ФОТО. Георгій Жбора: «До змагань готові відсотків на 60. Отож ситуацію потрібно покращувати»

11.01.2017 - 16:33

Усі ми хочемо якості життя, дотримання в державі певних його стандартів. Обласний чемпіонат – не людина, однак проводиться для краян, а тому теж повинен відповідати необхідним вимогам. Про це – в інтерв’ю з Г.Жборою, головою комітету з питань стадіонів та безпеки проведення змагань ФФЗ.

– Георгію Васильовичу, потроху минають новорічно-різдвяні свята, а там не за горами – Зимова першість, Кубок і Чемпіонат Закарпатської області з футболу. Знову актуальним буде питання готовності стадіонів до баталій.

– І поки є час, потрібно вживати необхідних заходів. У березні-квітні відвідаємо всі стадіони й без акту приймання, договорів на оренду споруд (якщо вони в чужій власності), із правоохоронними органами та обслуговування лікарем допускати команди не будемо. Мене часто звинувачують, чому «їм можна», а «нам не можна». Можу сказати лише одне: ідеально ні в кого нічого немає, проте є базові принципи які за основу стосовно функціонування стадіонів прийняла ФФЗ. Їх потрібно дотримуватися, щоб футбольний матч відповідав сучасним стандартам навіть на обласному рівні, перетворювався на справжнє свято.

– Ви самі сказали, що ідеально нічого не буває. Якщо ж у загальному відносному плані взяти, то що можете сказати по лігах?

– У цілому у вищій лізі дотримуються порядку, принаймні він значно більший. У першій же лізі швидше переважає кількість, аніж якість. Хоч, звичайно, усюди є свої нюанси.

– То давайте хоч трохи їх «привідкриємо», щоб мати, так би мовити, повну картину…

– Тоді розпочнемо з першої ліги. Можливо, хтось на мене й образиться, що зараз казатиму, але є акти приймання стадіонів і в них відображено зауваження. Можу припустити, що якісь із них за період, який минув від минулорічної перевірки, усунуто або на стадії виправлення ситуації. Однак у більшості випадків роботи дуже багато. І її потрібно виконувати, бо до нових змагань, ураховуючи нинішню холодну зиму, насправді залишилося й не так багато часу.

– Отже, перша ліга…

– На жаль, чимало стадіонів потрібно закривати хоч завтра, тому особливо до керівників клубів першої ліги наполегливо звертаюся, щоб доклали зусиль для виправлення ситуації. Притому розумію, що на все потрібні кошти, часто їх не вистачає, проте якщо вже клуб подав заявку на участь у змаганнях, то необхідно й дотримуватися вимог, які висуває регламент федерації футболу Закарпаття. Розглянемо команди в порядку, який відповідає зайнятим місцям у чемпіонаті. Спочатку Західна зона.

ФК «Вітязь» (Концгазо). Помітний перепад рівня на футбольному полі. Обмежувальні перила тільки з одного боку. Душу для гостей не було, та й перевдягалися вони у вагончику. Наскільки знаю, там хочуть мати сучасний стадіон, але поки «маємо те, що маємо».

«Локомотив-Чоп». Загалом вимоги виконані, є трибуни, здійснюється полив поля… Одне слово, споруда відповідає рівню ліги.

ФК «Баранинці». Побудований стадіон, та на ньому не грають. Проблема з воротами. За стандартом вони повинні мати 7,32 м, а одні мають 7,07, інші – 7,12. Роздягальня в басейні.

ФК «Бобовище». Великих претензій немає, але відсутні перила безпеки, табло, лава запасних, втрачається якість поля.

«Н.Коропець». Тут посприяла ФФЗ. Купили вагончик, у господарів є гаряча вода, проте відсутня роздягальня для гостей. Немає також лави запасних, табло, перил по периметру поля.

ФК «Дерцен». У стадіону клубу є нормальне табло, але немає загорожі за периметром поля, лави запасних. Гаряча вода лише в господарів, приміщення потребують ремонту, а споруда загалом – більшої чистоти.

ФК «Карпати» (Перечин). Неправильна розмітка на полі, воно в поганому стані, не поливають, відсутнє табло.

«Сокіл» (Кінчеш). Наче клуб і під Ужгородом, та один із найпроблемніших. Трибуни завалюються, не відповідають нормам параметри футбольного поля, ширина й висота воріт. Претензії є й щодо перил, табло, роздягалень, суддівської, гарячої води. Розмітка здійснюється за допомогою тирси. А загалом рука господарів до споруди не прикладалася декілька років.

ФК «Ракошино». За станом стадіону це, можна сказати, «середнячок» ліги. Колись тут була гаряча й холодна вода.

ФК «Березний». Фактично тут є все. Особливих зауважень немає.

«Невицький замок». Стаціонарної роздягальні немає, загорожа по периметру поля є. Та ворота не відповідають вимогам. І якщо по висоті ще можна підсипати, то по ширині (7,25 замість 7,32) зробити нічого не можна.

ФК «Карпати» (В.Коропець). Клуб орендує стадіон. Футбольне поле більш-менш, гаряча й холодна вода – у господарів, немає перил, табло.

Тепер Східна зона.

«Інтер» (Ганичі). У чемпіона на стадіоні зроблено реконструкцію, є роздягальні, суддівська, трибуни, але відсутні табло, загорожа по периметру поля. Стан останнього бажає бути значно кращим.

ФК «Карпати» (Рахів). На перший погляд, ситуація більш-менш задовільна, та ворота – як паралелограм. Немає загорожі по периметру футбольного поля. Уже років із п’ять із цим «воюємо». Немає табло, стан поля потребує поліпшення.

ФК «Терново». Є загорожа, суддівська й роздягальні, гаряча вода, але немає табло й лави для запасних.

ФК «Копаня». У Великій Копані відсутні прапори ФФЗ, області й України. Щодо роздягалень і суддівської, то ведеться реконструкція. Узагалі відсутні трибуна, гаряча й холодна вода, лави для запасних, загорожа по периметру поля. Футбольне поле в занедбаному стані. Розмітку наносять тирсою. Не так давно помер президент клубу, який докладав зусиль для покращення споруди, а тепер невідомо, хто керуватиме, виконуватиме реконструкцію й готуватиме стадіон до змагань.

ФСК «Говерла» (Ясіня). Роками постає два питання: табло й стан поля. На останньому зустрічається навіть велике каміння, що може призвести й до значних травм, а то й трагедії, якщо хтось зовсім невдало впаде.

ФК «Вікторія-ЛНС» (Біла Церква). Загалом проблем немає, клуб відповідає вимогам ліги, нормальний стадіон для проведення змагань обласного рівня.

ФК «Карпати» (Дубове). Необхідні табло, загорожа по периметру поля, лави для запасних. Поле – як бетон. До того ж там функціонує базар. Як слід клуб не готовий до змагань.

СК «Імені І.Яремчука» (Великий Бичків). Стадіон потребує ремонту, і останній обіцяли зробити. Утім не знаю, як буде. Потрібні реконструкція роздягальні, суддівської, гаряча вода для гостей. Футбольне поле – занедбане.

ФК «Вишково». У Вишкові один із кращих стадіонів не лише в лізі, а мабуть, і в області.

ФК «Авангард» (Тересва). Побудовані нова трибуна, приміщення, але недоведені до готовності. Відсутні лава для запасних, загорожа по периметру, футбольне поле в занедбаному стані. Особливо це відчувається під час дощу. Немає туалету. Між іншим, щодо останнього, то разом зі станом футбольних полів це – чи не найосновніші проблемні питання навіть для клубів вищої ліги, не те, що першої. Або ж так само для обох ліг характерно, що в спеку немає де попити води. Якщо виїзні буфети діють у тій же Тересві, а також у Рахові, Вишкові, Ясінях.., то в ряді населених пунктів вони – відсутні. Так не повинно бути. Людина, прийшовши на стадіон, повинна мати можливість задовольнити найперші фізіологічні потреби. Стадіон зведено для громади, а де громада, там повинен бути сервіс.

Щоб читачі зрозуміли, чому це так важливо, наведу один приклад по ФК «Іза», де побудовані трибуна, роздягальні, є гаряча вода, але нема лави запасних, загорожі по периметру табло. І футбольне поле в поганому стані. Коли господарі грали з білоцерківцями, то воротар гостей після прямого падіння зламав руку, тому що газон – що бетон.

ФК «Старт» (Золотарево). Орендує шкільний стадіон, свого немає. Цим усе сказано. Відсутні належне поле, для розмітки використовують тирсу. Суддівська й роздягальня для гостей – у спортзалі, а господарі перевдягаються в котельні. Спортивна споруда не відповідає вимогам регламенту.

– У вищій лізі, як Ви сказали, порядку більше, але й до її клубів є претензії…

– Я жодним чином нікого не хочу образити чи принизити. І якщо говоримо про всіх – то про всіх. Отже…

ФК «Ужгород». Стадіон новий, ворота й поле взагалі відповідають євростандарту. Воднораз відсутня загорожа по периметру, перила на трибунах (слава Богу що нічого не сталося!). Так само немає табло, туалету, флагштоків, прапорів ФФЗ, області й України… Правда, там продовжують упорядкування стадіону і я сподіваюся, що незабаром це буде одна з провідних спортивних споруд області.

ФК «Севлюш» (Виноградів). Після реконструкції місцевий стадіон став одним із кращих в області. Є табло, суддівська, роздягальні, трибуни. Лише потрібно встановити перила на проході, щоб під час матчу вболівальники не заважали.

ФК «Минай». Поки будує свій стадіон, коли буде готовий, то стане одним з кращих стадіонів області. Нині юнаки десь по селах грають, із готельно-спортивним комплексом «Камелот» і стадіоном «Авангард», на полях яких клуб грав, немає договору. На «Камелоті» відсутні суддівська та роздягальні.

ФК «Середнє». Як таких претензій немає. До того ж клуб розбудовує інфраструктуру, зокрема з’явилося поле зі штучним покриттям.

ФК «Дийдо». Гаряча вода лише в господарів. Потрібно покращувати стан роздягалень та суддівської кімнати. Поле дещо вирівняли, з’явилася трава. Казали, що будуть добудоватись – подивимося.

ФК «Берегово». Відповідає рівню обласних змагань.

ФК «Вільхівці». Поле нове, стадіон реконструйований, роздягальні є, опалення. До пуття потрібно довести питання зі флагштоками, туалетом табло й довести роздягальні та суддівську до повної готовності, а ще – відокремити лави запасних від трибун.

ФК «Мункач» (Мукачево). Стадіон орендують. На тому, що грали, нема табло, туалету.

ФК «Оболонь» (Хуст). Фактично зробили реконструкцію стадіону. Окремо відзначу, що і як у Виноградові, є електронне табло.

ФК «Спартакус» (Ужгород). Грав на місцевому «Авангарді», немає договору щодо оренди стадіону, а отже, і відсутній належний порядок. Потрібно дотримуватися регламенту змагань, мати акт допуску до них і договір оренди на спортивну споруду.

ФК «Поляна». Тут новий стадіон і один із кращих в області. Невипадково й ігри чемпіонату ДЮФЛ України там проводили. Так само є електронне табло.

ФК «Боржава» (Довге). На місцевому стадіоні потрібно багато що, як кажуть, до ума доводити. Там базар, погане поле, суддівська й кімнати для перевдягання футболістів не готові.

ФК «Бужора» (Іршава). Нові трибуни, хороший стадіон. Але потрібне електронне табло.

ФК «Тячів». Поле стадіону чудове, але, на жаль, не було кому грати.

Також окремо наголошу, що згідно з вимогами, усі команди вищої ліги повинні мати вишку для телевізійного оператора, щоб можна було знімати матчі.

– Щоб іще додали на завершення?

Закарпаття за кількістю й рівнем полів, стадіонів – одне з кращих в Україні. Але й у нас, як бачимо, є питання. До змагань готові відсотків на 60. Отож ситуацію потрібно покращувати. Тому бажаю, керівникам, меценатам клубів, щоб вони дослухалися до вимог федерації й покращували інфраструктуру. Тільки так ми зможемо обласні змагання піднести на ще вищий рівень. Слід пам’ятати, що стан стадіону – обличчя кожної команди, серйозний показник роботи керівництва ФК.

Фотографії стадіонів, які зроблені протягом 2015–2016 років, дивіться за посиланнями.

Володимир ТАРАСЮК, ФФЗ,

Фото Анастасія ПЕНЗОВА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.