ФОТО. Засідання Виконкому ФФЗ

22.11.2015 - 12:02

Активність обласного футбольного життя, сучасні виклики та вимоги до нього укотре позначилися на «товщині» порядку денного чергового засідання Виконкому Федерації футболу Закарпаття, яке вже за традицією відбулося в Мукачеві. Присутні розглянули добрий десяток питань.

У роботі форуму взяли участь віце-президент Федерації футболу України Михайло Ланьо, голова ФФЗ Іван Дуран (відкрив зібрання), перший його заступник Станіслав Сухан та заступники Віктор Качур і Віктор Наскалов, власне члени виконкому. Після схвалення порядку денного вони взялися безпосередньо за розгляд питань.

Спочатку затвердили останні рішення бюро ФФЗ, про які поінформував Віктор Наскалов. Зокрема ішлося про підготовку збірної області до участі в Кубку регіонів ФФУ, організацію курсів підвищення кваліфікації тренерів за програмою «С» (голови районних та міських федерацій повинні рекомендувати здібних молодих тренерів для участі в таких курсах), про підготовку до чемпіонату серед ДЮСШ та ДЮФК, відкриття Школи молодого арбітра в Тячівському районі, інциденти під час календарних ігор першості області між командами «Карпати» (Рахів) – ФК «Вишково», «Карпати» (Рахів) – ФК «В.Копаня», перенесення матчу ФК «Локомотив» (Чоп) – ФК (Ракошино).

Далі, зважаючи, що не було протестів і нарікань, таке ж рішення ухвалили й щодо результатів чемпіонату та першості області серед аматорських команд, положення (регламенту) турніру переможців, призерів районних і міських чемпіонатів. При тому В.Качур зазначив, що в Лізі чемпіонів Закарпаття окремі команди (ФК «Сільце», ФК «Рокосово») відмовилися грати, а очільник федерації наголосив: рівень її знижується, тож потрібно приділяти цій проблемі більше уваги. Щодо фіналу цих змагань, то з місцем їх проведення визначаться найближчим часом, оскільки в Іршаві (як планувалося раніше) стадіон буде зайнятим.

Відтак І.Дуран доповів про скликання чергової звітної конференції ФФЗ. Її вирішено провести в мукачівському Будинку футболу 30 січня. Там, зокрема, оприлюднять звіти виконавчого комітету й голів постійно діючих комітетів федерації.

Одне із питань, розгляд якого викликав чи не найбільші емоції, –затвердження результатів першого кола серед команд ДЮСШ та ДЮФК під егідою ДЮФЛ Закарпаття. Інформацію Василя Качура, голови Дитячо-юнацької футбольної ліги Закарпаття, заслухали й затвердили (особливо порадувало, що був тільки один невиїзд, та й то не з вини команд), але в цілому присутніх надзвичайно хвилює стан підготовки резерву в краї. Наприклад, узяти окремі команди, що виступають у чемпіонаті обласної ДЮФЛ. Східна зона: 2003/2004 р. н. «Гімназія» (Буштино) – 9 ігор, 2 м’ячі забито й 45 (!) пропущено. 2001/2002 р. н. «Гімназія» (Буштино) – 9 ігор, різниця м’ячів: 5–39. Або ж Західна зона. 2003/2004 р. н. Після 10 ігор: «Карпати» (Мукачево) – різниця м’ячів 4–35, ДЮСШ (Перечин) – 0–33, ДЮСШ (Чоп) – 3–57. 2001/2002 р. н. ФК «Соколята» (Мукачево) – 1–76 (!). Звичайно, добре, що діти навіть у таких командах займаються футболом і не вештаються дворами. Але чим займаються тренери, якщо стільки пропущено голів! Адже навіть на вольових зусиллях можна в одному матчі влучити в ціль більше, ніж зазначено вище у відповідних графах окремих команд за цілий десяток. У багатьох присутніх склалося враження: або наставники в клубах, школах некомпетентні, або ж займаються відвертим заробітчанством на шкоду спортивним результатам.

Так само не додала настрою інформація Степана Селменського: команда СДЮСШОР U-14 (Ужгород), яка нещодавно брала участь у престижному турнірі в Німеччині, на землі Бранденбург, у 4-х поєдинках програла із загальним рахунком 0:20. Матчі показали, що наші діти поступаються західним одноліткам у швидкості, тактичній і фізичній підготовці. Зав’язалася цікава дискусія. Хтось говорив про низьку кваліфікацію тренерів, неякісний відбір гравців, проблему з учителями фізкультури на місцях, а хтось – про відсутність умов і низьку заробітну платню наставників. Як би там не було, а дитячо-юнацький футбол у краї шкутильгає, а тому йому надалі більше приділятимуть уваги. Зокрема обговорювали питання й про критерії допуску команд до змагань, щоб перші відповідали певному, але обласному рівню.

Так само чимало уваги приділили роботі Школи молодого арбітра. Її діяльність визнали незадовільною, однак не з метою «персональних» оргвисновків, а щоб більше загострити увагу на підготовці суддів. Після заслуханої інформації голови ШМА С.Селменського члени виконкому подискутували, як усе ж зрушити проблему з місця. Очевидно, на наступному засіданні виконкому повернуться до наболілого питання.

Ішлося на зібранні й про затвердження результатів чемпіонату та Кубка краю серед жіночих команд. Відповідальний за цей напрямок роботи Федір Варга зазначив: кілька останніх років «футбол у спідниці» перебував на, так би мовити, голодній пайці. Цього ж року федерація допомогла з коштами, що відобразилося на результатах. Закарпатки успішно виступили на рівні України, в області проводять змагання серед молодших і старших дівчат. У наступному році слід зосередити увагу на виступах у спартакіаді школярів. ФФЗ пообіцяла сприяти в підготовці до відповідальних стартів.

Ну, а власне «жіночі» результати затвердили, як і план роботи та календарний план спортивно-масових заходів ФФЗ на 2016 рік. Є наміри провести їх щонайменше близько 30.

На виконкомі затвердили й зміни та доповнення до регламенту змагань. Так, якщо гравець відмовляється виступати за збірну області, він пропустить наступну гру туру в чемпіонаті. Вирішено також Суперкубок області проводити наступної неділі після чемпіонату краю, та прирівняти відеозйомку поєдинків чемпіонату до обов’язкої: тобто якщо господарі її не забезпечать, гру не можна буде проводити.

Насамкінець присутні затвердили кошторис поступлень та витрат ФФЗ на 2016 р. та привітали Віктора Наскалова із 60-річним ювілеєм.

Володимир ТАРАСЮК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.