Чемпіонат Закарпаття. Вища ліга-2019: підсумки

20.11.2019 - 17:37

Команди пройшли доволі складний змагальний шлях.

DSC_7355

Справді, непростим був поточний чемпіонат. Мала кількість команд, очевидна перевага «Севлюша» над іншими суперниками знижували його конкурентну складову. Скандал, пов’язаний із матчем «Карпати» (Дубове) – «Поляна» зі зняттям із розіграшу перших, теж не додав слави обласному закарпатському футболові. Не прикрасили його й невиїзди команд на окремі матчі. Адже окрім власне змагання, ідеться ще й про створення спортивного свята для вболівальників на місцях.

З усім тим, залишилися й приємні спогади. Навіть у такий складний час потроху покращується інфраструктура клубів. Надзвичайно гострим було суперництво за 3 місце. До речі, присудження одразу двом командам «бронзи» викликало неоднозначну реакцію в уболівальників. Але оскільки спортивний принцип і так виявився порушеним, то й було ухвалено рішення відзначити і «Витязь», і «Вільхівці». А на майбутнє цю ситуацію буде враховано.

Крім того, якщо говорити про позитив, то мала кількість команд десь спричиняла й інтригу в турнірній таблиці. Виграш або поразка тут ж могли відкинути команду відчутно уверх або вниз. Або ж, скажімо, тривалий час концівські футболісти перебували в тіні, проте на фініші зуміли стати призером.

Загалом команди досягли тих підсумків, на які заслужили.

ФК «Севлюш» (Виноградів) – добре укомплектований, стабільно демонстрував високі результати. Єдиний суперник, із яким не впорався чемпіон, – «Поляна» (2 нічиї та одна поразка). А так підопічні Валентина Слюсаря заслуговують похвали. Найбільше забили, найменше пропустили, збалансовані в усіх лініях. Окремо слід віддати належне президентові клубу Іванові Матруничу. ФК загалом продемонстрував хорошу роботу – від вирішення організаційних питань до роботи з уболівальниками. Цікаво тепер би побачити колектив на основі місцевих вихованців або на всеукраїнському аматорському рівні. Тут уже які собі пріоритети оберуть у вищеназваному ФК.

ФК «Поляна». Так само заслуговує високої оцінки. Упевнено посіла друге місце, демонструвала самобутній футбол, друга за забитими й третя за пропущеними м’ячами. Має в складі хороших виконавців, уміє працювати на результат.

ФК «Витязь». Не побоявся дебютувати в найвищому обласному дивізіоні – і одразу такий успіх! Команда насамперед імпонує тим, що не здавалася. Напористо йшла до своєї мети. Спочатку не все вдавалося, довелося пережити ротацію тренерів. Та фініш вийшов просто ідеальним. 6 матчів – 6 перемог!

Незалежно від того, чи мали б «Вільхівці» «бронзу» чи ні, але четвертий результат – теж високий. Команда досягла його за рахунок досвіду й стала єдиною безкомпромісною в лізі – жодної нічиєї. Очевидно, щоб досягати ще вагоміших здобутків, склад колективу повинен базуватися не тільки на вікових виконавцях; потрібно пройти не завжди безболісний, але так необхідний процес омолодження. А поки закономірно, перебуваючи в чільному квартеті, представник Тячівщини має різницю м’ячів тільки +1.

Самобутнім колективом постала молода дружина МФА «Мункач» (Мукачево). Вікторові Ряшку вдалося підібрати цілком боєздатних виконавців. Більше того, тривалий час команда змагалася за «бронзу», і тільки відсутність належних досвіду та психологічної витримки завадила на шляху до медалей: футболісти з міста над Латорицею мінімально поступилися в останніх двох зустрічах чемпіонату володарям «бронзи», тобто своїм безпосереднім конкурентам. Отож на фініші 5 місце.

СК «Карпати» (Рахів) завершили регулярні змагання шостими. Це колектив із футбольним характером, хоч і виявився «наймиролюбнішим» – має найбільше нічиїх – 6. Від’ємна різниця м’ячів (-7) говорить про те, що для вищих успіхів потрібно внести незначні корективи – дещо підсилити всі ланки, особливо захисту й нападу.

Щодо сьомого ФК «Середнє», то клуб зробив ставку на молодь. А останній просто потрібен час для набуття досвіду. Отож цей представник Ужгородщини зіграв на тому рівні, на якому в цьому чемпіонаті, особливо другій його половині, міг заграти.

І остання, восьма, ФК «Бужора» (Іршава). Команда помітно відстала порівняно з іншими учасниками. Одна з причин, на мою думку, – не закладено потрібний підготовчий фундамент у зимове міжсезоння. Потрібен і кращий добір виконавців – аутсайдер найменше забивав і найбільше пропускав.

Загалом чемпіонат видався складним. Виїзд футболістів на заробітки, відсутність достатньої кількості молоді часто не давали командам виставляти повноцінні склади. Десь це й позначилося на рахунках – третина зустрічей завершилася з різницею в 3 та більше м’ячів, а 8 – із дисбалансом у 5 і вище голів.

У Федерації футболу Закарпаття враховують потребу в підвищенні рівня інтриги в чемпіонаті. І вже на підбитті підсумків сезону вислуховували пропозиції та пропонували свої стосовно того, яким повинен бути новий чемпіонат, щоб приваблювати вболівальників своє видовищністю. Надія на краще є. Тим паче, що з’явилася низка молодих арбітрів, які набувають досвіду. Будемо очікувати якісних змін. А поки подякуємо цьому сезону. Попри значні проблеми, він усе ж добіг свого кінця і мав своє осоння…

Володимир ТАРАСЮК, ФФЗ

Одна відповідь до “Чемпіонат Закарпаття. Вища ліга-2019: підсумки”

  1. Саша :

    Як мош купити медалі? І шо тепер ? Тими медалями можете одно місце витирати. Вічно договорняки і корупція у ФФЗ. Колись за такі порушення регламентів треба буде і відповідати. Позорище зробили вкінці сезону

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.

Додай віджет турнірних таблиць собі на сайт

Основні плюси нашого віджету:
- автоматичне оновлення
- офіційні дані
- не впливає на твій сайт
- можливість додаткового налаштування таблиць

Базовий код:

Для додаткового налаштування віджету, в кінці запиту src можна додати:
- виділити команду 21: &selectteam=21 (номер команди можна дізнатись, натиснувши на її назву у таблиці у ссилці, номер буде визначено параметром team)
- приховати колонку 3: &hc3=y (так само і з іншими, крім 1,2,9: &hc[номер_колонки]=y)

Приклад:https://zaf.org.ua/?page_id=5001&selectteam=20&hc3=y&hc4=y&hc5=y&hc6=y&hc7=y&hc8=y - виведе таблицю з виділеною командою Тячів, без 3,4,5,6,7,8 колонок.