Валерій Золотухін: «…футбол на Закарпатті розвивається, ним опікуються, тому він і дає свої плоди!»

06.07.2021 - 09:06

У середині серпня на Закарпатті знову відбудеться міжнародний дитячо-юнацький турнір на честь Андрія Гаваші. У зв’язку з цим я попросив відповісти на кілька запитань Валерія Золотухіна, заступника голови комітету дитячо-юнацького футболу УАФ.

81359128_1176526989223035_8462108157588537344_n

– Пане Валерію, доброго дня! Змагання на честь нашого уславленого ветерана Андрія Гаваші відбуватимуться і під егідою 30-річчя УАФ. Який шлях за цей період пройшов дитячо-юнацький футбол України?

– Доброго дня й Вам! Так, справді, турнір на честь Андрія Гаваші організатори влаштовують і під егідою 30-річчя Української асоціації футболу. За цей період дитячо-юнацький шкіряний м’яч країни рухався шляхом щоденного розвитку. Насамперед закладено потужну фундаментну основу. Попередні керівники дитячо-юнацького футболу докладали значних і особистих, і колективних зусиль, щоб він успішно торував собі шлях уперед. І нині маємо хороші перспективи. Працює група людей над удосконаленням системи змагань та сприянням у цілому поступу. Зокрема, переформатовано систему змагань у дитячо-юнацькій лізі, створено еліт-лігу, фінали якої саме відбулися. Такі баталії стали значно якіснішими з погляду спортивної складової. Відпала певна кількість матчів, результати яких фактично вирішувалися ще до старту поєдинків. Відповідно конкурентоспроможне суперництво дає підстави говорити про зростання молодої зміни, яка займається в наших провідних футбольних школах, змагається безпосередньо в еліт-лізі. Приділяємо також серйозну увагу вищій і першій лігам ДЮФЛУ, де спостерігаємо профіцит команд, котрі прагнуть виступати в запропонованій системі змагань. Намагаємося для цього створювати дедалі кращі умови, щоб батьки, гравці, тренери, керівники клубів робили висновки: дитячо-юнацький футбол у країні розвивається. Здійснюємо роботу з прищеплення керівникам клубів відповідальності у форматі оплати компенсаційних витрат за підготовку юних футболістів. І сьогодні така діяльність – на фінішній прямій. Невдовзі спортивна громадськість довідається про ті зміни в регламентних документах, які дадуть можливість футбольним школам відповідально поставитися до своїх напрацьованих коштів за підготовку футболістів. Також велику увагу приділяємо розвитку футболу в регіонах. За час існування ДЮФЛУ, особливо останнім часом під керівництвом її очільника Віталія Борта, у багатьох областях створено дитячо-юнацькі футбольні ліги, які взяли на себе відповідальність за проведення змагань на місцях. Такі заходи значно покращили якість змагань. Як приклад, можу привести Івано-Франківську, Закарпатську, Вінницьку області. І ми цим пишаємося. Крім того, ініціюємо й намагатимемося робити все для створення системи змагань для молодших вікових категорій, зокрема U-10, U-11, U-12, U-13, та розвивати її до всеукраїнського рівня. Саме зараз працюємо над відповідною формулою таких заходів, і я вважаю: вони мають сенс існувати, є на них великий запит і відповідними кроками маємо задовольнити його, ідучи назустріч.

– Яке місце у всеукраїнському календарі посідає турнір на честь Андрія Гаваші з огляду на його молоду, та вже ж історію?

– Насамперед хотів би зазначити, що кожен турнір, пов’язаний із дитячо-юнацьким сектором, його розвитком, займає своє місце в календарі Української асоціації футболу. І як до будь-якого заходу, до нього ми ставимося відповідально. Отож і якість проведення турніру є серйозною, ми це усвідомлюємо й готові її розділити з основним організатором – Закарпатською асоціацією футболу. Дякуємо ЗАФ, що вона знайшла можливість профінансувати головні витрати на цьому турнірі. Він – серед найзнаковіших в українському календарному плані в дитячо-юнацькому футболі. Президент УАФ Андрій Павелко особисто опікується цими змаганнями, і ми тим паче маємо його зробити на пристойному рівні, на рівні тих вимог, які вже висунуті перед організаторами змагань, які відбуваються під егідою Української асоціації футболу. І впевнений ми це спільно зробимо. Однозначно: турнір на честь Андрія Гаваші є знаковим для УАФ, я впевнений, і для багатьох інших асоціацій, інших держав, котрі, беруть у ньому участі. На жаль, у зв’язку з карантинними обмеженнями не мали можливості минулого року провести ці змагання. Але цьогоріч поновлюємо їх і працюватимемо для якісної організації.

– Ви вже були на змаганнях на честь Андрія Гаваші. Чим вони Вам запам’яталися?

– Так, я вже був на цих змаганнях. Праця на ньому для мене була великою честю. Що найбільше запам’яталося? Насамперед висока організація турніру. Зокрема, порадувала спортивна складова. Команди мали серйозні й конкурентоспроможні матчі. У такий спосіб футбольні колективи різних клубів, держав зростали, підвищували свою майстерність. Це родзинка, якою може пишатися основний організатор заходу. По-друге, хочеться відзначити прекрасні інфраструктурні умови. Якість футбольних газонів для таких змагань важко ще десь знайти, крім Закарпаття. Також захід запам’ятався чудовим медіаресурсом. Усі матчі бездоганно висвітлювалися. Відмінна робота представників засобів масової інформації – журналістів, фотографів, відеоператорів – давала можливість поширювати інформацію про турнір не лише в Україні. Особливо в тих державах, із яких приїхали команди. Крім того, захід став і еталоном закарпатської гостинності до всіх учасників. Хотілося б відзначити й велику увагу органів місцевої влади, обласного корпусу депутатів, керівництва ЗАФ, без якої неможливо уявити самі змагання. Користуючись нагодою, особисто хочу подякувати керівникові Закарпатської асоціації футболу Іванові Дурану за увагу до дитячо-юнацького футболу, усіх основних питань, пов’язаних із проведенням цих змагань. Переконаний, вони розвинуть здобутки попередніх років і дадуть наснаги, якихось новацій, що стануть цікавими для фахівців, журналістів, футбольної громадськості загалом.

– Чого очікуєте від проведення цьогорічного турніру?

– Десь повторюся, але підкреслю ще раз: певен, організаторам удасться зберегти те якісне, що було в попередніх турнірах: культуру, гостинність, якісну організацію масмедіа, належну підтримку футбольних полів, команд щодо конкурентоспроможності останніх. Хотілося б також побачити якісний футбол у виконанні учасників, який міг змінитися у зв’язку з поширенням пандемії коронавірусу. Відповідно чи в тратив він у своєму змісті, чи ні? Відповідь на це запитання, упевнений, дасть саме турнір на честь Андрія Гаваші. Особливо з урахуванням приїзду представників з інших держав із сильних футбольних академій. Упевнений: баталії будуть корисними для колективів, тим паче з урахуванням вікових категорій – U-15 і U-17. Буде що побачити, порівняти, а якісне висвітлення цих змагань привабить до Закарпаття величезну кількість уболівальників.

Що в цілому скажете про розвиток дитячо-юнацького футболу Закарпаття?

– На мою думку, дитячо-юнацький футбол Закарпаття є одним із найцікавіших напрямків у секторі роботи ЗАФ. Якщо порівняти з іншими регіонами, то вже на старті цей футбол виграє чудовими традиціями. Є велика кількість дітей, котрі хочуть віддаватися улюбленій грі. Зведено серйозну інфраструктуру. Вона мотиваційно підтримує учнів. Хотілося б також відзначити тренерів, котрі заявляють про себе на всю Україну. Зокрема, із футбольної академії «Минаю». Маю інформацію, що впродовж того періоду, коли Українська асоціація футболу оголосила про реалізацію навчальних програм за дипломом «D», велика кількість тренерів із названого клубу, як і в цілому від ЗАФ, була рекомендована для проходження курсів і отримала відповідні ліцензії. Сьогодні УАФ реалізує програму навчання за дипломом «С» УЄФА, і також у цій групі є закарпатці, чим можете пишатися, адже й такий факт слід віднести до активу розвитку футболу на Закарпатті. Окремо слід звернути увагу на спортивні результати. Зокрема, футбольна академія «Минаю» вийшла до вищої ліги ДЮФЛУ, де в одній із вікових груп, а саме в U-15, виграла в команди «Поділ» (Київ). Це теж вагомий здобуток. Також не можна не сказати про Мукачівську футбольну академію, яка завдяки серйозним інвестиціям має чудову базу. І я хотів би, щоб вона розкрила чимало українських юних гравців. Отже, футбол на Закарпатті розвивається, ним опікуються, тому він і дає свої плоди!

Володимир ТАРАСЮК, ЗАФ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.