ФОТО. Футбольний рік підсумували звітною конференцією

18.12.2016 - 13:23

17 грудня в Мукачеві відбулася чергова звітна конференція Федерації футболу Закарпаття.

У ній узяли участь делегати колективних членів ФФЗ, а також віце-президент ФФУ, народний депутат України, почесний голова ФФЗ Михайло Ланьо, заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Олександр Петік, голова Мукачівської РДА Сергій Гайдай, представник ФФУ Валерій Золотухін, голова Ради президентів футбольних клубів ФФЗ Йосип Браєр, заступник голови Виноградівської районної ради Адальберт Сверенко.

Після відкриття звітної конференції, делегатів та запрошених привітав віце-президент ФФУ Михайло Ланьо, який відзначив велику роль футболу в житті нашої області, подякував керівникам ФФЗ, президентам футбольних клубів за великий вклад у розвиток футболу краю. Михайло Іванович побажав веселих Новорічних та Різдвяних свят усім присутнім та їх близьким, а також попросив докласти максимум зусиль для успішного проведення нового футбольного сезону. «Закарпатський футбол сьогодні – один із найкращих на Україні, і в цьому велика заслуга всіх присутніх у залі», – зазначив Михайло Ланьо.

До порядку денного було внесено п’ять питань. Голова ФФЗ Іван Дуран прозвітував про роботу обласної федерації в період із 31 січня до 16 грудня 2016 року.

Іван Петрович зробив повний аналіз усіх основних турнірів, які проводилися під егідою ФФЗ. Вказав на недоліки (яких, до речі, було не так багато – Прим. авт.), відзначив позитивні досягнення. Особливо акцентував увагу на подальшому покращенні роботи в дитячо-юнацькому футболі, розвитку футбольної інфраструктури, відновлення статусу професійного футболу в області. Позитивну оцінку за рік Іван Петрович дав роботі комітету арбітрів ФФЗ. Окремо зупинився на досягненнях ветеранського футболу Закарпаття: у 2016 році ветерани різних вікових груп завоювали золоті, срібні й бронзові медалі чемпіонату України. Керівник футболу краю запропонував підвищити штрафні санкції до порушників громадського порядку та за хуліганські вчинки під час футбольних матчів, а кошти перераховувати на розвиток дитячо-юнацького футболу області. Іван Петрович відзначив роль преси у футбольному житті краю. «Тут у нас ще відчутні недопрацювання. Гостро відчувається нестача кваліфікованих кадрів для висвітлення як футбольної, так і спортивної тематики в цілому», – акцентував виступаючий. Голова ФФЗ зазначив, що на сьогодні ще не налагоджено тісного зв’язку з районними та міськими федераціями футболу, що накладає відбиток на загальний результат, але і тут є значні зрушення, особливо після нарад із головами райміських федерацій, які відбулися в останній період.

Очільник обласного футболу представив конференції нового виконавчого директора ФФЗ Едуарда Ілтьо. На завершення Іван Петрович попросив присутніх не скидати обертів, а рухатися до нових досягнень. «Тільки всі разом, об’єднавши зусилля, досягнемо успіхів», – підвів підсумок голова ФФЗ й побажав усім присутнім та їх близьким щасливого Нового року й веселих Різдвяних свят.

Заступник голови ФФЗ Б.Наскалов розповів про фінансову діяльність федерації за вищеназваний період.

Присутні також почули звіти голів постійних комітетів ФФЗ. Так, В.Качур розповів про роботу комітету з проведення змагань. Першими з них була Зимова першість Закарпаття серед аматорських команд, у якій виступили 16 команд, а переміг ФК «Ужгород». Зіграно й два матчі за Суперкубок області, тріумфаторами яких стали ФК «Дийдо» і ФК «Севлюш». Кубок області організували в 71-ше, заявки на участь подали 26 команд, що є найкращим показником за останні кілька років, а володарем трофею став ФК «Ужгород». У чемпіонаті області взяли участь 28 дорослих і юнацьких команд (по 14). Після І кола знявся ФК «Тячів», а перемогу здобули ужгородці. У першій лізі Західної та Східної зон виступили 48 команд (по 24). Чемпіонами Західної зони стали ФК «Вітязь» (Концгазо) серед дорослих та ФК «Карпати» (Перечин) у юнаків. У Східній зоні виграв «Інтер» із Ганичів, а в юнаків – «Карпати» (Дубове). Абсолютний переможець визначився у Виноградові. Ним став ФК «Інтер» (Ганичі) серед дорослих. У юнаків пальма першості дісталася ФК «Карпати» (Дубове). У Лізі чемпіонів Закарпаття стартували 16 команд – переможці та призери районних чемпіонатів Закарпаття. У підсумку вдруге поспіль чемпіонський титул здобула команда з Мукачівщини – ФК «Ф.Медвідя» (Н.Давидково). Окрім основних змагань, Закарпаття приймало фінали ДЮФЛ України серед дитячо-юнацьких навчальних закладів із-поміж юнаків 2000 років народження. Родзинкою футбольного року став і міжнародний турнір на честь А.Гаваші за участі 14 команд у двох вікових категоріях – U-17 та U-15. Для арбітрів ФФЗ та тренерів області під час турніру провели навчальні семінари за головування одного з кращих арбітрів світу, представника Німеччини Зігфріда Кіршена. Водночас уперше не проведений турнір із пляжного футболу. Натомість жіночі команди та ветерани виступили на всеукраїнських змаганнях. Відбулися Кубок та чемпіонат на штучному майданчику в Поляні.

Далі В.Дем’яненко доповів про стан справ з арбітражем, І.Головко – щодо контрольно-дисциплінарного комітету, а О.Чегіль – про діяльність комітету дитячо-юнацького футболу.

Крім того, присутні розглянули можливі зміни до Статуту ФФЗ, викликані змінами в законодавстві країни. Голова ФФЗ запропонував створити відповідну Комісію з вивчення даного питання і підготовки доповнень і змін до Статуту ФФЗ, а напрацювання комісії затвердити на черговій конференції ФФЗ. Делегати підтримали пропозицію очільника футболу Закарпаття.

В обговоренні доповіді та звітів взяли участь заступник голови Закарпатської обласної державної адміністрації Олександр Петік. Олександр Владиславович передав вітання делегатам Конференції ФФЗ від голови ОДА Геннадія Москаля та відзначив надзвичайно позитивний вплив футболу на повсякденне життя краю: «Я був присутній на матчах Кубка та Суперкубка Закарпаття і приємно вражений організацією футбольних свят, величезною глядацькою аудиторією, рівнем футболу та культурою вболівання. Футбол зібрав і об’єднав на стадіонах таких різних за характером і ментальністю людей. Саме це потрібно сьогодні для виходу із кризової ситуації. Футбол Закарпаття має спортивний принцип, як це було в 70-х роках. І сьогодні я спостерігаю за робочою атмосферою зібрання. Усі виступи спрямовані на покращення роботи, ніхто не боїться вказати на недоліки. Мені приємно відчувати таку позитивну робочу атмосферу. Я готовий, у міру своїх можливостей, допомагати розвитку футболу Закарпаття, бо він спрямований на консолідацію суспільства. Спасибі всім за велику роботу.

Представник Федерації футболу України, начальник відділу юнацького футболу Валерій Золотухін привітав присутніх від імені президента ФФУ Андрія Павелка та побажав футболу Закарпаття подальшого процвітання: «Нині робота Федерації футболу Закарпаття тримає пальму першості на Україні. ФФУ дякує за чудову організацію і проведення фінальної частини ДЮФЛ України та проведення міжнародного турніру на честь Андрія Гаваші. Сьогодні ФФУ розглядає питання проведення на Закарпатті принаймні двох фінальних частин ДЮФЛ України різних вікових груп та фінальної частини чемпіонату України серед команд І ліги U-19». Валерій Васильович зазначив, що ФФУ докладе максимум зусиль, щоб повернути Закарпаттю професійний футбол, бо край заслуговує на це. «Юнацький футбол вашої області на правильному шляху. У вас достатньо молодих футболістів для створення команд U-19 та команд II і I ліги», – зазначив виступаючий. Особливо Валерій Золотухін відзначив висвітлення футбольного життя області в засобах масової інформації: «На сьогодні оцінюю їх роботу як одну з найкращих серед регіонів на Україні. Федерація футболу Закарпаття показує приклад для наслідування».

На завершення Валерій Золотухін вручив спеціальні відзнаки ФФУ за великий вклад у розвиток футболу та футбольної інфраструктури президентам футбольних клубів «Ужгород» – Андрію Андріїву, «Севлюш» – Івану Матруничу, «Минай» – Валерію Пересоляку; Грамоти ФФУ – Емілу Грицище, Олександру Пересті – за успіхи в чемпіонаті України серед ветеранів; Віктору Качуру – заступнику голови ФФЗ, президенту ФК «Вітязь» (Концгазо) Йосипу Боднарю, президенту ФК «Середнє» Сергію Чопику – за розбудову інфраструктури; тренеру Ужгородської ЗОШ № 19 Ігорю Гарлачу – за перемогу у Всеукраїнському турнірі «Шкіряний м’яч», тренеру жіночої збірної Закарпаття Федору Варзі – за успішні виступи на Всеукраїнській арені, голові федерації футболу Іршавського району Василю Поповичу – за великий вклад у розвиток футболу.

Натхненник і активний учасник ветеранського футболу Закарпаття, член Виконкому ФФЗ Олександр Переста дав високу оцінку роботі ФФЗ: «Я бачу, як вболіває за футбол краю голова ФФЗ, який об’єм роботи виконує Федерація, і запевняю, що докладу максимум зусиль для досягнення нових висот. Наш успіх на Всеукраїнській арені був би неможливий без спільної роботи, тож закликаю всіх продовжити працювати в цьому ж напрямку для подальшої розбудови й нових досягнень футболу Закарпаття».

Голова Ради президентів футбольних клубів ФФЗ Йосип Браєр відзначив співпрацю ФФЗ і Ради президентів, яка приносить велику користь футболу краю. Йосип Йосипович позитивно оцінив роботу ФФЗ за звітний період і запевнив, що Рада президентів футбольних клубів і в подальшому працюватиме на підвищення рівня футболу краю.

Голова Мукачівської РДА Сергій Гайдай високо оцінив роботу ФФЗ за звітний період. «Враховуючи труднощі в житті країни, футбол на Закарпатті є рятівною соломинкою. Я з повагою ставлюся до людей, які допомагають розвивати як сам футбол, так і футбольну інфраструктуру. Сьогодні із бюджетними коштами далеко не розбіжишся, і саме завдяки небайдужим ми чуємо такі хороші відгуки про наш футбол. Якщо ти йдеш у футбол, ти відразу стаєш публічною людиною. Якщо ти боїшся помилитися, боїшся критики – нічого не роби, і тебе забудуть. У футболі, як і в будь-якій справі, повинен діяти трикутник: мотивація – контроль – покарання. І це нормальне явище, цього боятися не слід. У всіх справах повинен бути порядок. Футбол Закарпаття має успіхи, тому що тут порядок»,– зазначив Сергій Гайдай.

Заслухавши та обговоривши звіт голови Федерації футболу Закарпаття І.Дурана про роботу обласної федерації за період з 30 січня 2016 року по 17 грудня 2016 року, звітна конференція відзначила, що обласна федерація футболу спільно з державними та громадськими організаціями здійснили значну роботу з розвитку футболу на Закарпатті. Згідно з календарним планом спортивно-масових заходів відбулися чемпіонат, першість, розіграш Кубка та Суперкубка області з футболу серед аматорських команд сезону 2016 року, багаточисельні турніри серед команд різних вікових категорій, були організовані змагання серед дитячо-юнацьких команд.

Активно працюють постійні комітети ФФЗ, діяльність яких координували бюро та виконком федерації футболу Закарпаття.

Крім того, проведена робота з покращення інфраструктури футбольних клубів.

Незважаючи на позитивні зрушення в роботі обласної федерації, ще є окремі прорахунки в організації футбольних матчів, знову з причини порушення регламенту турніру переможців та призерів чемпіонатів районів та міст «Ліга чемпіонів Закарпаття».

Ще багато роботи в комітету арбітрів ФФЗ в організації діяльності «Школи молодого арбітра».

З метою усунення вказаних недоліків та продовження роботи з розвитку футболу на Закарпатті звітна конференція постановляє:

1. Роботу Федерації футболу Закарпаття за звітний період вважати «задовільною».

2. Звіт голови Федерації футболу Закарпаття затвердити.

3. Звіт з фінансової діяльності обласної федерації затвердити.

4. Визначити пріоритетними напрямками в роботі Федерації футболу Закарпаття:

– подальший розвиток футбольної інфраструктури аматорських клубів першої та вищої ліг, дитячо-юнацьких спортивних шкіл;

– продовжити реалізацію заходів щодо розвитку шкільного футболу, проведення соціальних проектів «Відкриті уроки футболу», «Грай на виїзді, грай всюди» із залученням до занять футболом дітей-переселенців;

– відновити роботу «Школи молодого арбітра»;

– активізувати роботу зі створення професійного футбольного клубу та забезпечення участі професійної команди у Всеукраїнських змаганнях.

На завершення звітної конференції голова ФФЗ Іван Дуран вручив Подяки ФФЗ кращим футбольним арбітрам області, керівникам районних та міських федерацій футболу, а також представникам засобів масової інформації за висвітлення футбольного життя краю на сторінках газет, телебаченні та Інтернет сайтах.

На цьому звітна Конференція ФФЗ завершила свою роботу.

Степан СЕЛМЕНСЬКИЙ,

Володимир ТАРАСЮК,

Фото Анастасія ПЕНЗОВА

Більше фото

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.