ФОТО. Черговий виконком ФФЗ виявився оперативним, насиченим та дискусійним

22.08.2015 - 21:49

Дюжина питань – і стільки ж рішень. Саме так, «по-стаханівськи», але «не тягнучи резини», відбулося чергове засідання виконкому Федерації футболу Закарпаття в Мукачеві, у Будинку футболу ФФЗ. Воно тривало за участі головуючого, президента Федерації Івана Дурана та віце-президента ФФУ Михайла Ланя.

Спочатку присутні на зібранні затвердили останні 6 рішень бюро, про які доповів інструктор ФФЗ Йосип Шитєв. Далі розглянули непросте питання: про участь ФК «Терново» у Першості Закарпаття серед аматорських команд. Справа в тім, що названий колектив двічі не виїхав на ігри офіційних змагань, що, за регламентом, передбачає зняття команди. Плюс за участю названого колективу стався інцидент у поєдинку з рахівцями.

Думки членів виконкому в ухваленні рішення спочатку розділилися: одні ратували за те, що є регламент і потрібно його дотримуватися, а інші переконували, що ФФЗ повинна виступати за збереження ФК, тим більше що в названому клубі справи пішли на краще. За підсумками дискусії, зважаючи на присутність представника з Тернова (капітана Михайла Маркуца), який запевнив у взятті під контроль ситуації всередині колективу, та врахування обставин інциденту, який виник через провину органів правопорядку. Тож постановили: суворо попередити «винуватця», зобов’язати його в найкоротші терміни сплатити відповідні штрафи, однак у разі повторного невиїзду автоматично зняти команду з розіграшу.

Відтак естафету доповідачів перейняв заступник голови ФФЗ Віктор Качур, який очолює комітет із проведення змагань. На основі інформації Віктора Миколайовича затвердили результати першого кола чемпіонату та першості області серед аматорських команд. Ці змагання відбулися на прийнятному рівні, адже, за словами доповідача, в обох лігах триває надзвичайна інтрига в боротьбі за нагороди, а з іншого боку, зафіксовано тільки два невиїзди (за участі ФК «Терново»), фактично був тільки один гучний скандал (у Ракошині), а всі матчі були зіграні, за винятком одного поєдинку (ДЮФК «Мукачево» – ФК «Берегово»), але й то не з вини команд. До речі, названа зустріч має відбутися в перший же резервний день, визначений для таких потреб.

Пожвавлення викликала доповідь Степана Селменського, керівника Школи молодого арбітра, у якій навчаються юні судді 13–22 років. З’ясувалося, що тільки в Мукачеві роботу цьому напрямку ведуть на пристойному рівні, а ось залишаються претензії до функціонування відділень в Ужгороді та Іршаві. За інформацією Степана Степановича, зроблено відповідні висновки. Надалі керівниками відділень затверджені: в Ужгороді – Іван Кувік, в Іршаві – Іван Староста. Крім того, у Тячеві допомагатиме Василь Качур, а в Мукачеві залишається Василь Козик.

Матчі ДЮФЛ поки готові обслуговувати 9 юних служителів футбольної Феміди з міста над Латорицею, 2 – з Ужгорода та 1 із Іршави. Наприкінці року у Федерації футболу знову заслухають звіт, наскільки ефективно працює Школа молодого арбітра.

Далі на виконкомі обговорювали питання юнацького футболу. За відсутності доповідача, очільника ДЮФЛ області Василя Качура відбувся все ж обмін думками щодо затвердження результатів чемпіонату області серед ДЮСШ та ДЮФК сезону 2014/2015 рр. під егідою Дитячо-юнацької футбольної ліги, а Олександр Чегіль розповів про обласні змагання з футболу на призи клубу «Шкіряний м’яч» та виступи переможців обласних змагань у всеукраїнському турнірі минулорічного сезону. Тут стан справ не викликає занепокоєнь: боротьбу вели команди трьох вікових категорій у 6 етапів. На першому з них стартували, відрадно констатувати, 1047 команд, або 16015 учнів. При тому якщо в наймолодшій віковій групі учні Сілецької ЗОШ припинили боротьбу на п’ятому етапі, посівши 2 місце в зоні, то в середній віковій групі вихованці Тячівської ЗОШ № 1 перемогли в п’ятому етапі й у фіналі в Києві посіли 5 місце, а в старшій віковій групі представники Сільця теж потрапили до завершальної стадії, матчі якої відбудуться вже наступного місяця.

Конкретикою був наповнений також виступ головою Дисциплінарного комітету ФФЗ Івана Головка. Він розповів про стан дисципліни в командах-учасницях чемпіонату й першості області в першому колі. Почуте справило двояке враження. З одного боку, будуємо стадіони, покращуємо інфраструктуру клубів, збільшилася кількість суперників, зменшилася кількість карток із 76 до 68 за аналогічний період, «виписано» штрафів лише на 10 тисяч гривень, що порівняно небагато. З іншого, обласний футбол дещо лихоманило. Свідченням сказаного й згадані кілька інцидентів під час матчів. Набуло розквіту «шибеництво» в юнацькому футболі (найбільше порушників у ФК «Поляна» – 4 особи), 7-ма тис. грн. штрафу «прославився» ФК «Терново». Викликає занепокоєння, що в першій лізі порядку менше, як у вищій, дивує й поведінка спонсорів окремих ФК, а також той факт, що тренери часто дозволяють собі «мандрувати» за периметром футбольних полів, а не перебувати в технічній зоні, як того вимагають правила. Тому в ФФЗ повідомлення взяли до відома й намагатимуться покращити ситуацію.

Після інформації з наступного питання затвердили результати Кубка Закарпаття з пляжного футболу. У цих змаганнях виступили 6 команд, а перемогу здобули представники Бийгані.

Члени виконкому дізналися від Віктора Качура й про Всеукраїнські змагання серед аматорських регіональних команд «Кубок регіонів ФФУ». У цьому турнірі один раз на 2 роки братимуть участь збірні областей, вік гравців яких 17 (із 1 вересня) – 40 років включно (народжені до 01.09). При тому в турнірі можуть виступати футболісти, які ніколи в кар’єрі не мали професіонального контракту. Заявки учасникам слід подавати з 1 вересня цього року. Попередній етап змагань відбудеться в зонах за територіальним принципом і грою вдома й на виїзді з одним суперником, а далі від 1/8 й до фіналу. До того ж команди, котрі виграли, можуть потім дозаявляти футболістів зі стану суперників, що поступилися переможцям. Тобто в ідеалі можна побачити протистояння збірних «Схід», «Захід», «Південь» і «Північ». Переможець гратиме в аматорській лізі УЄФА.

Закарпатці розпочнуть боротьбу в групі із львів’янами, івано-франківцями, волинянами, рівненцями, буковинцями й тернопільцями. Поки обговорили питання тренера нашої команди. Навіть називали його можливі кандидатури (Михайла Іваницю, Павла Іванча, Івана Білака). Однак конкретного рішення на виконкомі все ж не ухвалили, вирішили «довивчити питання».

Завершив насичену «програму» порядку денного Йосип Шитеєв, розказавши про проведення курсів підвищення кваліфікації вчителів з методики викладання футболу (такі відбулися й минулого року, зокрема за сприяння федерації) та про проведення національного соціального проекту масового футболу «Відкриті уроки футболу». Минулого року такі відбулися в Перечині й Березному, викликавши загальний позитив, адже відбувалися насичено, з різноманітними складовими-розвагами та іграми для дітей. Із початком нового навчального року такі уроки заплановано провести в Сваляві та Поляні.

На цьому засідання не завершилося. У розділі «Різне» присутні коротко зупинилися на питанні переходу гравців, роботі ради президентів клубів. Крім того, Віктор Качур запросив на ІІ Міжнародний дитячо-юнацький турнір на честь Андрія Гаваші (Андрій Андрійович, до речі, активно брав участь у роботі виконкому). Змагання відбуватимуться 24 – 29 серпня за участі команд двох вікових груп (U-15 і U-17) «Динамо», ДЮСШ-15 (Київ), «Шахтар» (Донецьк), «Карпати» (Львів), СДЮСШОР, «Говерла» (Ужгород).

Фінальна крапка в засіданні виконкому виявилася «проблемною» саме щодо вищеназваних змагань. Зокрема Іван Дуран наголосив, що за їх підсумками буде не тільки зроблено добру справу з популяризації футболу в краї, а й реально видно рівень роботи кращих дитячих тренерів краю. Зважаючи, що пролунало чимало нарікань на їх діяльність, за пропозицію Степана Селменського у Федерації взагалі вирішили проінспектувати працю таких футбольних наставників у місцевих ДЮСШ спільно з представниками управлінь, які відповідають за розвиток освіти й спорту в області.

Володимир ТАРАСЮК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.