«Говерла»: інформаційний вакуум і туманна перспектива

09.02.2016 - 12:47

Українське футбольне міжсезоння живе в загадковому світі. Частина команд УПЛ наче тренується в теплих краях і підписує контракти з вільними агентами, інша – живе скоріше в уявному світі, ніж у реальності.

За інформацією деяких вітчизняних видань уже влітку з футбольної карти України зникне «Волинь», «Сталь», наша «Говерла» і увага… дніпропетровський «Дніпро», власник якого не збирається оплачувати численні борги штабу ще Хуанде Рамоса. Що буде з нашим футболом улітку, краще не прогнозувати.

Отже, що відбувається в ужгородському клубі? Розпочнемо з того, що довгий час «Говерла» не могла вийти з відпустки. У зв’язку з цим із початком зборів відстала від інших клубів Прем’єр-ліги на 14–17 днів. Але 27 січня в Ужгороді нарешті з’явилася конкретика, і команда зібралася на збори.

Генеральний директор клубу Іван Шіц у розмові з кореспондентом сайту «Sport Arena» повідомив, що від керівництва отримані всі фінансові гарантії й «Говерла» готується до від’їзду в найближчі дні на навчально-тренувальний збір до Анталії.

За словами гендиректора, в Туреччині, найімовірніше, ужгородці проведуть лише один підготовчий збір через дефіцит часу (до старту весняної частини чемпіонату України залишається всього місяць), проте в цьому питанні вирішальним буде думка головного тренера. У разі, якщо будуть потрібні два збори, клуб організовує два збори. Точні дати зборів не відомі.

Нагадаємо, коли всі клуби Прем’єр-ліги почали виходити з відпустки 10–14 січня, у стані «Говерли» панувала «тиша». Однак В’ячеслав Грозний і керівництво не раз заявляли, що клуб продовжить існування.

Додамо також, що через заборону на трансфери від ФІФА в «Говерли» є серйозні кадрові проблеми, тому навіть складно припустити, хто з футболістів поїде з командою на збір.

Минулого тижня з’явилася конкретніша інформація. Перш за все, після закінчення першої частини сезону «Говерлу» покинули все орендовані гравці. Деякі з них уже встигли перейти в інші клуби: Сергій Люлька – у чеський «Слован», Андрій Цуріков – у грецький «Левадіакос», а Дмитро Хльобас став гравцем «Ворскли». Михайло Сергійчук працює на зборі з «Карпатами», Артур Рудько і Віталійс Ягодінскіс – із «Динамо», так що на сьогодні про їх повернення в «Говерлу» навесні нічого конкретного сказати не можна. Не горять бажанням виступати в Ужгороді Євген Чумак, Віталій Гемега та Олексій Хобленко (у підсумку орендований «Чорноморцем»), у яких є пропозиції від інших клубів.

Як стало відомо, «Говерла» зараз розраховує на продовження терміну оренди з Віталієм Каверіним та Орестом Кузиком. Можуть залишитися в команді і В’ячеслав Лухтанов із Олексієм Савченком.

Набагато важливіше, що, крім орендованих виконавців, «Говерлі» вдалося запросити ще кілька гравців на постійній основі, заручившись новими обіцянками власника клубу. «У вівторок я зустрічався з керівництвом ФК і можу сказати точно: Нестор Шуфрич усе виплатить!», – сказав В’ячеслав Грозний в інтерв’ю газеті «Команда». Швидше за все, клубу вдалося вирішити всі питання щодо нинішніх новачків до отримання офіційного повідомлення про заборону реєстрації нових футболістів. А продовжувати контракти, в тому числі й орендні угоди, клуб може.

На «таємний» турецький збір команди летять деякі нові виконавці, які більше відомі любителям першої та другої ліги. Раніше ЗМІ повідомляли про можливий перехід в Ужгород захисника «Десни» Євгена Єлісєєва, досвідченого центрбека Дмитра Назаренка і крайнього хавбека Дмитра Осадчого. Джерела підтверджують наявність цих виконавців у списку гравців команди на збір до Туреччини. Навесні за «Говерлу» також можуть зіграти два гравці тернопільської «Ниви». Нашу команду можуть підсилити центральний хавбек Ігор Озарків і вінгер Ростислав Волошинович. Вихованець «Карпат» Озарків останні півтора року був лідером «Ниви», в поточному сезоні провів 16 матчів у першій лізі. Волошинович у 14-ти матчах забив чотири м’ячі, віддав дві гольові передачі і по праву вважався найбільш гострим гравцем тернопільської команди в атаці. Озарків свого часу відіграв 31 матч і забив одного разу у Прем’єр-лізі, виступаючи за «Карпати». Волошинович досвіду гри у вищому дивізіоні не має, але влітку міг опинитися в складі «Сталі».

Залишаються в «Говерлі» також і деякі нечисленні представники першої команди, які були на повноцінному контракті в першій частині сезону: Дмитро Бабенко, Павло Кутас, Павло Іванов, Віталій Гавриш, Ігор Худоб’як. Із молодих гравців із основою працюють Михайло Ряшко, Віктор Гей і Юрій Тома.

Повний список виконавців команди, напевно, стане відомий уже безпосередньо після перельоту до Туреччини, хоча в клубі його продовжують ретельно приховувати.

Трохи згодом деякі ЗМІ все ж таки добилися коментаря від В’ячеслава Грозного, але отримали цікаві відповіді. «Деталі я вам не скажу. Я не хочу, щоб журналісти побачили, кого ми веземо на турецький збір», – сказав Грозний уже згаданій вище «Команді».

Однак із часом ситуація з «Говерлою» проясняється все більше. Отож (за нашою інформацією із джерел у клубі) стало відомо, що команда почала підготовку до весняної частини сезону в Ужгороді 1 лютого. Цікаво, що нині усім процесом керує Олексій Величко (перший асистент Грозного), а футболісти тренуються в дворазовому режимі. Самого ж Грозного в розташуванні клубу немає.

Підтверджується також факт наявності на перегляді в клубі ряду потенційних новачків, згаданих вище. Важливе уточнення: серед можливих придбань «Говерли» немає жодного легіонера.

«Старожилів» в Ужгороді залишилося небагато, але вони все ж є: голкіпер Бабенко, захисники Іванов (котрим, до речі, восени Грозний був дуже незадоволений) і Кутас, хавбек Гавриш, форвард Худоб’як. Присутній і динамівський хавбек Каверін, також очікується прибуття ще одного орендованого у «Динамо» – півзахисника Савченка.

А ось чого достовірно ніхто не знає, так це дати початку збору в Туреччині і його тривалості. Команді повідомили лише, що виліт до Туреччини запланований на початок цього тижня, але точною інформацією володіє тільки В’ячеслав Грозний. У вівторок, 2 лютого, в розмові з журналістом видання football.ua тренер сказав, що всю інформацію про збори ЗМІ отримають тільки тоді, коли «Говерла» сяде в літак на шляху до Туреччини…

Ну, і головне – в п’ятницю заборону на реєстрацію нових футболістів офіційно підтвердили в ФФУ. Крім нашого клубу, аналогічне покарання має «Волинь» та «Карпати» – усе через численні борги.

Олександр САБАДОШ, «Спорт тайм»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.