Золотий ювілей днями відсвяткував знаний на Закарпатті футболіст Мирослав Решко

21.08.2020 - 17:52

Закарпаття в усі часи славилося класними футболістами. Серед них і ті, котрі уміли майстерно «цементувати» оборону у своїх футбольних колективах. Аби, яка кажуть, далеко не ходити, назву кілька захисників із Мукачівщини, котрі були справжніми «стовпами» у захисній лінії – це Василь Турянчик, Стефанг Решко, Степан Беца, Тиберій Попович, Василь Медвідь, Іван Качур, Володимир Плоскіна, Олександр Когутич, Василь Грубчак. Поява цього футболіста у командах майстрів не могла теж не залишитися поміченою. Новачок виділявся не лише міцною статурою, а й рішучими, незвичайними для дебютанта, діями на полі.

499_22

Звичайно, спочатку були й прикрі помилки, і порушення правил, і не завжди встигав своєчасно повернутися в лінію захисту після стрімких рейдів вперед. Але з кожним матчем було все менше й менше програних дуелей з напористими, грізними й технічними форвардами. Добре грав на «другому поверсі» (ріст у нього – 180 см), а коли підключався до атаки, то вони здебільшого завершувалися гарматними ударами після яких суперники часто–густо розпочинали гру з центра поля..

РЕШКО мИРОСЛАВНаша довідка: Мирослав Павлович Решко народився 18 серпня 1970 року в рідному селі ЗМС СРСР Стефана Решка – с. Ключарки, що на Мукачівщині. Захисник, півзахисник атакуючого плану. Почав грати у футбол у рідному селі, спочатку за шкільні команди, а відтак – за район та область. Перші тренери – Еміл Євгенович Горват та Гаврило Степанович Кузьма, які працювали у місцевій ДЮСШ райради ФСТ «Колос» (очолював її знаний спортсмен, МС СРСР з велоспорту Г. Мезев). До речі, це звання він отримав 65 років тому (1955 рік).

1982–1983 рр. – М. Решко у складі юнацьких команд області брав участь у багатьох престижних дитячих турнірах колишнього СРСР та УРСР («Шкіряний м’яч», «Золотий колосок» тощо).

Старшокласником захищав кольори команди, яка носить ім’я відомого у минулому футболіста, гравця київського «Динамо» та збірної колишнього СРСР, людину з «двома серцями» МСМК Ференца Медвідя з Нового Давидкова.

Військову службу “проходив” не у кирзових чоботах та солдатських гімнастерках, а у бутсах та футболці, на якій були виведені слова – СКА “Львів”. Також паралельно виступав за ФК “Бофіка” Бердичів. Остання команда в основному грала у чемпіонаті Житомирської області.

Після армійської футбольної науки повернувся додому й одягнув футболку рідного ФК «Приладист» (головні тренери – Анатолій Бокатов та МС СРСР Вільгельм Теллінгер з Мукачева). Уже у своєму дебютному сезоні М. Решко був серед тих гравців, котрі відіграли за клуб найбільшу кількість календарних ігор (більше 40): Володимир Кухлевський – 48 матчів і забив 22 м’ячі (кращий бомбардир), Віктор Мокрицький – 47, М. Решко – 46 і 9 голів (другий показник серед бомбардирів). Свій перший гол закарпатець провів уже у 2–турі (10 квітня 1991 р.): ФК «Приладист» – ФК «Вагонобудівник» Стаханов – 2:0. Ще один м’яч забив Антон Лендєл. Також у цьому сезоні до свого активу записав і дубль. Його він оформив у 30–му турі (21 серпня 1991 р.) у Кіровограді. Тоді підопічні В. Теллінгера обіграли місцевий ФК «Зірка» з принизливим результатом 5:1. Крім Мирослава ще по одному м’ячу у ворота господарів забили Василь Форкавець, Антон Лендєл та Ігор Братчиков. До речі, мукачівці у сезоні-91 (першість СРСР, 2–га ліга, українська зона) зайняли високе 5–те місце серед 26 команд, а ужгородське «Закарпаття» – лише 15.

Для порівняння скажу, що славнозвісні його земляки, гравці оборони Василь Турянчик та Стефан Решко за свою футбольну кар’єру в елітному дивізіоні у ворота суперників провели відповідно 12 та один м’яч. До речі, односельчанин М. Решка Стефан Михайлович той єдиний гол забив своєму земляку з Мукачева Золтану Мілесу, який захищав ворота московського «Локомотива».

 Мирослав Решко ігрове1992 – 1994 рр. – продовжив писати свою футбольну біографію у місцевій команді, яку перейменували на ФК «Карпати». Протягом 5 років за мукачівців провів 162 офіційні матчі і 28 разів «розписався» у воротах суперників. У матчі № 1496 (3 липня 1993 р.) першості України (1-ша ліга) у Полтаві Мирослав Решко у матчі з місцевою «Ворсклою» до свого активу знову записав дубль. Обидва голи він провів у першому таймі. Спочатку мукачівець відкрив лік голам на 5-й хвилині, а потім на 40-й він знову вивів «Карпати» вперед (2:1). Та у другому таймі форварду полтавчан Хайдаралієву вдалося зрівняти результат. 2:2.

У сезоні 1992/1993 рр. Мирослав встиг зіграти і кілька календарних матчів за іршавський «Металіст», що виступав у чемпіонаті Закарпаття та першості ЦР ФСТ «Колос».

Певний період закарпатець перебував за кордоном, де грав в основному за команди, що брали участь у національному чемпіонаті (вища ліга) та першості Угорщини. Захищав кольори таких провідних футбольних колективів, як «Stadler» та «BVSC». Певний час також грав за команду І-ої ліги першості Угорщини – ФК «DVNAKESZI». За угорські команди разом провів 142 офіційні матчі в яких відзначився 6 голами. Усього за команди майстрів відіграв 304 поєдинки і став автором 34 голів. Мирослав Решко входить до символічного клубу ім. О. Пахомова та В. Плоскіна (його членами є закарпатці, котрі за команди майстрів провели 200 й більше ігор).

Після повернення на батьківщину захищав кольори багатьох футбольних колективів, які виступали у чемпіонаті та першості Срібної Землі, зокрема, за сільські команди Нижнього Коропця Мукачівського, Великих Лаз Ужгородського та Сусково Свалявського районів. Свого часу також був у складі ужгородський ФК «Здоров’я» (президент – І. Рогач, тренер – Й. Микуланинець). Ця команда свого часу була не лише чемпіоном обласного центру, але володарем кубка області (2003 рік). Та найбільше Мирослав провів ігор за такі мукачівські команди, як–от: СК «Легіон» (тренер – Т. Корпонай), «Аваль-банк», «Точприлад», «Паланок» та ФК «Мукачево».

У складі цих команд свого часу був чемпіоном Ужгородського та Мукачівського районів, обласного центру тощо.

У 2007 році новостворений ФК «Мукачево» під керівництвом головного тренера, знаного фахівця Віктора Ряшка (на превеликий жаль його уже нема серед нас) зупинив гегемонію свалявського «Авангарду», який до цього часу був шестиразовим чемпіоном Закарпаття. А форвард команди Мирослав Решко, вразивши ворота суперників 18 разів, посів п`яту позицію у списку кращих голеадорів Закарпаття..

У номінації «Кращий гравець сезону-2007» стали: 1. Мирослав Решко (ФК «Мукачево»). 2. Іван Скунзяк (СК «Ужгородський»). 3. Володимир Корнутяк (ФК «Кольчино»).

«Кращий нападник чемпіонату-2007» стали: 1. Руслан Соскида (СК «Ужгородський»). 2. Іван Скунзяк (СК «Ужгородський»). 3. Мирослав Решко (ФК «Мукачево»).

Як бачимо, лише Мирослав Решко та ужгородець Іван Скунзяк ввійшли до символічних списків «Кращий гравець сезону–2007….» та «Кращий бомбардир….».

2008 рік – ФК «Мукачево» вдруге поспіль став чемпіоном Закарпаття. Золоту медаль вручили і форварду мукачівців М. Решку.

У 2009 році Мирослав у складі ФК «Поляна» став не лише кращим снайпером команди, провівши у ворота суперників 20 голів (один гол із пенальті), але й зайняв другу сходинку п’єдесталу після Руслана Соскиди з ФК «Середнє» (автор 25 голів, у т. ч. чотири з пенальті).

2010 рік – 40-річний Мирослав Решко виступав за ФК «Ім. Ф. Медвідя» (Нове Давидково), який грав у першості області. Правда, в основному виходив на заміну. До речі, ця команда в останні роки тричі ставала переможцем Ліги чемпіонів Закарпаття (2015, 2016 та 2018 рр.).

У серпні 2011 році на оновленому ужгородському стадіоні «Спартак» М. Решко у складі ветеранів збірної Закарпаття зіграв історичний матч проти ветеранів ФК «Динамо» Київ, яких тренував кращий футболіст СРСР 1966 року, екс-капітан киян А. Біба. А гостей на поле вивів «залізний капітан» київського «Динамо», легендарний Василь Турянчик із Мукачева.

У 2013 році М. Решко був заявлений за ФК «Нижній Коропець».

У 2017 році збірна Мукачівського району у кубку Закарпаття серед ветеранів (40+) стала кращою. У цих змаганнях брали участь 12 команд краю. У фіналі (він пройшов на берегівському стадіоні «Дружба») зустрілися гравці Мукачівщини та ФК «Берегвідейк» Берегово. Героєм матчу став Мирослав Решко, котрий протягом 15 хв. зумів оформив хет–трик (54 хв, 59 та 64 хв.). Збірна Мукачівщини здобула Вікторію з результатом 4:1. А ось як про бомбардира з Мукачівщина М. Решка написала одна з газет області: «Другий тайм розпочався із атак господарів. На 40 хв. Чирпак зробив хороший прохід до штрафної й наніс точний удар у площину воріт. Усе було виконано бездоганно, й голкіперу залишилося вийняти м’яч із сітки воріт. Футболісти гостей різко підвищили швидкості. Гнепа, Грін, Ковтун, Лендєл доволі легко перегравали своїх візаві, але «Берегвідейк» тримався. Та сили були не безмежними. Ось тут головну роль зіграла фізична готовність. Мирослав Решко, який увесь сезон провів в основі новодавидківців, скористався перевагою в швидкості й на 54, 59 та 68 хв. зумів тричі відзначитися у матчі».

У 2017 році Мирослав тренував ФК «Карпати» Нижній Коропець, який грав у першій лізі першості Закарпаття. Про нього футбольний фахівець краю С. Селменський у своєму матеріалі згадує так (6 січня 2017 рік): «Хронічний аутсайдер першої ліги останніх років (мова йде про ФК «Карпати» Н. Коропець – Авт.) у цьому сезоні вперше за кілька років «Карпати» зробили спробу полишити останнє місце й увійти до когорти середнячків першості. Усе спочатку так і складалося. Дуже плідно з командою розпочав роботу новий головний тренер Мирослав Решко. На «Карпатах» «спіткнулися» й «Вітязь», і «Дерцен», і «Баранинці», і «Ракошино» та інші. Та у другому колі Мирослав Решко залишив команду, і вона «посипалася». У підсумку те ж останнє місце в турнірній таблиці, що і в минулі роки. (Ось наскільки важлива роль тренера у футболі). Будемо сподіватися, що керівництво клубу зробить правильні висновки. і футбол В. Коропця значно голосніше заявить про себе. Щодо Мирослава Решка, то ми знали його як дуже хорошого футболіста, а зараз він зарекомендував себе вдумливим і працьовитим тренером. Що ж, полку здібних тренерів в області прибуло, що не може не радувати.

У 2018 році М. Решко тренував сільський ФК «Ключарки», який виступав у чемпіонаті Мукачівського району.

Витяг із газетного звіту, де йде мова про календарний поєдинок: ФК «Лавки» – ФК «Н. Коропець» – 1:4: «Перший тайм пройшов у рівній боротьбі, однак більш досвідчені гравці «Н. Коропця» змогли здобути перевагу. Мирослав Решко, в дебюті гри, скориставшись неузгодженістю захисників, відкрив рахунок на користь своєї команди – 1:0. На початку другого тайму його партнери змогли збільшити перевагу. На 41-ій хвилині Василь Маринець віддав точний пас у штрафний майданчик суперника Віктору Гею, який у свою чергу зробив прострільну передачу на Валерія Смагіна і той з лінії воротарського майданчика вколотив м’яч в сітку – 2:0. На 48-й хвилині «нижньокоропівці» довели рахунок до розгромного. Нападник Йосип Бундаш, розібравшись фінтами з двома захисниками, ювелірним ударом влучив у лівий нижній кут воріт – 3:0. На 53-й хвилині рахунок став ще непристойнішим. Автором голу став Ігор Гарапко – 4:0. Суперникам вдалося відквитати один гол – 4:1. Чудова перемога вихованців граючого тренера Мирослава Решка».

Днями М. П. Решко відзначив свій золотий ювілей. Ні, він не повісив бутси на цвях, бо і завтра, і післязавтра, і через рік, і через два знову їх одягне і вийде на поле у складі своїх ровесників – збірну Мукачева чи Закарпаття серед ветеранів (50+).

Шановний Мирославе Павловичу!

Прийміть від керівництва Закарпатської асоціації футболу, працівників мас-медіа крайового осередку асоціації спортивних журналістів України, близьких, друзів, шанувальників вашого таланту найщиріші вітання з чудовим «золотим» ювілеєм.

У наш складний час, перш за все, бажаємо Вам міцного здоров’я, невичерпної енергії та багатьох плодотворних років на ниві закарпатського футболу. Сімейного Вам щастя, злагоди, благополуччя та усіх житейських гараздів.

Василь ГАДЖЕГА,
голова обласного осередку Асоціації спортивних журналістів України

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.