На часі – реформи ДЮФЛ Закарпаття

22.10.2016 - 12:49

15 жовтня пройшов виконком ФФЗ, окрім рішення, яке викликало дискусію, і, здається, стало головною темою серед уболівальників та фахівців, непоміченим залишилося куди більш важливе питання: розвиток дитячо-юнацького футболу в краї.

Під час засідання це питання розглядалося і обговорювалося, воно зацікавило членів виконкому, для яких важливим і пріоритетним є розвиток дитячого футболу. За результатами ухвалено рішення рекомендувати виконкому ДЮФЛ Закарпаття вивчити його та внести зміни у регламент.

Про що йшла мова?

А мова йшла, про те, що з метою покращення розвитку футболу направленого на підготовку юних футболістів, необхідно проводити чергові реформи дитячих змагань. Адже, саме ці змагання є одним із комплексних заходів у підготовці майбутніх висококваліфікованих футболістів. Нагадаю, півтора роки тому, за ініціативою дитячо-юнацького комітету ФФЗ, було реформовано ДЮФЛ. Відбулась зміна структури проведення змагань. Із чотирьох груп по шість–сім команд було створено дві групи в базових вікових категоріях.

У той час противників цієї ідеї було багато, але поступово питання було вирішено позитивно. Тож, уже другий сезон граємо за новою формулою змагань. І вона вже дала результати. Нині триває другий сезон із нововведеннями. Але, вивчаючи та аналізуючи ситуацію, дійшов висновку, що поставлені завдання вирішені, а з метою покращення розвитку дитячо-юнацького футболу необхідно впроваджувати чергові реформи.

У чому їх суть

У створенні в базових вікових категоріях вищої та першої ліг ДЮФЛ Закарпаття.

Що це дасть?

Погляньмо на турнірне становище команд та проаналізуймо результати ігор в обох зонах. Тут одразу впадають у вічі результати з великими рахунками. А це говорить про різницю в класі команд.

Більшість ігор учасникам змагань перестають бути цікавими і не мотивують їх для підвищення майстерності. Це важливий психологічний аспект у плані мотивації. Дитина думає: «Я і так кращий, ми перемогли з великою різницею».

Другий психологічний аспект ще більш негативний. Коли команда регулярно і з розгромним рахунком програє. Діти часто опускають руки. Великі розгромні поразки дають свій негативний відбиток і створюють невпевненість у юних футболістів. Тут потрібен талант тренера, здатного знайти необхідні слова, щоб вивести дітей з психологічної ями. Не всі на це здатні.

Якщо за спортивним принципом буде створена вища та перші ліги, учасники змагань будуть у більш рівних умовах за рівнем майстерності, що посилить конкуренцію. Прохідні ігри або зникнуть, або їх буде набагато менше. Це сприятиме подальшому росту команди та кожного футболіста. Конкуренція автоматично мотивує кожного окремо взятого футболіста, команду та тренерів, вона сприяє росту. Легкі перемоги розслабляють і знижують активність.

Таким чином, є пропозиція за результатами сезону 2016–2017 року визначити кращі 10 команд для вищої ліги і уже з наступного сезону провести змагання у двох лігах. Це будуть 5 кращих команд західної зони та 5 кращих команд зі східної зони. Для визначення п’ятірки кращих необхідно вести загальний залік набраних очок в обох вікових категоріях. Це сприятиме зосередженню роботи тренерів на обидві вікові категорії. Адже, як показує досвід, окремі школи зосереджують свою увагу на одній, більш перспективній віковій категорії, а другу формують тільки для участі в змаганнях, адже регламент вимагає виступи в ДЮФЛ двома складами.

Що стосується команд, які за результатами сезону не потрапляють до десятки колективів вищої ліги?

Серед цих команд формується перша. З метою економії коштів, пропоную в першій лізі формувати дві зони за географічним принципом (західну та східну). За моїми підрахунками, там буде від восьми команд у кожній зоні. Ці команди розігрують між собою чемпіонат у зонах у два кола. Кожна з них у чемпіонаті зіграє найменше 14 ігор. А далі за системою плей-оф, з ¼ фіналу визначають чемпіона серед команд першої ліги в кожній віковій категорії. За цими результатами кращий клуб чи спортивна школа переходить із наступного сезону в чемпіонат команд вищої ліги, а аутсайдер вищої ліги понижується в класі. Це додасть мотивації не тільки командам, які борються за найвищі місця, а і командам з нижньої частини турнірної таблиці за збереження прописки серед найкращих.

Є побоювання, що така зміна приведе до додаткових фінансових витрат. Як на мене, то навпаки. На сьогодні в базових вікових категоріях представлено 26 клубів та ДЮСШ. У західній – 14 та східній – 12. У двох колах командам необхідно зіграти у своїх зонах 26-ть та, відповідно, – 22 гри. А з ¼ фіналу по чотири кращі продовжують боротьбу, що несе додаткові витрати. Ще один негативний момент нинішнього розіграшу – тривалість чемпіонату. Якщо взяти західну зону, то перше коло завершується 3 грудня. Як на мене, то команди гірських районів навряд чи зможуть відповідно підготовити футбольні поля. До того ж друге коло чемпіонату в такому випадку необхідно розпочинати у березні, коли футбольні поля, як правило, ще не готові приймати ігри. Враховуючи кліматичні умови Закарпаття, перше коло необхідно завершувати у листопаді, а друге розпочинати не раніше квітня. На думку членів виконкому ДЮФЛ Закарпаття, у віці 13–15 років кількість офіційних ігор за новою системою буде достатньою. Якщо поглянути на чемпіонат ДЮФЛ України, то там також по 10 команд у зонах.

Є думки, що у зв’язку з економічним станом у державі, низьким рівнем фінансування ДЮСШ, це питання необхідно відкласти на кращі часи. Ні в якому разі. Якщо ми хочемо досягнути необхідних результатів, не маємо права втрачати час, адже втратимо цілі покоління талановитих футболістів. Це питання потрібно вирішувати зараз і не гаяти часу на роздуми.

Олександр ЧЕГІЛЬ,
голова комітету дитячо-юнацького футболу

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.