Антон Шиндер: «Дотримав обіцянку, яку дав Кобіну»

17.09.2020 - 14:07

Екс-гравець збірної України 33-річний Антон Шиндер розповів, що спонукало його повернутися в професійний футбол.

IMG_7912

Останній сезон Антон Шиндер, що влаштувався з родиною у німецькому Нюрнберзі, захищав кольори аматорської команди «Швабах». Однак все кардинально змінив телефонний дзвінок з України від його старого знайомого, головного тренера «Миная» Василя Кобіна…

– Ми з Василем три роки тому разом грали за «Тобол» із Казахстану, – сказав Шиндер кореспонденту КОМАНДИ1. – З тих пір і подружилися, часто телефонували один одному, особливо після того, як Кобін очолив першоліговий «Минай». Пригадується, як-то Василь сказав: «Коли Минай завоює право грати в елітному дивізіоні, чекаю тебе в Ужгороді…». Спочатку здавалося, що це просто жарт, оскільки складно було собі уявити, що команда з села зможе стати найсильнішою в першій лізі. Однак саме «Минай» підкорив вершину, тому мені довелося збиратися в Україну (сміється).

– Дотримання домовленостей, це, звичайно, важливий аргумент, але, погодься, потрібно, щоб ще і твоя спортивна форма відповідала рівню УПЛ.

– Знаєте, у своїх силах я був упевнений, хоча і виступав серед аматорів, але був забезпечений ігровою практикою, дуже допомагали і регулярні заняття у фітнес-центрі. Відчував, що ще є порох в порохівницях і мене не лякав новий виклик у моїй багаторічній кар’єрі.

– Як тебе зустріли у «Минаї»?

– Перш за все я був приємно здивований розвиненою футбольною інфраструктурою. У «Минаї» створені хороші умови для якісної підготовки. Прийняли мене дуже тепло, тим більше, що там я зустрів старих знайомих: Андрія Ткачука, з яким наші шляхи перетиналися в полтавській «Ворсклі», Олега Голодюка, Дениса Кожанова. Також важливо, що мені імпонує ігровий стиль «Минаю», коли дорожать м’ячем, перехід з оборони в атаку здійснюється за допомогою коротких і середніх передач, вітається імпровізація.

– Уже в першому після приїзду спарингу з «Ворсклою» ти оформив дубль. Після цього керівництво «Миная» вже не мало сумніву в доцільності підписання з тобою контракту?

– Якщо бути точним, то я на перегляд не приїжджав. Мені відразу запропонували підписати однорічний контракт з його можливою пролонгацією. А вже потім були спаринги з «Ворсклою»…

«Поки готовий відсотків на 80»

– Що можеш сказати про тренувальний процес під керівництвом Василя Кобіна?

– Свого часу Кобіну довелося пограти під керівництвом багатьох іменитих фахівців, і йому було у кого запозичити цінні знання. Головне, що заняття проходять інтенсивно, у нас багато ігрових вправ.

– Що говорив Кобін на установці перед стартовим матчем чемпіонату УПЛ з «Олександрією»?

– Наставник акцентував увагу на тому, що суперник діє в жорсткій манері, швидко переходить з оборони в атаку. Тому важливо було надійно діяти при підстрахування, щоб не було вільних зон, і не поступитися в боротьбі. Вважаю, що ми виконали вказівки і в тому, що «Александрія» не була схожа сама на себе, думаю, заслуга, перш за все, футболістів «Миная».

– У середині другого тайму, склалося враження, що «Олександрія», яка перехопила ініціативу, зуміє врятуватися від поразки.

– Може десь ми, дійсно, підсіли фізично, стали менше пресингувати і гості почали диктувати умови. Однак «Минай» витримав натиск, зумів зібратися і, проявивши, характер відсунув гру від своїх воріт. Більш того, в кінцівці поєдинку ми були ближчими до того, щоб забити другий гол, ніж гості – до того, щоб зрівняти рахунок.

– Як би ти оцінив свої дії в дебютному матчі за «Минай»?

– Головне завдання нападника – забивати. Я забив, значить, зіграв вдало, тим більше, що гол виявився переможним. Він, до речі, став наслідком домашньої заготовки при розіграші стандартного положення. Забитий м’яч присвятив своїй родині, яка мене завжди підтримує. У цілому ж, я поки готовий відсотків на 80 і потрібно ще два-три матчі, щоб досягти оптимальної форми.

– Напевно підмогою для «Миная» послужило те, що на матчі з «Олександрією» були присутні вболівальники…

– Ви маєте рацію, ми були забезпечені підтримкою, яка нам стала у великій нагоді, коли суперник володів ініціативою.

– За той час, що ти був відсутній в Україні, рівень змагань підвищився?

– По одному матчу складно судити, але те, що не знизився – факт.

«Німці не матимуть в Києві переваги»

– Клубне керівництво вже озвучило завдання на сезон?

– Думаю, що конкретика з’явиться у найближчі дні. Однак, на мою думку, буде добре якщо «Минай» збереже «прописку» в еліті. Так, ми перемогли на старті амбітну «Олександрію», але це лише перший поєдинок і в подальшому суперники будуть сприймати нас дуже серйозно. Думаю, що буде нелегко вже в наступному матчі з «Олімпіком», моєї останньої команди перед від’їздом до Німеччини. Але в еліті слабких суперників не буває, тому на кожну зустріч потрібно виходити, як на вирішальну.

– Свого часу ти провів два поєдинки в складі збірної України. Чи слідкуєш за її виступами?

– Потрібно відзначити, що підопічні Андрія Шевченка дотримуються зовсім іншого стилю, ніж той, який був, коли я виступав за збірну. Мені подобається, коли команда багато атакує. Так, в матчах зі Швейцарією і, особливо, з Іспанією було складно, але я все одно вірю, що у збірної України є непогані шанси голосно заявити про себе у фінальній частині чемпіонату Європи. Що стосується недавньої поразки від іспанців в Лізі націй, то, погодьтеся, краще один раз програти – 0:4, ніж чотири рази по 0:1. Упевнений, що тренерський штаб і футболісти все гарненько проаналізують і такого провалу, як в Мадриді, більше не повториться. До речі, наступними суперниками українців у Лізі націй будуть німці. У мене в Німеччині була можливість переконатися в тому, що більшість місцевих експертів фаворитом групи вважають свою збірну. Але я не думаю, що в жовтневому протистоянні в Києві німці матимуть перевагу.

Василь МИХАЙЛОВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.