Підсумки першого кола чемпіонату Ужгорода у 2020 році

20.10.2020 - 11:53

Футбол Ужгорода має славетні традиції. Саме з нашого обласного центру футбол розпочав свій шлях у 1893 році. Були злети і падіння. Край пережив дві світові війни, а ще входив до складу Австро-Угорщини, Чехословаччини, Угорщини, Радянського Союзу, України. Мінялися країни, змінювалися влади, а футбол залишався усі 127 років видом спорту №1. Представники футболу нашого краю одягали футболки національних збірних Чехословаччини, Угорщини, Радянського Союзу, України. Найкращі періоди розвитку футболу, як свідчать аналітики та статистика, прийшлися на часи, коли Закарпаття входило до складу Чехословаччини та Радянського Союзу.

IMG_7029

Останні 15 років у футболі краю і нашого міста виникло багато проблем. Це пов’язано з рядом причин, зокрема й тому, що раніше команди утримували підприємства, допомагали любителі футболу. Нині потужних підприємств нема. Велика трудова міграція. Крім того, наших футболістів запрошують у команди обласного рівня Угорщини, Словаччини та Румунії, де їм пропонують хорошу оплату. Утримання футбольних команд лягає на плечі підприємців та ентузіастів. Це справді складний період, а у цьому році додалася ще й пандемія коронавірусу. Але і це мине. Головне, не зупинятися і нічого не відкладати на завтра.

В Ужгороді вже кілька років не проводився чемпіонат міста. Це було незвично і неприємно. Значні зміни відбулися у 2020 році зі створенням Асоціації футболу Ужгорода та обранням нового керівництва. Любителі футболу, делегати Загальних зборів федерації довірили роль керманича міського футболу палкому прихильнику цієї гри Василю Гомонаю. Молода команда керівників у складі Петра Миляна, Максима Селменського, Віктора Качура та за підтримки Анастасії Пензової, досвідчених Йосипа Шитева й Михайла Митровського з порозумінням підійшла до питання розвитку футболу в місті. Акцент було зроблено на відновлення чемпіонату Ужгорода, розвиток дитячо-юнацького та ветеранського футболу. На черзі – допомога жіночому та шкільному футболу, подальший розвиток футбольної інфраструктури.

Старт чемпіонату м.Ужгород було намічено на 18 серпня. За попередніми даними планувалося, що в ньому візьмуть участь 10 команд, але «Страйвер», «Епіцентр» та «Лідер» (Сторожниця) заявки не подали. Про свою готовність заявили ФК «Вопак», ФК «Радванка», ФК КАБ, ФК «Турбргаз», ФК «Будівельник», ФК ЕКО та ФК «Prevention». Після кількох років без футболу – це вже було велике досягнення. На засіданні Виконкому було ухвалено рішення проводити матчі на полях стадіонів «Авангард» та «Автомобіліст», які на сьогодні є кращими в обласному центрі. Усі поєдинки міського чемпіонату забезпечені медичною допомогою, а матчі знімаються на відеокамеру. Тренери мають можливість розібрати ігри, побачити помилки як гравців, так і свої. Команди виконують карантинні вимоги. Матчі розпочинаються рівно у призначений час.

Ужгородській асоціації футболу за короткий час вдалося разом із футбольними клубами зробити значний крок уперед, що не може не радувати. Чемпіонат міста, як показали перші поєдинки, демонструє високий рівень як футболу, так і самої організації.

Старт чемпіонату розпочався 18 серпня матчем ФК ЕКО – ФК КАБ. Зустрічалися фаворити чемпіонату. Результат – 3:3. Команди повністю підтвердили сподівання своїх уболівальників. Рівень футболу в цьому поєдинку був напрочуд високим. У складі обох команд достатньо висококласних виконавців, які продемонстрували свої найкращі якості. Цей матч став «застрільником» чемпіонату, що й продемонстрували інші поєдинки.

Позаду перше коло. Зіграно 21 матч. Як показали зустрічі, слабких команд нема. Є сильні і дуже сильні. Команди демонструють хорошу технічну й фізичну підготовку. Ведеться серйозний тренувальний процес. Морально-вольові якості просто зашкалюють.

У 21 матчі чемпіонату міста Ужгорода забито 108 голів або по 5,14 у кожному матчі, що є високим показником. Найрезультативнішою командою першого кола став ФК ЕКО – 30 голів у 6 поєдинках, або 5,0 гола за матч. Другий показник – у ФК «Радванка» – 24 голи за 6 матчів або 4,0 гола за гру. Третій показник результативності (23 голи за 6 поєдинків) – у ФК КАБ або 3,83 гола за гру. «Вопак» провів у ворота суперників 10 голів у 6 матчах або забив 1,66 гола за гру. «Турбогаз» за результативністю посідає 5 місце – 8 голів у 6 поєдинках або 1,33 гола за гру. ФК «Будівельник» за 6 матчів провів у ворота суперників 6 голів або по 1,0 гола за гру.

Найслабший захист за підсумками першого кола у ФК «Турбогаз», який пропустив 29 голів у 6 матчах або 4,83 гола за гру. У ФК «Prevention» – 19 пропущених м’ячів або 3,11 гола за гру. ФК «Вопак» у першому колі пропустив 17 голів або 2,83 гола за гру. Трохи більше одного гола за гру пропускали ФК «Радванка» та ФК ЕКО, в яких по 7 пропущених м’ячів або 1,11 гола за матч. Найкращий показник серед усіх команд у ФК КАБ – 5 пропущених голів у 6 поєдинках або 0,83 гола за матч.

Найкраща різниця забитих і пропущених м’ячів у ФК ЕКО – 30:7 або +23 гола. У ФК КАБ 23:5 – +18, у ФК «Радванка» 24:7 – +17. Найгірші показники забитих і пропущених м’ячів у ФК «Турбогаз» 8:29 (–21 гол), ФК «Будівельник» 6:24 (–18 голів) та ФК «Prevention» 7:19 (–12 голів).

Найбільше перемог у І колі здобув ФК КАБ – 5, у ФК ЕКО та ФК «Радванка» – по 4 перемоги, 3 переможні матчі у ФК «Вопак». Жодної перемоги за 6 поєдинків нема в активі ФК «Будівельник», по одній перемозі отримали ФК «Турбогаз» та ФК «Prevention». Найбільш «миролюбна» команда І кола – ФК ЕКО, яка 2 поєдинки завершила внічию, ФК КАБ, ФК «Радванка», ФК «Prevention» та ФК «Турбогаз» – по 1 разу з суперниками розійшлися миром. Без нічиїх завершили поєдинки ФК «Вопак» та ФК «Будівельник».

Жодної поразки у 6 поєдинках не зазнали команди ФК КАБ та ФК ЕКО. Одна поразка у пасиві ФК «Радванка». Три рази сходили з поля переможеними ФК «Вопак», по 4 рази – ФК «Prevention» та ФК «Турбогаз». Найбільше поразок у І колі зазнали футболісти ФК «Будівельник» – 6.

Найбільше перемог із великим рахунком (різниця забитих і пропущених м’ячів більше трьох) здобув ФК ЕКО – 4. ЕКО – «Вопак» – 3:0, «Prevention» – ЕКО – 2:5, ЕКО – «Турбогаз» – 11:0, «Будівельник» – ЕКО – 0:6. У ФК КАБ 3 перемоги з великим рахунком, КАБ – «Вопак» – 6:0, «Будівельник» – КАБ – 1:7, «Prevention» – КАБ – 0:3. ФК «Радванка» здобув 3 перемоги з великим рахунком, «Турбогаз» – «Радванка» – 1:7, «Вопак» – «Радванка» – 1:6, «Радванка» – «Prevention» – 6:0. Ще одну перемогу з великим рахунком здобув ФК «Вопак». У матчі «Турбогаз» – «Вопак» зафіксовано результат 1:5. Ми бачимо, що 11 матчів із 21 завершилися перемогами з великим рахунком. Це свідчить про те, що клас трьох команд ФК КАБ, ФК ЕКО, ФК «Радванка» значно вищий за інші чотири. Найбільше поразок з великим рахунком зазнали ФК «Турбогаз», ФК «Prevention» та ФК «Вопак» – по 3. Дві поразки із великим рахунком – у пасиві ФК «Будівельник».

Степан СЕЛМЕНСЬКИЙ, АФУ
Далі буде

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.