першої частини чемпіонату?

Головна з особливостей змагань полягає в неабиякій інтризі самої боротьби. Ще б пак! Одразу 7 – 8 команд (а це дві третини від загалу) не втратили шансів здобути «золото» чемпіонату. У контексті подальшого протистояння важливе значення матиме, наскільки колективи скористаються міжсезонням для підсилення та успішно виступлять у поєдинках між собою як основними конкурентами. Але поки давайте з’ясуємо, чим запам’яталися учасники в першому колі та поговоримо про можливі їх перспективи.

ФК «Тячів». Його футболісти лише один матч виграли й один звели внічию. Причому зробила це на виїзді. Правда, у рідних стінах тячівці провели тільки  4 гри, але й воднораз усі програли. У чотирьох поєдинках представники названого райцентру поступилися з великим рахунком (у 3 й більше м’ячів). Особливо «шкутильгає» в тячівців ланка атаки – вони забили найменше м’ячів з усіх учасників чемпіонату. Утім і захистом особливо не можуть похвалитися, адже більше пропустив тільки один суперник. З огляду на сказане колективу доведеться неабияк попрацювати, щоб виправити турнірне становище. Хоч із другого боку відставання від першої десятки незначне – лише дві перемоги. І якщо зіграти хоч би кілька разів так успішно, як у Берегові, то можна й вибратися з дна турнірної таблиці.

ФК «Бужора». В активі іршавців – 1 виграш і 3 нічиї. При тому команда вдаліше провела другу частину першого кола й поки вважається суто «домашньою». Однак лише двічі бужорівці програли з великим рахунком, а в решті ігор були доволі непоступливими. Доказом сказаного слугують три мінімальні поразки по 0:1 і дві з рахунком 2:3. За пропущеними м’ячами «Бужора» – практично середняк, і якщо віднайти резерв в атаці (третє місце знизу за забитими м’ячами), то на фініші чемпіонату мати й на значно вищі позиції.

ФК «Боржава». А ось у довжанців практично найгірші показники як в атаці, так і в захисті: друге місце знизу за забитими м’ячами й останнє за пропущеними. Примушують задуматися й 4 розгромні поразки та провальний другий відрізок першого кола: п’ять невдач (три розгромні й дві з них удома) в останніх п’яти іграх. Але команда відчувала смак виграшів і в рідних стінах (двічі), і в гостях (одного разу), тому все ще можна виправити на краще.

ФК «Берегово». Хто-хто, а цей клуб точно заслужив кращої долі. Як-не-як, традиції зобов’язують: 8 разів чемпіонства й стільки ж срібно-бронзових висот! Та поки берегівці не позбулися головного ворога – нестабільності. Після стартової домашньої перемоги над принциповим суперником ФК «Дийда» посипалася серія з чотирьох поразок. Другий відрізок першого кола був уже вдалішим, однак: виграш – поразка – нічия – поразка – виграш… Звичайно, команді потрібен час, щоб адаптуватися до рівня вищої ліги. І перерва в чемпіонаті може піти на користь. Але потрібно зміцнювати всі ланки, адже ФК «Берегово» – один із тих у лізі, хто найменше забиває та найбільше пропускає.

ФК  «Поляна». Значна зміна складу зробила свою справу, і  минулорічний чемпіон плюс так само поспіль в останні роки 5-разовий призер поки розташовується внизу турнірної таблиці. Полянці теж виступають нестабільно: поразка – дві нічиї – розгромна поразка – виграш – поразка – три виграші (один розгромний) – дві поразки (одна з великим рахунком). Наскільки цих коливань позбудеться донедавна гроза більшості суперників, і дать відповідь друге коло. Але потенціал у колективу є, адже в останніх 7 іграх команда забивала з результативністю ледь не 5 голів за два матчі.

ФК «Оболонь». Хустяни в цілому – семиразові чемпіони області й 16-разові просто призери. Тому традицій тут, як мовиться, не займати. Утім нинішній склад пивоварів узяв на озброєння «своїх» футболістів і поки перебуває в другій половині таблиці. Серед «мінусів» – команда мало забиває (14 голів в 11 матчах), багато пропускає (четвертий показник іззаду), має в пасиві три розгромні поразки. Та все ж підстави для прогресу є. По-перше, відчутний смак перемог (колектив більше вигравав, ніж програвав). По-друге, не втрачена здатність набирати очки як удома, так і на виїзді. Хто зна, можливо, в другому колі все й поліпшиться.

ФК «Середнє». За підсумками першої змагань, колектив цілком виправдовує свою назву, адже перебуває в золотій середині. Утім шлях до до неї проліг хвилеподібно: три виграші – чотири поразки – чотири поразки – нічия –  і знову три виграші. Команда більше виграла, ніж програла (+2), але скільки забила, стільки ж фактично й пропустила (-1). Якщо трішки зміцнити захист, додади в нападі, можна впевнено вийти й у призери, до яких лише відстані – на 2 очки…

ФК «Севлюш». 5 місце, мабуть, чи не найкраще відбиває турнірне становище виноградівців: на місце провального старту (нічия та дві поразки) прийшов блискучий «екваторний» фініш у вигляді 4-х виграшів. Якщо підопічні Івана Білака збережуть останню динаміку й надалі, то цілком прогнозовано стануть призерами чемпіонату (а до медалей навіть не руку, а одне-два очки «протягнути»). На користь «Севлюша» – одна з кращих атакувальних ланок (4–5 місця за забитими голами) і так само надійний захист  (4 місце за пропущеними голами).

ДЮФК «Мукачево». Молода енергія й стабільність складу високо підняли футболістів із міста над Латорицею. Особливо заслуговує поваги лінія нападу (результативність більше 2,5 гола за матч!). При грі в запасі мукачівці наколотили суперникам на 4 голи більше, ніж будь хто в лізі. Запорукою успіху є і «діяльність» на виїзді: 4 перемоги в 6 матчах. Із таким темпом – пряма дорога в чемпіони!

ФК «Дийда». Що можна сказати про колектив із Дідова? Хороша міць атаки й надійний захист принесли дивіденди у вигляді третього місця. Команда має утричі більше виграшів, ніж поразок; дещо нерівно розпочала чемпіонат (мінімальна поразка – розгромний виграш – нічия) і далі, за винятком однієї поразки, рівна гра на виїзді з нічийним підсумком та мінімальним виграшем та упевнені дії в рідних стінах зі стовідсотковим результатом. Як бачимо, для призового місця поки цього вистачало!

ФК «Ужгород». Кому-кому, а колективу з обласного центру на компліменти не скупилися. Більше того, чимало фахівців і вболівальників були переконані, що досвідчені гравці зможуть досить легко забезпечити команді «екваторний» тріумф. Але футбольні боги розпорядилися інакше. І якщо в перших п’яти матчах удалося здобути стовідсотковий результат, то в наступній фазі змагань з «Ужгородом» коїлося щось неймовірне: два розгромні виграші, але на фоні чотирьох поразок, причому двічі в рідних стінах! Ось і вийшло, що гравці обласного центру не стали чемпіонами першого кола. Що буде  далі, покаже час. Підопічні Михайла Іваниці – без сумніву, серед претендентів на «золото». 7 виграшів проти 4-х поразок, найкращий захист (в 11 зустрічах пропущено тільки 6 м’ячів!) і одна з найнадійніших ланок нападу при досвідчених виконавцях і такому ж тренерові є тому підтвердженням.

ФК «Бийгань». Для когось – несподівано, для когось  – ні, але бийганці очолюють турнірну таблицю. Розпочавши з результативної поразки в рідних стінах, бийганці, на відміну від багатьох інших суперників, надалі досить рівно та впевнено пройшли дистанцію першої частини чемпіонату: поразка – три виграші – нічия – три виграші – поразка – нічия – виграш. Ігрову «кашу» хіба що зіпсувала мінімальна невдача в рідних стінах від полянців у 9 турі. А так цілком пристойний виступ і в підсумку «виплекане» перше місце. При цьому в «скарбничці» бийганців три розгромні виграші, чудова робота захисту (7 пропущених м’ячів в 11 зустрічах), і за забитими м’ячами один із кращих показників. Звичайно, утримати позиції команді Тараса Вайданича буде важко, особливо з огляду на те, що доведеться мати поєдинки з іншими представниками Берегівщини, а в дербі, як відомо, набирати очки особливо складно. Тим не менше, дийдівці свої претензії на чемпіонство заявили й намагатимуться їх реалізувати.

Ось такими постали роздуми після «математичних розрахунків» першого кола. Чи підтвердяться вони – покаже друге коло. Адже хтось повинен чемпіонат виграти, а хтось у ньому й зазнає невдачі. Такий закон футбольної гри. Хто виявиться на висоті? Оце, мабуть і є головна інтрига, за якою, упевнений, уболівальники так само палко будуть стежити, як і в першому колі.

Здобутки команд вищої ліги в  першому колі:

КЛУБ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

11

ФК «Бийгань» 2:3д 2:1в 4:0д 2:0в 0:0д 1:0в 1:0д 4:0в 0:1д 1:1в 4:1д
ФК «Ужгород» 2:0д 4:0д 1:0в 7:0д 1:0в 0:1д 3:0в 1:2д 0:1в 3:0д 0:2в
ФК «Дийда» 1:2в 7:0д 0:0в 3:0д 0:0в 3:2д 0:0в 5:0д 0:3в 1:0в 2:0д
ДЮФК«Мукачево» 1:1в 2:2д 3:2в 0:2д 8:1в 2:1д 4:2в 3:0в 3:0д 0:3в  
ФК «Севлюш» 0:0в 1:2д 0:1в 1:0в 4:0д 1:2в 0:0д 2:1в 4:2д 3:0в 5:2д
ФК «Середнє» 3:2в 3:0д 1:0д 1:3в 1:8д 2:3в 0:3д 1:1в 5:0д 2:1в 1:0д
ФК «Оболонь» 1:0в 1:0д 0:4в 3:1д 0:4в 3:1в 2:4д 0:5в 1:0д 0:2в 3:1д
ФК «Поляна» 0:1д 2:2в 0:0д 0:7в 4:2д 1:2в 5:1д 3:2д 1:0в 1:2д 2:5в
ФК «Берегово» 2:1д 0:4в 0:2д 1:2д 2:4в 5:1д 0:1в 1:1д 2:4в 2:0д  
ФК «Боржава» 1:1д 0:7в 0:1д 2:1в 1:0д 2:1д 1:2в 0:4д 0:5в 0:3д 1:3в
ФК «Бужора» 0:0д 0:1в 2:3д 0:3в 0:1д 1:5в 2:1д 2:3в 1:1д 1:1д 0:1в
ФК «Тячів» 0:2в 0:3в 2:0в 0:1д 0:1в 1:3д 1:5в 0:3д 1:1в 0:1д 1:4в

Примітки: у лівій колонці – назви команд; праворуч – результати зустрічей за турами вдома (д) та на виїзді (в).

Володимир ТАРАСЮК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.