ФОТО. Науковці підтвердили: футболу Закарпаття – 125 років

05.12.2018 - 10:25

19 грудня в ужгородському спортивному комплексі «Юність» відбудеться урочисте відзначення 125-річчя закарпатського футболу.

DSC_6116

В УжНУ відбулася науково-практична конференція на тему: «Футбол Закарпаття: історія та сучасність», присвячена 125-й річниці футболу нашого краю. Організаторами форуму виступили: Федерація футболу Закарпаття, Закарпатська обласна держадміністрація, ДВНЗ «Ужгородський національний університет», ВНЗ «Східно-європейський слов’янський університет» і факультет здоров’я та фізичного виховання УжНУ.

Учасників із 125-річчям футболу Закарпаття привітав перший заступник голови Закарпатської облдержадміністрації, голова Федерації футболу Закарпаття Іван Дуран та запевнив, що спільними зусиллями гра мільйонів досягне нових, значно більших висот.

Про зародження футболу Закарпаття, його шлях упродовж 125 років, досягнення та перспективи подальшого розвитку відзначили у своїх виступах проректор ВНЗ «Східно-європейського слов’янського університету», почесний професор Степан Селменський; голова Закарпатського відділення Спілки спортивних журналістів України, автор багатьох книг про футбол нашого краю Василь Гаджега; завідувач кафедри фізичного виховання ДВНЗ «УжНУ», доцент Іван Маріонда; доцент кафедри журналістики ДВНЗ «УжНУ», голова прес-служби ФФЗ, відповідальний секретар Закарпатського обласного відділення НОК України Володимир Тарасюк; голова регіонального відділення Олімпійської академії України, доцент Михайло Молнар.

В обговоренні доповідей взяли участь відомі футбольні історики, дослідники статистики, зокрема Іван Кузьма, Володимир Католик, Ілля Гулянич, Михайло Рущак та інші. Доповідачі використали матеріали газет за 1893 рік та інші архівні документи Ужгородської гімназії, Ужгородської міської управи, а також спогади очевидців, які надруковані в газетах та книжках минулого та позаминулого століть.

Будапешт_футбол_Було доведено, що футбол на Закарпатті розпочав свій шлях у 1893 році. На основі двох семінарів, які відбулись у Будапешті в травні-червні та жовтні 1893 року в Ужгороді, збудовано футбольне поле (землю виділила Ужгородська міська управа в 1893 р.). Футбол як навчальний предмет введено до шкільної програми Ужгородської гімназії. На футбольному полі відбувалися товариські матчі між гімназистами та студентами Віденського, Празького та Будапештського університетів, де навчалися діти інтелігенції краю і які в той час уже були обізнані із зазначеним видом спорту. Із кожним роком футбол ставав дедалі популярнішим і приводив на стадіон сотні глядачів.

У 1901 році в Ужгороді збудували ще одну вищезгадану споруду (нинішній «Спартак»), де провели перший міжнародний поєдинок між командами Ужгорода та БАК («Будапештський атлетичний клуб»).

iнформацiя_про_вчителiвПерший офіційний футбольний клуб УАК (Ужгородський атлетичний клуб) зареєстровано в 1910 році, а 1914 році УАК вийшов до фіналу першості Угорщини. Перша світова війна не дозволила провести фінальну частину першості (склад команди УАК відновлено за архівними даними). Із 1919 року Закарпаття як Підкарпатська Русь, за Сент-Жерменською угодою 1918 року, увійшла до складу Чехословацької республіки.

У 1920 році на Закарпатті було створено дві футбольні жупи (нині – федерації футболу), зокрема слов’янську, до якої входили українські (русинські), чеські та словацькі команди, та Карпатольйої лобдоруго керулет, де виступали футболісти угорської національності.

Із 1921 року розпочалися чемпіонати республіки Підкарпатська Русь у двох федераціях, де визначалися чемпіони серед слов’ян і угорців. У чемпіонатах брали участь команди Ужгорода, Мукачева, Берегова, Хуста, Виноградова, Тячева, Перечина, Рахова та Ясіня.

6

Перший український (русинський) клуб на Закарпатті засновано в 1925 році. Ним став СК «Русь» (Ужгород). У 1930 році в Ужгороді було 9 команд обласного рівня: 5 угорських – УАК, УТК, УМТЕ, УШЦ, «Колпінг» ШЦ, 3 чехословацькі – ЧсСК, «Железнічар» («Локомотив») та фінансовий СК та 1 українська (русинська) – СК «Русь».

Із 1926 по 1938 роки СК «Русь» став найвідомішим у краї. Шість перемог у чемпіонаті республіки Підкарпатська Русь, шість – у чемпіонатах Східної Словаччини, двічі він ставав абсолютним чемпіоном Словаччини. У сезоні 1936 – 1937 років СК «Русь» – учасник чемпіонату вищої чехословацької державної ліги.

Із 1939 року Закарпаття знову ввійшло до складу Угорщини. У 1944 році СК «Русь» здобув путівку до вищої ліги угорського футболу, але, як і 1914 року, світова війна не дала можливості ужгородському клубу брати участь у змаганнях.

Із 1945 по 1991 рік Закарпаття дало радянському футболу десятки висококласних футболістів, які неодноразово одягали футболки збірної СРСР та провідних клубів.

Із 1991 року Закарпаття – у складі незалежної України. Перший офіційний матч України – у рамках етапу Кубка України між командами «Буковина» (Чернівці) – «Поділля» (Хмельницький) – відбувся на стадіоні села Ільниця, що на Іршавщині. Арбітрами цього поєдинку були закарпатські арбітри: Валерій Онуфер, Степан Селменський, Василь Попович.

Перший офіційний поєдинок збірна України з футболу провела в Ужгороді зі збірною Угорщини.

Перший гол за збірну України провів закарпатець Іван Гецко.

Із 1993 року українські арбітри вперше були удостоєні звань рефері ФІФА та лайнсмена ФІФА і серед семи арбітрів два закарпатці – Валерій Онуфер та Степан Селменський.

Нині ми святкуємо 125 років закарпатського футболу. Наші земляки одягали футболки національних збірних Чехословаччини, Угорщини, СРСР, України. Закарпатські арбітри обслуговували відбірні матчі чемпіонату світу та Європи, відповідальні поєдинки єврокубків у Німеччині, Англії, Голландії, Ізраїлі, Швейцарії, Албанії, Фінляндії, Туреччині, Словаччині, Угорщині тощо.

Закарпатці мають ким пишатися. Про роль футболу і наші успіхи говорять факти. Та найважливіше, мабуть, те, що у нашій країні футбол розпочався із Закарпаття. Ми були першими, і це – факт.

У кінці наукової конференції були підбито підсумки та зроблено такі висновки:

1. Вважати датою зародження футболу Закарпаття 14 жовтня 1893 року.

2. Родоначальником зародження футболу краю вважати викладача Ужгородської гімназії Іштвана Медрецького.

3. Перше футбольне поле стандартних розмірів було споруджено в Ужгород 1893 року.

4. Перший офіційний матч в області відбувся в Ужгороді 15 серпня 1901 року.

5. Перший офіційний футбольний клуб краю зареєстровано в 1910 році.

6. Офіційно першу федерацію футболу республіки Підкарпатська Русь (Закарпатська область) у складі Чехословацької Республіки створено 1920 року.

7. Перший чемпіонат краю (Закарпатської області) з футболу відбувся 1921 року.

8. У становленні ФК «Динамо» (Київ) вагомий внесок по праву належить футболістам Закарпаття.

9. Перший офіційний матч незалежної України (у рамках етапу Кубка України) відбувся в лютому 1992 року в с. Ільниця Іршавського району Закарпатської області між командами «Буковина» (Чернівці) – «Поділля» (Хмельницький).

10. Перший офіційний матч національної збірної України відбувся у Ужгороді 29 квітня 1992 року.

11. Перший гол у складі національної збірної України в матчі Україна – Угорщина забив вихованець закарпатського футболу Іван Гецко.

12. До складу перших арбітрів ФІФА в Україні ввійшли Валерій Онуфер та Степан Селменський.

На основі виступів та обговорення науково-практична конференція «Футбол Закарпаття: «Історія та сучасність» ухвалила резолюцію:

1. Визнати 14 жовтня 1893 року датою зародження футболу на Закарпатті (копія архівного документу додається).

2. Засновником футболу на Закарпатті вважати представника Ужгородської гімназії Іштвана Медрецького (копія архівного документу додається).

3. Науковцям та фахівцям фізичної культури і спорту продовжити вивчення проблем історії розвитку футболу на Закарпатті, його сучасного стану, заходів подальшого розвитку.

4. Спільно з федерацією футболу Закарпаття та випусковою кафедрою фізичного виховання ДВНЗ «Ужгородський національний університет» посилювати співпрацю у вирішенні питань, пов’язаних із розвитком футболу в області.

Науково-практична конференція відбулася на високому рівні. Виступи й обговорення доповідей, архівні документи внесли ясність у питанні зародження футболу на Закарпатті.

Присутні ознайомилися із виставкою архівних матеріалів (книг, газет, фотодокументів, програмок), яку дбайливо підготували голова Закарпатського відділення Спілки спортивних журналістів України Василь Гаджега та дослідник-статистик закарпатського футболу Володимир Католик.

Повністю упорався з обов’язками модератора науково-практичної конференції кандидат педагогічних наук, доцент Валерій Товт.

P.S. Оригінали документів цієї конференції знаходяться у Федерації футболу Закарпаття.

ФФЗ

Одна відповідь до “ФОТО. Науковці підтвердили: футболу Закарпаття – 125 років”

  1. Валерій :

    Корисна та цікава конференція. Дізналися про закарпатський футбол багато нового.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.