Звіт комітету: про дитячо-юнацький футбол

22.12.2018 - 10:41

У цьому році, як і в попередні, дитячо-юнацькому футболу в області приділялося чимало уваги.

DSC_6411

Як декларував голова ФФЗ, ідеться про пріоритетний напрямок у роботі. На території області основними дитячо-юнацьким змаганнями є ДЮФЛ Закарпаття, яка за останні роки неодноразово реформувалася з метою покращення роботи. Минулого сезону чемпіонат розпочали в новому форматі. Базові команди ДЮФЛ U-15 та U-13 були поділені за спортивним принципом на вищу та першу ліги. У вищій виступало 11 команд, а в першій – 16, розподілених на Західну та Східну зони за територіальним принципом.

Як результат, ігри відбувалися цікаво, напружено. Суперники мало відрізнялися один від одного за спортивною майстерністю. Зникли великі результати з розгромними рахунками. За підсумками змагань у вищій лізі чемпіоном Закарпаття в сезоні 2017–2018 років серед футболістів старшої вікової категорії стала команда СДЮШОР Ужгород (тренер Тарас Вайданич), у молодшій віковій категорії тріумфували також футболісти СДЮШОР Ужгород (тренер Микола Фанта).

Цікаво тривали змагання й серед команд першої ліги. Баталії відбувалися в два етапи. На першому з них колективи зіграли між собою в два кола. А на другому за системою плей-оф по чотири кращі учасники із зони суперничали за звання чемпіона. У старшій віковій категорії чемпіоном стала ДЮСШ № 1 місто Ужгород (тренер Юрій Бучок), а серед молодших тріумфувала ДЮСШ Воловець (тренер Михайло Ряшко).

Чемпіонат ДЮФЛ Закарпаття відбувається ще в двох вікових категоріях: U-12 та U-10. Ці змагання різняться від старших вікових категорій грою на менших за розмірами полях та кількістю гравців на полі. Змагання є масовими й теж складаються з двох етапів. Спочатку учасники суперничають у зонах, які також розподілені за географічним принципом, а потім за системою плей-оф визначають найкращих. У старшій віковій категорії перемогу в чемпіонаті святкували юні футболісти з міста над Латорицею – МФА «Мункач» (тренер Мирослав Бундаш), а серед наймолодших – «Сузіря» Свалява (тренер Іван Грубінка).

Новий сезон, перше коло якого завершилося, відбувається в тому ж форматі. Цього року кількість команд збільшилося. Приємно відзначити, що на теренах області з’явилися новачки, такі як ФК «Севлюш», ФК «В.Бичків», команди з Вишкова й Тересви. Якщо в минулому сезоні в чемпіонаті ДЮФЛ області в усіх чотирьох вікових категоріях виступало 95 команд, то в першому колі нового сезону – 115. А це відповідно близько 2100 юних футболістів регулярно змагаються. Результат більш ніж гідний.

Із успішними показниками маємо й серйозні недоліки. Мова, зокрема, про арбітраж змагань ДЮФЛ. Справа в тому, що ігри на чемпіонат ДЮФЛ Закарпаття обслуговує один арбітр, а подекуди й самі тренери займаються арбітражем. Представники команд-учасниць часто скаржаться на упереджене суддівство. Отож необхідно вжити заходів і виправити ситуацію.

Воднораз удало наші команди виступають у ДЮФЛ України. За результатами минулого сезону команда СДЮШОР Ужгород (тренер Тарас Вайданич) була переможцем Західної зони, де мали серйозних суперників, таких як УФК Львів, «Карпати», «Скала» Моршин, колектив із Володимира-Волинського.

У цьому сезоні СДЮШОР Ужгород виступає в чемпіонаті ДЮФЛ України серед команд вищої ліги. А в першій лізі нашу область уперше в історії представляють три колективи. МФА «Мункач» – лідер чемпіонату за результатами другого кола. Успішно також діють і юні футболісти ДЮФШ «Зінедін» Ужгородський район та ДЮСШ Тячів. Як на мене, то потенціал команд Закарпаття вищий і з наступного сезону до всеукраїнських змагань можуть долучитися нові закарпатські колективи.

Удало в чемпіонаті України серед команд першої ліги U-19 виступає МФА «Мункач», яка наразі лідирує в чемпіонаті.

Масовими змаганнями є баталії на призи клубу «Шкіряний м’яч». Наша область не пасе задніх у цих змаганнях, про що свідчать результати останніх років. У цих змаганнях представники Закарпаття отримували яскраві перемоги. Зокрема, чемпіонами України ставали ЗОШ № 19 міста Ужгород та Перечинська ЗОШ. Щоправда, минулий сезон у нас був не найкращим. Найвищий результат показали учні ЗОШ № 19 Ужгород – шосте місце на останньому етапі. У двох інших категоріях не вдалося здолати рубіж п’ятого етапу. В області ці змагання відбуваються в чотири етапи. Перші два – у містах та районах області, переможці яких із третього етапу змагаються в обласних змаганнях. Прикро, що в крайових баталіях не взяли участь представники міст Мукачево, Берегово, Чоп. Проігнорували турнір представники Виноградівського, Хустського, Мукачівського та Воловецького районів.

До всього сказаного протягом року на теренах області було організовано ряд міжнародних, всеукраїнських та інших турнірів. Хочеться виокремити такі з них, як на честь Андрія Гаваші, «Карпатія», пам’яті Михайла Михалини, Володимира Піньковського, Йосипа Беци, «Дитячі мрії» та ряд інших. Учасниками-гостями цих турнірів є команди з усієї України та з багатьох держав світу. Зокрема, у турнірі на честь Андрія Гаваші взяли участь представники Угорщини, Німеччини, Австрії, Ізраїлю.

Хочеться відзначити, що вагому допомогу в організації та проведенні вищеназваних змагань надав Благодійний фонд «Академія футболу «Карпатія», інвесторами якого є ФК «Варда» з міста Кішварди (Угорщина). Окрім надання допомоги на організацію та проведення турнірів, цей благодійний фонд підтримує і шістнадцять команд учасників ДЮФЛ Закарпаття. У першому колі вони отримали талони на дизельне паливо на всі виїзні календарні ігри чемпіонату та по десять високоякісних м’ячів фірми «Макрон». Є впевненість, що названий фонд і в подальшому буде підтримувати розвиток дитячо-юнацького футболу Закарпаття.

У продовження проведення дитячих змагань необхідно зазначити: не встиг завершитися футбольний сезон, як днями розпочинаємо новий. Адже наступного тижня стартують зональні змагання турніру, присвяченого новорічно-різдвяним святам. Зональні ігри будуть в Ужгороді, Мукачеві, Берегові та Тячеві. Фінали – із 10 до 12 січня в спорткомплексі «Юність» (Ужгород).

Дитячо-юнацький комітет ФФЗ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.