Перша ліга. Західна зона: світло і тіні обласного футболу

23.12.2017 - 19:54

Напрочуд цікавою була першість області серед команд першої ліги Західної зони. Тут є багато хороших команд, але, однозначно, не було слабких. Загалом, якщо подивимося на турнірну таблицю, то побачимо таку картину: шість команд – хорошого рівня, чотири – середнього і дві трохи нижче середнього.

DSC_1413

Зі старту чемпіонату дуже потужно розпочали новодавидківці. Вони впевнено лідирували. На невеликій відстані трималися «Вітязь», «Бобовище» та «Н.Коропець». За перші 6 турів ФК «Ф.Медвідя» здобув 88,9% очок. На цьому відрізку у «Вітязя» – 72,7%, «Бобовища» і «Локомотива-Чоп» – 72,27% відповідно, а в «Н.Коропця» – 66,6%. На фініші І кола новодавидківці різко здали. У п’яти матчах набирали 53% можливих очок, а ось «Вітязь» значно додав (86,7%) і очолив турнірну таблицю. У «Н.Коропця» та «Бобовища» – по 66,6%, «Локомотив-Чоп» взагалі набрав менше 50% очок. Стартові 6 матчів найкраще далися «Бобовищу», яке набрало 100% очок і випередило «Вітязь», у якого «Н.Коропець», наче приспавши пильність, набрав свої 66,6%. Підтяглася «Копаня», в якої теж 66,6%. Новодавидківці пригальмували (55,5%) і практично втратили шанси на золоті медалі. На фініші «вистрелила» «Копаня» – 100% очок у 5 матчах, «Н.Коропець» (80%) реально претендував на звання чемпіонів, але «Бобовище» набрало 66,6% і стане недосяжне. «Вітязь» на фініші різко здав, усього 40%, але очки, набрані за півтора кола, принесли концгазівцям срібні нагороди. У «Н.Коропця» – «бронза».

«Копаня», «Ф.Медвівдя», «Локомотив-Чоп» посіли відповідно 4, 5 і 6 місця. Ось така інтрига відбувалася упродовж першості. Шість команд мали всі підстави піднятися на вищий щабель п’єдесталу пошани, але… Першими зняли «претензії» на медалі футболісти Чопа, бо тут були поважні причини. У «Копані» –зміна поколінь і провалене І коло, «Ф.Медвідя» після надзвичайно потужного старту, не маючи належної лавиці запасних і відповідного тренувального процесу, почав здавати вже із середини І кола. А ось три команди – «Бобовище», «Вітязь» і «Н.Коропець» – вели боротьбу до останнього туру. «Бобовище» врахувало помилки минулого сезону й здобуло золоті медалі. «Вітязь» провалив фініш і став другим. «Н.Коропець» програв основний поєдинок у Бобовищі і задовольнився «бронзою». Напруга неймовірна, бо без помилок усю дистанцію першості не пройшов ніхто. Але саме така інтрига приводить на стадіони вболівальників. Такий футбол подобається всім.

Найрезультативнішою командою Західної зони став ФК «Вітязь», на рахунку якого 65 забитих м’ячів. На другому місці, як не дивно, п’ята команда першості – ФК «Ф.Медвідя» – 56 голів, у «Н.Коропця» – 55, «Бобовища» – 50, «Копані» – 47, «Локомотив-Чоп» – 44. Зовсім трохи відстала «Рутенія» – 42, у «Березного» – 39, «Невицького замку» – 37, «Заріччя» – 34, «Сокола» – 28, «Ракошина» – 24 голи. Як бачимо, різниця за забитими м’ячами в Західній зоні між командами мінімальна. Найбільше пропустило «Ракошино» – 93 голи, що дуже здивувало. Багато пропущених м’ячів на рахунку ФК «Невицький замок» – 67, що прямо вказує на проблеми в захисті. Були питання з організації захисту і в «Березного» – 52, «Сокола» – 47, «Рутенії» та «Заріччя» – по 43, і, як не дивно, «Копані» – 42. Найміцніший захист виявився у «Бобовища» та «Вітязя» – по 17 і «Н.Коропця» – 28 пропущених м’ячів. Найбільш миролюбною командою виявився «Березний», у якого 5 нічийних результатів. По 4 нічиї в «Рутенії» та «Ф.Медвідя», по 3 – у «Бобовища», «Вітязя», «Заріччя» та «Сокола».

Найнедисциплінованішою командою Західної зони став «Вітязь» (Концгазо), у якого 45 попереджень і 4 вилучення. Це могло стати однією з причин невдачі цієї класної команди в боротьбі за золоті медалі. За віком «Вітязь» – одна з наймолодших команд Західної зони, а ось із дисципліною тут серйозні проблеми. Насторожує, що серед «лідерів» по дисципліні в основному провідні гравці команди. Зовсім поруч ще одна команда Ужгородщини – ФК «Сокіл»: 40 попереджень і 4 вилучення. Далі слідує «Локомотив-Чоп» – 43 жовті картки і 3 червоні. Четверте місце – у «Ф.Медвідя»: 39 попереджень і 3 вилучення, п’ята – «Рутенія»: 30 попереджень і 4 вилучення. «Рутенія» – наймолодша команда ліги (середній вік команди складає 19 років), але насторожує інше: у граючого головного тренера 2 червоні картки і 5 жовтих, що могло стати поганим прикладом для наслідування. Шоста – «Невицький замок»: 32 попередження і 3 вилучення. Сьомий показник у «Ракошина»: 33 попередження і 2 вилучення. Із семи команд, у яких найгірший показник, 4 команди з Ужгородщини і «Локомотив-Чоп», 2 – з Мукачівщини. Більшість їх гравців – випускники СДЮСШОР та ДЮФК «Мункач». Можливо, гравці вважають себе великими, і І ліга для них не показник? Найменше покарань у ФК «Бобовище» – 25 попереджень. У «Копані» – 27, «Н.Коропця» – 26 жовтих і 1 червона, «Березного» – 31 попередження та 1 вилучення, у «Заріччя» – 22 жовті й 1 червона. Найбільшим порушником дисципліни став Рудольф Балажинець («Рутенія») – 2 червоні і 5 жовтих карток, Сергій Повхан («Вітязь») – 6 жовтих, Ярослав Фаринич – 5 жовтих, 1 червона, Юрій Микульця – 5 жовтих – обидва «Сокіл». Коли жовті й червоні картки є на рахунку захисників, це піддається поясненню, але коли в гравців атакуючого плану – це вже безкарність або зверхність стосовно суперника чи арбітрів, або елементарна недисциплінованість. У цей список потрапили В’ячеслав Пінковський-молодший, Андріан Горняк, Віталій Пребуш, В’ячеслав Ковтан, Олександр Свадеба – всі «Вітязь». Андрій Крупа, Михайло Дранчак – обидва «Сокіл», Іван Павліш, Анатолій Павліш, Антон Павленко – «Локомотив-Чоп», Едуард Варга, Євген Качур-молодший, Михайло Лозинець – «Ф.Медвідя», Максим Климпуш, Сергій Арбузов, Іван Дудик – «Невицький замок», Олександр Герцуський – «Н.Коропець», Олександр Пінджоля, Річард Шольц – обидва «Бобовище». Це гравці атакуючого плану і на них повинні були заробляти попередження гравці суперників, але ні в якому разі не вони. Тренери повинні звернути увагу на вказаних гравців у наступному сезоні. І ще один тривожний симптом: у Західній зоні винесено набагато більше попереджень і вилучень, ніж у Вищій лізі, а це прямо говорить про значно нижчий рівень дисципліни в І лізі.

Інфраструктура Західної зони І ліги в цілому непогана. Хороші стадіони у Чопі, Бобовищі, Концгазо, Заріччі, В.Березному. Із невеликими зауваженнями відповідають вимогам ФФЗ футбольні арени Н.Коропця, Н.Давидкова, Ракошина, Невицького, Кінчеша, Сторожниці. Найбільше зауважень до В.Копані. А ось що стосується якості газонів, то тут нема претензій до Чопа та Концгазо. Усім іншим потрібно попрацювати і покращити якість футбольних полів. Тут Західна зона програє Вищій лізі доволі відчутно.

До недоліків першості слід віднести проблемні моменти, які виникали у матчах на стадіонах Заріччя, Н.Коропця, Кінчеша, де президенти клубів не забезпечили необхідний порядок, як цього вимагає Регламент першості області. Були нарікання й на арбітраж, правда, не завжди проглядалася об’єктивність у судженні представників команд. Слід підтягнути якість футбольних полів та покращити зручності для уболівальників.

А найбільшим недоліком все-таки є відсутність на обласному рівні команд Перечинщини, Воловеччини, Берегівщини, а також таких населених пунктів, як Кольчино, Чинадійово, В.Лучки – Мукачівщина, Сільце, Білки, Приборжавське – Іршавщина. Тут для такого рівня футболу є все, крім хороших організаторів та доброї волі владних структур.

Степан СЕЛМЕНСЬКИЙ, «Спорт тайм»

Далі буде

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.