ФОТО. Кубок України. 1/8 фіналу: більше півматчу перемоги, або Спасибі «Минаю» за футбольне свято

31.10.2018 - 19:44

Закарпатська команда достойно поступилася вітчизняному грандові. 

DSC_1098 копия

ФК «Минай» – ФК «Динамо» – 1:3 (перший тайм – 1:0)

Минай. Стадіон «Минай». 31 жовтня. 4300 глядачів. 20 градусів. Сонячно.

Арбітр Іванов Юрій (Донецька обл.)

Асистенти арбітра: Журибіда Володимир (Луцьк), Маланчук Михайло (Чернівецька область).

Делегат ФФУ Панайда Степан (Львів).

Спостерігач арбітражу – Геренда Євген (Калуш).

Попередження: Гегедош Роберт, 33; Гавриленко Максим, 38; Микуляк Владислав, 42; Беца Василь, 55; Пиняшко Василь, 82; Лобода Яромир, 90+1 – Андрієвський Олександр, 32.

Голи: Гегедош Роберт, 21 – Шапаренко Микола, 50, 54; Гармаш Денис, 58.

ФК «Минай»: Мелашенко Сергій, Беца Василь, Ощипко Ігор, Кобін Василь, Стасюк Петро, Гавриленко Максим, Лобода Яромир, Микуляк Владислав (Федак Степан, 71), Пиняшко Василь (Шпак Олексій, 83), Смокоровський Роберт (Нурієв Анатолій, 62), Гегедош Роберт.

Головний тренер – Ігор Харьковщенко.

ФК «Динамо»: Бущан Георгій, Морозюк Микола, Бурда Микита, Шабанов Артем, Піваріч Йосіп, Андрієвський Олександр (Че Че, 68), Шапаренко Микола, Смирний Євгеній, Дуелунд Мікель (Буяльський Віталій, 46), Буено Вітор (Гармаш Денис, 46), Супряга Владислав.

Головний тренер Хацкевич Олександр.

Про цей матч було сказано багато напередодні: від збільшення кількості глядацьких місць більш ніж утричі й цін на квитки до прогнозів на результат гри та загальні очікування від останньої. Тому обмежуся головним: вийшло дійсно футбольне свято. Починаючи (при відкритті урочистої частини) від ведучого, «Маршу нової армії», який став гімном ФК «Минай», жовто-синього полотнища майже на всю довжину футбольного поля (!), виконання Державного гімну України під супровід оркестру та із залученням закарпатських військових ліцеїстів аж до виступів танцюристів під час перерви матчу… Патріотично пролунали й слова про Карпатську Україну, якій цьогоріч виповнилося 80 років, і про внесок закарпатців у гру післявоєнного «Динамо»…

Звичайно, і сам поєдинок! Столична команда прибула на нього напередодні й поселилася в одному з найвідоміших готелів Закарпаття в Ужгородському районі, а на матч виставила, виходячи з чемпіонатських пріоритетів-«розкладів», «напівоснову». «Минай» же не міг розраховувати на кілька провідних гравців через травми. Зокрема, Михайло Кополовець навіть не був у заявці, а Анатолій Нурієв зміг вийти на заміну тільки в другому таймі. Притому господарі, підтримувані вболівальниками, видали майже ідеальний тайм: зуміли забити, не пропустити, вдало переходили від захисту до атаки, чергували короткі передачі з довгими, не панікували в захисті під час нападу суперника, родекуди пресингували, активно йшли у відбір. Притому вже на четвертій хвилині зробили першу атаку, хоч і без великої загрози. Кияни на восьмій хв. відповіли небезпечним ударом головою (дещо вище над поперечиною) Євгенія Смирного. Потім знову було загострення біля воріт «Динамо» із залученням спочатку Яромира Лободи, а потім і Роберта Гегедоша з кінцевим ударом у корпус Георгія Бущана, аж поки Роберт на 21 хв. відзначився красивим голом. Так, Владислав Микуляк зробив довгу діагональ із правого флангу на Роберта Смокоровського, який уже лівим флангом дав (теж довгий) пас у розріз Р.Гегедошу, і той успішно пробив «кіпера» гостей – 1:0.

Пропустивши, кияни одразу ж намагалися відігратися. Для цього зусиль докладали Микола Шапаренко, Владислав Супряга й Олександр Андрієвський. Та десь не вистачило точності або вдало діяли оборонці господарів і власне їхній воротар Сергій Мелашенко. До перерви було ще декілька спроб динамівців зрівняти рахунок, не відсиджувалися на своїй половині поля й минайці (зокрема, на 30 хв. мимо пробивав Р.Гегедош), але в першій «сорокап’ятихвилинці» 1:0, за «Минаєм»!

У перерві Олександр Хацкевич випустив на заміну гравців «основи». Скажімо, Дениса Гармаша та відомого за виступами в ужгородській команді майстрів Віталія Буяльського. Це одразу дало свій результат. Динаміська «машина» запрацювала потужніше, а тут ще й підопічні Ігоря Харьковщенка втратили концентрацію на початку другого тайму й досить швидко пропустили два схожі між собою голи Миколи Шапаренка, який став справжнім рятівником матчу. Спочатку отримав пас у центрі неподалік лінії (але всередині) штрафної площі від Йосіпа Піваріча й одразу пробив. А потім біля воротарської лінії майже так само наніс удар за кілька хвилин без видимого спротиву оборонців – 2:1 за киянами. А ще за 4 хв. захисники господарів проґавили Й.Піваріча. Той віддав пас на Дениса Гармаша – 3:1. У подальшому гра дещо заспокоїлася. Минайці йшли вперед, усвідомлено не оголюючи тили, а динамівці, своєю, чергою, здобувши перевагу, теж грали за результатом. Утім, моментів не бракувало. Особливо класною вийшла кінцівка матчу. Так, на 89 хв. з кількох метрів небезпечно пробивав над поперечиною Анатолій Нурієв. Далі потужний удар Олексія Шпака нейтралізував Микита Бурда. А на 90+2 вже після майстерного «пострілу» у «дев’ятку» через себе Віталія Буяльського майстерність продемонстрував Сергій Мелашенко. У підсумку 1:3. «Минай» достойно програв і під аплодисменти й удячні вигуки з трибун «Молодці!» залишив поле, а динамівці продовжать кубковий шлях у чвертьфіналі.

Після матчу на прес-конференції Олександр Хацкевич зазначив: «Головне у футболі, зокрема в кубкових матчах, – результат. Останні – завжди непередбачувані, довкола них виникає особливий ажіотаж, божевільна підтримка вболівальників. У першому таймі ми дали порадіти команді суперника, а в другій половині зустрічі вирішили завдання, поставлені перед нами – забили гарні м’ячі й довели справу до перемоги. Ротація в нас, звичайно, була. Не можуть 12-13 футболістів витягувати на собі весь сезон. Неповаги до команди суперника з нашого боку не існувало. У тому, що нам не давалася гра в першому таймі, насамперед велика заслуга «Миная». Але після перерви на поле вийшли досвідченіші футболісти, і ці заміни підсилили динамівську гру. Ще скажу, що прийняли нас дуже добре. Що стосується «Миная», то це – симпатична команда з досвідченими футболістами у своєму складі, які надають спокою молодим виконавцям. Щоправда, було видно, що вже в кінці першого тайму «Минай» функціонально «підсів». Очевидно, команда не звикла до тієї інтенсивності гри, яку ми запропонували. Але все одно наші суперники – молодці! Було приємно грати на такому прекрасному стадіоні за великої кількості глядачів».

Наставник господарів Ігор Харьковщенко так прокоментував двобій: «Вітаю «Динамо» із перемогою. Думаю, вона не була легкою, бо дуже старалися наші хлопці. Вони хотіли показати себе в матчі з іменитим суперником, намагалися зробити справжнє футбольне видовище. У перерві я наголошував, що «Динамо» піде вперед, додасть у грі. Але все ж ми припустилися помилок у захисті, і нам забили. Будемо аналізувати гру, уносити в неї корективи. Потрібно й кадрові зміни здійснювати, шукати підсилення».

Та «Минай» уже вписав себе в історію: команда із села дала гідний бій не кому-небудь, а самому «Динамо»…

Володимир ТАРАСЮК, ФФЗ

ВІДЕО

ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.