Рік 1887. Одеса. Початок початку?

10.07.2019 - 13:31

Дата появи футболу на території України – питання дискусійне. І, ймовірно, крапку в цій суперечці поставлять не скоро, хоча для деяких вона вже давно стоїть. Але ось ще один нюанс, про який розповідає «Террикон»

ods

Інформація про це з’явилася на сайті УПЛ. Це цитата з газети «Одеський вісник» від 23 січня 1887. Текст складається всього з одного речення «Въ слѣдующее воскресенье, въ 4 часа пополудни, члены мѣстной англійской колоніи устраиваютъ на площади, за Чумной горой, игру «foot-boll», въ которой примутъ участіе нѣсколько десятковъ человѣкъ».

Повідомляється, що цю публікацію відшукав в архівах черкаський історик Віктор Стриха. Представлений вище колаж виконав київський фотомайстер Анатолій Кізлов. З нього виготовлена ​​фоторепродукція, яку УПЛ має намір подарувати одеському Музею футболу. Дарча процедура стане частиною заходів, присвячених черговому розіграшу Суперкубка України в кінці місяця.

На сьогодні це перша згадка про футбол на території нинішньої України. Але покласти край суперечкам про місце зародження футболу в країні таке свідоцтво не зможе, тим більше, що відомо про публікацію в «Одеському віснику» було і раніше. Як і раніше претендувати на звання прародителя буде кілька міст, і з них головні, крім Одеси – Львів та Ужгород.

У кінці XIX століття ці міста перебували в складі Австро-Угорської імперії. Обидва були важливими центрами життя, обидва швидко сприймали усі новинки життя, в тому числі і футбол. І все-таки, як континентальні міста, Львів і Ужгород отримували футбольні ін’єкції опосередковано, через більш столичні імперські центри. У Одеси шансів бути причетним до футболу за визначенням було набагато більше. Вона вбирала цей спорт безпосередньо, завдяки великій кількості на її території іноземців, перш за все – британців.

Усе це сприяло появі найсміливіших версій. У радянські часи еволюцію футболу в місті вивчав історик, а в минулому – футболіст Борис Галінський. Йому вдалося відтермінувати початок футбольного життя ще на 9 років. Він наводить дані про появу в Одесі організації під назвою ОБАК – Одеський британський атлетичний клуб. Це сталося у 1878 році. Саме тоді, на переконання Галінського, і з’явився в Одесі організований футбол. І якщо ми приймаємо таку версію, то виходить, що сталося це вперше на території Російської імперії. Навіть Санкт-Петербург, при всій повазі, побачив футбол лише на три років пізніше.

Утім, було б занадто великим перебільшенням вважати, що поява футболу щось значила для міста, людей і країни. Як свідчить інший дослідник Аркадій Рибак: «ОБАК складався тільки з англійців, які мешкали в Одесі. Вони грали виключно між собою та з екіпажами британців, які приходили у порт». Правда, гра швидко зацікавила молодь і почала поширюватися серед місцевого населення. Але все одно, до першого матчу британців із аборигенами було ще довгих 30 років…

Але – як повернути… Ось що сказано з цього приводу в історичному розділі офіційного сайту ФК «Чорноморець»: «ОБАК був закритим клубом, в нього допускалися лише англійські або колишні англійські піддані. Важливо зрозуміти, що англійці (так само як і французи, італійці, німці, греки, болгари, поляки тощо), які жили на території Одеси, були одеситами. А те, що вони спочатку грали в футбол між собою, пояснюється просто: інших суперників у місті просто ще не існувало. Згодом гра стала популярною і серед городян, які не були британцями. У останній чверті XIX століття в Одесі громадян, які прибули з європейських країн, було 15 відсотків від всього іншого населення. Британців – тисячі. Чи можна вважати іноземцями людей, які проживають у такій кількості в одному місті? Ні! Отже, з цього моменту і веде свою історію одеський, як і колишній російський, а нині і український футбол».

Чи не суперечить версії Галінського публікація в «Одеському віснику», що виставлена на ​​сайті УПЛ? На поспішний погляд здається, що так. Насправді – в принципі, ні. Про що в ній йдеться? Про те, що члени англійської колонії влаштовують футбольний матч. Чи йдеться, що цей матч є першим в історії міста? Ні. Тож формальну ознаку спростовувати версію Галінського ця замітка не дає.

Тим більше, що вже давно знайдені згадки про більш ранні, ніж 1887 рік футбольні активності в Одесі. Йдеться про спорудження першого нормального поля для проведення матчів. Це було зроблено за власний кошт ОБАК, і перебувало поле в досить пристойному місці, на Французькому бульварі – приблизно там, де зараз розташовується Одеська кіностудія. За даними істориків, це було зроблено у 1884 році.

У будь-якому випадку, немає підстав вважати, що Львів і Ужгород побачили футбол раніше, ніж хоча б 1887 не кажучи вже про 1878 р. Все говорить про те, що трапилося це на початку 90-х. За офіційно визнаною версією, приблизно в цей час Австро-Угорщина і долучилася до нової гри. Чим і може пишатися Львів, так це тим, що на його території пройшов перший офіційно задокументований футбольний матч. Це трапилося 14 липня 1894 р. на полі у Стрийському парку, де якраз проходила виставка усіляких досягнень. Матч був організований під егідою спортивного товариства «Сокіл», яке тоді якраз набирало силу серед слов’янського населення кількох імперій. Грали «соколята» Львова і Кракова. Грали до першого забитого гола. Його на 7-й хвилині забив львівський поляк Володимир Хомицький. На цьому перший офіційний матч і закінчився…

Федір ЛАРИН, спеціально для «Террикона»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.