«Говерла» для нас завжди чемпіон!»

06.12.2019 - 13:33

Уже традиційно після завершення усіх ігор чемпіонату та першості Федерація футболу Закарпаття проводить урочисті нагородження переможців та призерів. Цьогоріч нагородження переможців Першої ліги відбулося у м. Тячеві. У кожної команди, звісно, свої легенди і зірки! Проте, ясінська «Говерла» – це завжди особливий дух, особливі вболівальники, особливий музичний супровід, особливе завзяття хлопців, які є патріотами, бо всі вони росли в цій команді з 5-6 років!

DSC_9857

СИМВОЛІКА КЛУБУ

Клуб засновано в 1947 році

Кольори клубу: чорно-червоні.

Талісман клубу: карпатський бурий ведмідь, який тримає в лапах бойову гуцульську сокиру.

Емблема клубу: зимова гора Говерла, на чорно-червоному щиті, із зображення в правому куті Карпатського ведмедя.

Прапор клубу: полотнище чорно-червоного кольору із зображенням карпатського ведмедя.

Гімн клубу: слова народної поетеси Закарпаття Наталїї Селменської, музика народного композитора Гуцульщини Івана Мисинчука.

Девіз клубу: «Говерло ти для нас завжди Чемпіон!».

Футбольне прізвисько: «Гуцули».

Повна назва клубу: Футбольно-спортивний клуб «Говерла» (Ясіня)

Як ми знаємо, футбол у столиці Гуцульської Республіки – селищі Ясіня з’явився у 20-х роках XX століття. Його привезли з собою чехословацькі прикордонники, і прижився він у чудовому смерековому краї, дай, Боже, назавжди!

Першим колективом, що заклав традиції футболу в Ясіня, була команда «Гонвед». У той час Ясіня були прикордонним селом, де розміщувався цілий гарнізон солдат із прикордонних військ, з них і складався кістяк «Гонведу», що виступав в чемпіонаті Збройних сил Австро-Угорщини. Що цікаво, грали вони на тому ж місці, де і нині.

8 листопада 1918 року, в результаті революції у Австро-Угорщині, було проголошено про створення Гуцульської республіки, центром якої стало Ясіня.

У 1947 році на футбольній карті Закарпаття з’явилася «Говерла» як команда працівників місцевого Лісокомбінату «Радянські Карпати». І судилось їй стати такою ж високою і славною командою, як і однойменна найвища вершина Карпат. Такою ж овіяною легендами і улюбленою для багатьох славних співвітчизників. Така ж нескореною і прекрасною!

За період існування вона майже завжди виступала в Чемпіонатах Закарпатської області. Після розпаду СРСР та банкрутства власника команди Лісокомбінату, вона на деякий час перестала існувати, але завдяки ентузіазму нині покійного тренера Леоніда Васильовича Овода та депутата обласної ради Антона Федоровича Зелінського, колишніх вихованців команди, «Говерлу» вдалося відродити. В 2003 р. відбулася юридична реєстрація Громадського об’єднання громадян смт Ясіня «Футбольний клуб «Говерла», президентом якого було обрано Антона Зелінського.

За період президенства Антона Федоровича клуб отримав новий поштовх у розвитку.

«Зараз нашій «Говерлі» – 72 роки! – зазначає Антон Зелінський, Почесний Президент клубу. – І це не просто футбольна команда, і не просто гурт людей у червоно-чорних спортивних костюмах. Це спільнота твердої патріотичної віри. Люди, у яких окрім спортивного інтересу і завзяття, в серцях є велика любов до своєї громади. А значить, велика відповідальність перед тими, хто вболіває, хвилюється і чекає вдома».

Йдеться тут про одну дуже вагому й важливу особливість «Говерли» – в її складі грають тільки жителі селища Ясіня Так, вперше за історію, в 2008 р. ФК «Говерла» стала срібним призером Чемпіонату Закарпаття в Суперлізі. Перший серйозний успіх довів, що команда здатна працювати! Й саме після здобуття «срібла», керівництво кардинально міняє концепцію подальшого розвитку клубу, приймаючи рішення, яке вплине на всю подальшу історію футболу в Ясіня. Ставки зроблено на виховання своїх місцевих футболістів, а отже повну відмову від послуг «легіонерів». В селищі відкривається власна футбольна школа, в якій в різних вікових групах займаються близько 100 обдарованих діток, майбутніх футболістів, уродженців Ясіня та навколишніх сіл. У результаті нині «Говерла» на 100% складається з її випускників.

До речі, і сам почесний президент, Антон Федорович, й інші керівники клубу – Отто Зелінський, Роман Бровчук, Олександр Криниця, Бийло Мільчевич – є вихованцями Леоніда Овода, які приходили на ясінський стадіон і починали свою спортивну кар’єру у ранньому дитинстві, задовго до вступу у загальноосвітню школу.

DSC_9639

Минули десятиліття, вчорашні діти стали батьками й тренерами.

Здобутками «Говерли» є Суперкубок, Кубок, золоті медалі. Команда є п’ятикратним срібним призером області. Особливо приємно те, що команда молодшої вікової групи стала золотим призером області! Великий поштовх при цьому дало зведення спортивних майданчиків, зокрема на території ЗОШ №1, за сприяння почесного президента клубу Антона Зелінського.

Й перед кожною грою хлопці, всією командою починають матч в Арканнім колі – на знак вдячності опришкам. «Ось вони – традиції, без яких життя не життя і футбол не футбол! – влучно підмітив Юрій Парецький, спортивний журналіст і фанат українського футболу. – Як же все-таки класно, коли команди змагаються майстерністю своїх дітей, яких виховали батьки, вклали душу в їх навчання, і тепер ті радують своїми перемогами все селище. Молодці

«Спортивно-футбольний клуб за останні роки зробив чимало чудових подарунків своїм вболівальникам, – продовжує тему спортивний коментатор Степан Селменський у виданні «Спорт тайм». – Команда просто відмінно почувається на полі. Буває, що оберти дещо скинуті, але нижче чемпіонського графіка команда ніколи не спускається».

Нині у складі «Говерли» кращі з кращих: Дмитро Климпотюк, Мирослав Павлючок, Валерій Цуперяк, Іван Микитюк, Василь Кушнірюк, Олександр Тулайдан, Євген Сурядний, Андрій Тулайдан, Михайло Которажук, Володимир Поп’юк, Олександр Титаренко, Ігор Надольський, Ернест Скорозвон, Євген Станіцький, Михайло Тимчук, Дмитро Рибак, Олександр Березовський, Михайло Андріюк, Сергій-Степан Демидюк, Микола Бунтушак, Роман Андрухович, Степан Баволар, Іван Дячук. Ясінянець Максим Дячук грає у складі київського «Динамо», нещодавно у складі збірної України грав у матчах з Португалією, Грузією та Албанією. Збірна «U-17» пройшла до еліт-раунду «Евро-2020» і буде сіятися у одній восьмій з першого кошика.

«Прекрасно почувається і дівоча збірна «Говерли» команда під назвою «Гуцулія», – зазначає тренер Ірина Янчіюк. – Команда повна сил і енергії. В її складі сьогодні грають: Каріна Дуцак, Каріна Паладіюк, Тетяна Обладанюк, Анастасія Кромпотич, Марія Варга, Мирослава Лопуцяк, Надія Форес, Євгенія Сергійчук, Вероніка Сергійчук, Наталія Панасович, Ніколетта Репарюк, Ірина Сухарюк, Оксана Муханюк, Еріка Швайгер, Яна Любенчук.

Також хочу нагадати, про особисті успіхи дівчат: нашу Євгенію Сергійчук визнали кращим гравцем у закарпатському турнірі; Каріну Паладіюк п’ять разів відзначали у номінації «Кращий воротар», і вона неодноразово захищала честь Закарпаття. Марія Варта, Тетяна Обладанюк, Наталія Панасович і Яна Любенчук так само неодноразово захищали честь Закарпатської області, а кращим бомбардиром визнали Еріку Швайгер. Зараз наші Тетяна Обладанюк і Каріна Паладіюк навчаються і грають за команду Першої Ліги України «Надвірняночка». Яна Штефура діставала перемогу в номінації «Кращий гравець Закарпатської області», а зараз знаходиться у Вищій лізі львівських «Карпат».

DSC_2082

Виникає логічне питання: за рахунок чого ж ясінянцям вдається така успішна гра? «По-перше, – розповідає Едуард Зелінський, селищний голова Ясіня, – це серйозна робота тренерського штабу, чітко узгоджений тренувальний графік. По-друге, чудова фізична форма гравців, їх правильна мотивація та морально-вольова політика клубу. Ну, й звичайно, досконала постановка тактичної побудови гри. Задля такого результату дуже великий об’єм роботи виконують керівники клубу: президент – Роман Бровчук, віце-президенти: Отто Зелінський та Олександр Криниця, а також «талісмани» команди: Томаш Мініх та Бийло Мільчевич. Велика робота тренерів Юрія Савлюка, Дмитра Климпотюка та Ірини Янчіюк».

Й наостанок про ще один рекорд «Говерли!» – виявляється у Ясіня найбільша глядацька аудиторія в Східній зоні! А фан-клуб не просто активний, але професійно-музичний, високомистецький!

«Зараз СПОРТ і КУЛЬТУРА нерозривно пов’язані, – пише у своєму блоці Галина Михалівна Жураківська, директор Ясінянської школи мистецтв. – Тому наші учасники дитячого фольклорно-етнографічного колективу, як щирі шанувальники футбольної команди «ГОВЕРЛА», раділи перемозі рідної команди. Бронзові медалі у наших футболістів!!! Дякуємо селищному голові Е. Ф. Зелінському та селищному депутату О.В. Криниці за можливість побувати на такому яскравому святковому дійстві!!! Тож бажаємо усім фахівцям футболу, тренерам, спортсменам і їхнім родинам добробуту, щастя, рекордних спортивних та особистих досягнень! Перемог вам не лише на футбольних полях, але і в життєвих ситуаціях!!! А вам, мої дорогі музиканти-гуцулятка, вдячна за подарований гарний настрій усім гостям. Люблю вас! Пишаюся вами!»

І ми пишаємося нашими футболістами-патріотами та їх автентичною творчою групою підтримки. Нехай яскраві кольори вашої форми – червоний та чорний – завжди символізують волю до перемоги, а нескоримість найвищої гори Говерли стоїть оплотом вашому нескоримому гуцульському духові!

Оксана ГОЛОВЧУК,
від видавничої студії «ZORIANa»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.